Advanced search
Add to list

Het accident van de techniek en van de kunst

Judith Wambacq (UGent)
Author
Organization
Abstract
In het eerste volume van La technique et le temps 1. La faute d'Epiméthée schrijft de Franse filosoof Bernard Stiegler : “l'homme est cet accident d'automobilité que provoque une panne d'essence” . De mens is de uitkomst van een accident, waarmee Stiegler niet zozeer bedoelt dat zijn existentie een toevallig feit is, dan wel dat hij een in gebreke blijvend wezen is. De mens is van nature zonder oorsprong, en dit terwijl de vraag naar de oorsprong hem steeds blijft belagen. De mens kan dan ook niet anders dan te antwoorden op dit gebrek, en wel door te ‘verdichten’ (fictionnement). Literatuur en kunst vormen verdichtingen van een oorspronkelijk gebrek aan oorsprong; ze zijn artificieel, maar in hun artificialiteit of accidentaliteit oorspronkelijk. Het gebrek is dus geenszins een negatieve notie, maar vormt de constitutieve kern van de techniek, waaronder Stiegler ook de taal en de kunst rekent. In deze bijdrage ga ik in op de manier waarop Stiegler de techniek begrijpt als een spel van leven op dood: doen we afstand van de techniek (wat onmogelijk is), dan worden we opgeslokt door de afgrond van de oorsprongsvraag; geven we ons over aan de verdichtingen van de techniek, dan stellen we ons tegelijkertijd ook bloot aan de mislukkingen die deze accidentaliteit riskeert.
Keywords
accident, techniek, kunst

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Wambacq, Judith. “Het Accident Van De Techniek En Van De Kunst.” Kunst Van Het Falen. Esthetisch Denken in De Greep Van De Machine. Ed. Kurt Vanhoutte. Leuven: Lannoo Campus, 2008. 147–160. Print.
APA
Wambacq, J. (2008). Het accident van de techniek en van de kunst. In Kurt Vanhoutte (Ed.), Kunst van het Falen. Esthetisch denken in de greep van de machine (pp. 147–160). Leuven: Lannoo Campus.
Chicago author-date
Wambacq, Judith. 2008. “Het Accident Van De Techniek En Van De Kunst.” In Kunst Van Het Falen. Esthetisch Denken in De Greep Van De Machine, ed. Kurt Vanhoutte, 147–160. Leuven: Lannoo Campus.
Chicago author-date (all authors)
Wambacq, Judith. 2008. “Het Accident Van De Techniek En Van De Kunst.” In Kunst Van Het Falen. Esthetisch Denken in De Greep Van De Machine, ed. Kurt Vanhoutte, 147–160. Leuven: Lannoo Campus.
Vancouver
1.
Wambacq J. Het accident van de techniek en van de kunst. In: Vanhoutte K, editor. Kunst van het Falen. Esthetisch denken in de greep van de machine. Leuven: Lannoo Campus; 2008. p. 147–60.
IEEE
[1]
J. Wambacq, “Het accident van de techniek en van de kunst,” in Kunst van het Falen. Esthetisch denken in de greep van de machine, K. Vanhoutte, Ed. Leuven: Lannoo Campus, 2008, pp. 147–160.
@incollection{496814,
 abstract   = {In het eerste volume van La technique et le temps 1. La faute d'Epiméthée schrijft de Franse filosoof Bernard Stiegler : “l'homme est cet accident d'automobilité que provoque une panne d'essence” . De mens is de uitkomst van een accident, waarmee Stiegler niet zozeer bedoelt dat zijn existentie een toevallig feit is, dan wel dat hij een in gebreke blijvend wezen is. De mens is van nature zonder oorsprong, en dit terwijl de vraag naar de oorsprong hem steeds blijft belagen. De mens kan dan ook niet anders dan te antwoorden op dit gebrek, en wel door te ‘verdichten’ (fictionnement). Literatuur en kunst vormen verdichtingen van een oorspronkelijk gebrek aan oorsprong; ze zijn artificieel, maar in hun artificialiteit of accidentaliteit oorspronkelijk. Het gebrek is dus geenszins een negatieve notie, maar vormt de constitutieve kern van de techniek, waaronder Stiegler ook de taal en de kunst rekent.
In deze bijdrage ga ik in op de manier waarop Stiegler de techniek begrijpt als een spel van leven op dood: doen we afstand van de techniek (wat onmogelijk is), dan worden we opgeslokt door de afgrond van de oorsprongsvraag; geven we ons over aan de verdichtingen van de techniek, dan stellen we ons tegelijkertijd ook bloot aan de mislukkingen die deze accidentaliteit riskeert.},
 author    = {Wambacq, Judith},
 booktitle  = {Kunst van het Falen. Esthetisch denken in de greep van de machine},
 editor    = {Vanhoutte, Kurt},
 isbn     = {978-90-209-7916-9},
 keywords   = {accident,techniek,kunst},
 language   = {dut},
 pages    = {147--160},
 publisher  = {Lannoo Campus},
 title    = {Het accident van de techniek en van de kunst},
 year     = {2008},
}