Advanced search
Add to list

Groepsgezinstherapie bij verslaafden binnen een urgentiepsychiatrische dienst: een systemisch motivationele opzet

(2008) SYSTEEMTHERAPIE. 20(1). p.5-19
Author
Organization
Abstract
Dit artikel beschrijft de opzet van een systemische motivationele gezinsgroep voor weinig gemotiveerde alcohol- en middelengebruikers in een urgentiepsychiatrische dienst van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven, België. Deze gezinsgroep wordt gesitueerd tegen de achtergrond van de structurele veranderingen binnen de geestelijke gezondheidszorg én de jarenlange traditie van groepsgezinsinterventies bij alcohol- en middelenmisbruik. Onze doelstelling is een laagdrempelig aanbod te doen dat motivatieversterkend en steunend werkt. Bij de praktische uitwerking botsen we op een aantal dilemma's, die aanleiding geven tot het maken van bepaalde keuzes, onder andere met betrekking tot doelpubliek, groepssamenstelling, inhoud, rekrutering van deelnemers en wetenschappelijk onderzoek. We beschrijven het besluitvormingsproces, de klinisch-wetenschappelijke verantwoording van de gemaakte keuzes en de resultaten waarop wij hopen.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Tricht, K, Gilbert Lemmens, and K Demyttenaere. “Groepsgezinstherapie Bij Verslaafden Binnen Een Urgentiepsychiatrische Dienst: Een Systemisch Motivationele Opzet.” SYSTEEMTHERAPIE 20.1 (2008): 5–19. Print.
APA
Van Tricht, K., Lemmens, G., & Demyttenaere, K. (2008). Groepsgezinstherapie bij verslaafden binnen een urgentiepsychiatrische dienst: een systemisch motivationele opzet. SYSTEEMTHERAPIE, 20(1), 5–19.
Chicago author-date
Van Tricht, K, Gilbert Lemmens, and K Demyttenaere. 2008. “Groepsgezinstherapie Bij Verslaafden Binnen Een Urgentiepsychiatrische Dienst: Een Systemisch Motivationele Opzet.” Systeemtherapie 20 (1): 5–19.
Chicago author-date (all authors)
Van Tricht, K, Gilbert Lemmens, and K Demyttenaere. 2008. “Groepsgezinstherapie Bij Verslaafden Binnen Een Urgentiepsychiatrische Dienst: Een Systemisch Motivationele Opzet.” Systeemtherapie 20 (1): 5–19.
Vancouver
1.
Van Tricht K, Lemmens G, Demyttenaere K. Groepsgezinstherapie bij verslaafden binnen een urgentiepsychiatrische dienst: een systemisch motivationele opzet. SYSTEEMTHERAPIE. 2008;20(1):5–19.
IEEE
[1]
K. Van Tricht, G. Lemmens, and K. Demyttenaere, “Groepsgezinstherapie bij verslaafden binnen een urgentiepsychiatrische dienst: een systemisch motivationele opzet,” SYSTEEMTHERAPIE, vol. 20, no. 1, pp. 5–19, 2008.
@article{523266,
 abstract   = {Dit artikel beschrijft de opzet van een systemische motivationele gezinsgroep voor weinig gemotiveerde alcohol- en middelengebruikers in een urgentiepsychiatrische dienst van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven, België. Deze gezinsgroep wordt gesitueerd tegen de achtergrond van de structurele veranderingen binnen de geestelijke gezondheidszorg én de jarenlange traditie van groepsgezinsinterventies bij alcohol- en middelenmisbruik. Onze doelstelling is een laagdrempelig aanbod te doen dat motivatieversterkend en steunend werkt. Bij de praktische uitwerking botsen we op een aantal dilemma's, die aanleiding geven tot het maken van bepaalde keuzes, onder andere met betrekking tot doelpubliek, groepssamenstelling, inhoud, rekrutering van deelnemers en wetenschappelijk onderzoek. We beschrijven het besluitvormingsproces, de klinisch-wetenschappelijke verantwoording van de gemaakte keuzes en de resultaten waarop wij hopen.},
 author    = {Van Tricht, K and Lemmens, Gilbert and Demyttenaere, K},
 issn     = {0924-3631},
 journal   = {SYSTEEMTHERAPIE},
 language   = {dut},
 number    = {1},
 pages    = {5--19},
 title    = {Groepsgezinstherapie bij verslaafden binnen een urgentiepsychiatrische dienst: een systemisch motivationele opzet},
 volume    = {20},
 year     = {2008},
}