Advanced search
1 file | 3.63 MB Add to list

(Meta)datastandaarden voor digitale archieven

Paul Bastijns (UGent) , Sam Coppens (UGent) , Siska Corneillie (UGent) , Patrick Hochstenbach (UGent) , Erik Mannens (UGent) and Liesbeth Van Melle (UGent)
(2009)
Author
Organization
Abstract
In het derde werkpakket van het project BOM-Vl (Bewaring en Ontsluiting van Multimediale data in Vlaanderen, 2008-2009) staat de technische problematiek van langetermijnbewaring van digitaal erfgoed centraal. Het OAIS-model, een ISO-standaard sinds 2002, geldt hierbij als conceptueel referentiemodel dat richtlijnen biedt bij de opzet van een digitaal archief. Aan de hand hiervan werd in een eerste deliverable aangegeven met welke representatiewijzen van de data en soorten metadata men rekening dient te houden om de preservering van digitaal materiaal te garanderen en hoe men mogelijk dataverlies kan tegengaan door grondige technische overwegingen. In een uitvoerig overzicht, een state-of-the-art, komen de gangbare opslagformaten met betrekking tot verschillend audiovisueel materiaal aan bod. Vervolgens worden ook de meest courante standaarden in het bibliotheekwezen, de omroepsector, de culturele sector en de erfgoedsector besproken, in het bijzonder metadatastandaarden (descriptieve, technische, administratieve), thesauri of ontologieën en containerformaten. Ten slotte worden twee representatieve praktijkvoorbeelden toegelicht, namelijk de ontwikkeling van het e-Depot in de Koninklijke Bibliotheek van Nederland en de opzet van een Europese meertalige zoekmachine voor cultureel erfgoedonderzoek. Dit boek is de neerslag van deze deliverable en is bedoeld als referentiewerk
Keywords
Metadatastandaarden, Uitwisselingsformaten

Downloads

 • MetadatastandaardenLoRes.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.63 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Bastijns, Paul, et al. (Meta)Datastandaarden Voor Digitale Archieven. Edited by Rik Van de Walle and Sylvia Van Peteghem, Universiteitsbibliotheek Gent, 2009.
APA
Bastijns, P., Coppens, S., Corneillie, S., Hochstenbach, P., Mannens, E., & Van Melle, L. (2009). (Meta)datastandaarden voor digitale archieven (R. Van de Walle & S. Van Peteghem, Eds.). Universiteitsbibliotheek Gent.
Chicago author-date
Bastijns, Paul, Sam Coppens, Siska Corneillie, Patrick Hochstenbach, Erik Mannens, and Liesbeth Van Melle. 2009. (Meta)Datastandaarden Voor Digitale Archieven. Edited by Rik Van de Walle and Sylvia Van Peteghem. Gent: Universiteitsbibliotheek Gent.
Chicago author-date (all authors)
Bastijns, Paul, Sam Coppens, Siska Corneillie, Patrick Hochstenbach, Erik Mannens, and Liesbeth Van Melle. 2009. (Meta)Datastandaarden Voor Digitale Archieven. Ed by. Rik Van de Walle and Sylvia Van Peteghem. Gent: Universiteitsbibliotheek Gent.
Vancouver
1.
Bastijns P, Coppens S, Corneillie S, Hochstenbach P, Mannens E, Van Melle L. (Meta)datastandaarden voor digitale archieven. Van de Walle R, Van Peteghem S, editors. Gent: Universiteitsbibliotheek Gent; 2009. 199 p.
IEEE
[1]
P. Bastijns, S. Coppens, S. Corneillie, P. Hochstenbach, E. Mannens, and L. Van Melle, (Meta)datastandaarden voor digitale archieven. Gent: Universiteitsbibliotheek Gent, 2009.
@book{480734,
 abstract   = {{In het derde werkpakket van het project BOM-Vl (Bewaring en Ontsluiting van Multimediale data in Vlaanderen, 2008-2009) staat de technische problematiek van langetermijnbewaring van digitaal erfgoed centraal. Het OAIS-model, een ISO-standaard sinds 2002, geldt hierbij als conceptueel referentiemodel dat richtlijnen biedt bij de opzet van een digitaal archief. Aan de hand hiervan werd in een eerste deliverable aangegeven met welke representatiewijzen van de data en soorten metadata men rekening dient te houden om de preservering van digitaal materiaal te garanderen en hoe men mogelijk dataverlies kan tegengaan door grondige technische overwegingen. In een uitvoerig overzicht, een state-of-the-art, komen de gangbare opslagformaten met betrekking tot verschillend audiovisueel materiaal aan bod. Vervolgens worden ook de meest courante standaarden in het bibliotheekwezen, de omroepsector, de culturele sector en de erfgoedsector besproken, in het bijzonder metadatastandaarden (descriptieve, technische, administratieve), thesauri of ontologieën en containerformaten. Ten slotte worden twee representatieve praktijkvoorbeelden toegelicht, namelijk de ontwikkeling van het e-Depot in de Koninklijke Bibliotheek van Nederland en de opzet van een Europese meertalige zoekmachine voor cultureel erfgoedonderzoek. Dit boek is de neerslag van deze deliverable en is bedoeld als referentiewerk}},
 author    = {{Bastijns, Paul and Coppens, Sam and Corneillie, Siska and Hochstenbach, Patrick and Mannens, Erik and Van Melle, Liesbeth}},
 editor    = {{Van de Walle, Rik and Van Peteghem, Sylvia}},
 isbn     = {{9789052230009}},
 keywords   = {{Metadatastandaarden,Uitwisselingsformaten}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{199}},
 publisher  = {{Universiteitsbibliotheek Gent}},
 title    = {{(Meta)datastandaarden voor digitale archieven}},
 year     = {{2009}},
}