Advanced search
1 file | 2.11 MB Add to list

Drukcorrectiealgoritmen voor willekeurige fluida bij lage snelheden, toegepast op simulaties van niet-voorgemengde vlammen

Pieter Rauwoens (UGent)
(2008)
Author
Promoter
B Merci and J Vierendeels
Organization
Abstract
Dit doctoraatsonderzoek situeert zich binnen het domein van de numerieke stromingsmechanica. Deze wetenschap, die tot doel heeft de stroming van een vloeistof of een gas te simuleren aan de hand van computerberekeningen, wordt alsmaar belangrijker in de ontwerpfase van hedendaagse systemen waar reagerende stromingen deel van uitmaken. Numerieke simulaties worden dan ook veelvuldig gebruikt bij ontwerp en optimalisatie van bijvoorbeeld industriële branders. Een goede voorspelling van de ingewikkelde processen die zich voordoen in dergelijke systemen is mogelijk indien men beschikt over nauwkeurige modellen en geavanceerde numerieke methoden. Helaas zijn deze technieken enkel in staat kwantitatieve voorspellingen te maken als de onderliggende algoritmen geschikt zijn voor tijdsnauwkeurige simulaties van reagerende stromingen. Frequent gebruikte algoritmen blijken aanleiding te geven tot onstabiele oplossingen als deze toegepast worden op stromingen met sterk variabele dichtheid, zoals in verbrandingprocessen. Andere gangbare algoritmen blijken wel stabiel, maar voorspellen oplossingen die fysisch niet mogelijk zijn. Omwille van deze tekortkomingen, wordt in dit doctoraat een algoritme ontwikkeld, die de goede eigenschappen van beide klassen bundelt: het is stabiel en voorspelt fysisch correcte oplossingen. Uiteindelijk draagt dit doctoraatswerk bij tot betere numerieke simulaties, en dus tot de ontwikkeling van branders met een hoger rendement en verminderde uitstoot van schadelijke stoffen.

Downloads

 • thesis.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.11 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Rauwoens, Pieter. Drukcorrectiealgoritmen Voor Willekeurige Fluida Bij Lage Snelheden, Toegepast Op Simulaties van Niet-Voorgemengde Vlammen. 2008, doi:1854/11843.
APA
Rauwoens, P. (2008). Drukcorrectiealgoritmen voor willekeurige fluida bij lage snelheden, toegepast op simulaties van niet-voorgemengde vlammen. https://doi.org/1854/11843
Chicago author-date
Rauwoens, Pieter. 2008. “Drukcorrectiealgoritmen Voor Willekeurige Fluida Bij Lage Snelheden, Toegepast Op Simulaties van Niet-Voorgemengde Vlammen.” https://doi.org/1854/11843.
Chicago author-date (all authors)
Rauwoens, Pieter. 2008. “Drukcorrectiealgoritmen Voor Willekeurige Fluida Bij Lage Snelheden, Toegepast Op Simulaties van Niet-Voorgemengde Vlammen.” doi:1854/11843.
Vancouver
1.
Rauwoens P. Drukcorrectiealgoritmen voor willekeurige fluida bij lage snelheden, toegepast op simulaties van niet-voorgemengde vlammen. 2008.
IEEE
[1]
P. Rauwoens, “Drukcorrectiealgoritmen voor willekeurige fluida bij lage snelheden, toegepast op simulaties van niet-voorgemengde vlammen,” 2008.
@phdthesis{470942,
 abstract   = {{Dit doctoraatsonderzoek situeert zich binnen het domein van de numerieke stromingsmechanica. Deze wetenschap, die tot doel heeft de stroming van een vloeistof of een gas te simuleren aan de hand van computerberekeningen, wordt alsmaar belangrijker in de ontwerpfase van hedendaagse systemen waar reagerende stromingen deel van uitmaken. Numerieke simulaties worden dan ook veelvuldig gebruikt bij ontwerp en optimalisatie van bijvoorbeeld industriële branders. Een goede voorspelling van de ingewikkelde processen die zich voordoen in dergelijke systemen is mogelijk indien men beschikt over nauwkeurige modellen en geavanceerde numerieke methoden. Helaas zijn deze technieken enkel in staat kwantitatieve voorspellingen te maken als de onderliggende algoritmen geschikt zijn voor tijdsnauwkeurige simulaties van reagerende stromingen. Frequent gebruikte algoritmen blijken aanleiding te geven tot onstabiele oplossingen als deze toegepast worden op stromingen met sterk variabele dichtheid, zoals in verbrandingprocessen. Andere gangbare algoritmen blijken wel stabiel, maar voorspellen oplossingen die fysisch niet mogelijk zijn. Omwille van deze tekortkomingen, wordt in dit doctoraat een algoritme ontwikkeld, die de goede eigenschappen van beide klassen bundelt: het is stabiel en voorspelt fysisch correcte oplossingen. Uiteindelijk draagt dit doctoraatswerk bij tot betere numerieke simulaties, en dus tot de ontwikkeling van branders met een hoger rendement en verminderde uitstoot van schadelijke stoffen.}},
 author    = {{Rauwoens, Pieter}},
 language   = {{und}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Drukcorrectiealgoritmen voor willekeurige fluida bij lage snelheden, toegepast op simulaties van niet-voorgemengde vlammen}},
 url     = {{http://doi.org/1854/11843}},
 year     = {{2008}},
}

Altmetric
View in Altmetric