Advanced search
1 file | 2.25 MB Add to list

The influence of strongly coloured foodstuffs on the performance of rapid on-site mycotoxin tests

Marieke Lobeau (UGent)
(2007)
Author
Promoter
S De Saeger and C Van Peteghem
Organization
Abstract
Mycotoxines zijn secundaire metabolieten geproduceerd door schimmels, die veelvuldig als contaminanten in voedsel aanwezig zijn. Bij inname kunnen ze acuut-toxische of chronisch-toxische effecten (zoals carcinogene, teratogene en oestrogene) teweegbrengen bij mens en dier. Omwille van de volksgezondheid dienen mycotoxines opgespoord te worden in voedingsmiddelen. De meest betrouwbare analysemethodes maken gebruik van chromatografische technieken, zoals GC-MS, HPLC en LC-MS. Die zijn echter duur en tijdrovend. Vandaar de groeiende vraag naar snelle detectiemethodes die ook buiten het laboratorium uitgevoerd kunnen worden. De bedoeling is dat op de plaats van staalname onmiddellijk een antwoord kan gegeven worden op de vraag of een welbepaald mycotoxine al dan niet in een monster aanwezig is. Aangezien snelle membraantesten, zoals flow-through en dipstick immunoassays problemen van kleuradsorptie en interferentie geven bij sterk gekleurde voedingsmiddelen (geroosterde koffie, cacao, specerijen, rode wijn, bier), werd hiervoor een nieuw type veldtest ontwikkeld: de clean-up tandem assay column. In deze test gebeurt de opzuivering en de detectie (al dan niet blauwkleuring) in één stap.

Downloads

 • doctoraat oktober 2007.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.25 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Lobeau, Marieke. “The Influence of Strongly Coloured Foodstuffs on the Performance of Rapid On-site Mycotoxin Tests.” 2007 : n. pag. Print.
APA
Lobeau, M. (2007). The influence of strongly coloured foodstuffs on the performance of rapid on-site mycotoxin tests.
Chicago author-date
Lobeau, Marieke. 2007. “The Influence of Strongly Coloured Foodstuffs on the Performance of Rapid On-site Mycotoxin Tests.”
Chicago author-date (all authors)
Lobeau, Marieke. 2007. “The Influence of Strongly Coloured Foodstuffs on the Performance of Rapid On-site Mycotoxin Tests.”
Vancouver
1.
Lobeau M. The influence of strongly coloured foodstuffs on the performance of rapid on-site mycotoxin tests. 2007.
IEEE
[1]
M. Lobeau, “The influence of strongly coloured foodstuffs on the performance of rapid on-site mycotoxin tests,” 2007.
@phdthesis{470841,
 abstract   = {{Mycotoxines zijn secundaire metabolieten geproduceerd door schimmels, die veelvuldig als contaminanten in voedsel aanwezig zijn. Bij inname kunnen ze acuut-toxische of chronisch-toxische effecten (zoals carcinogene, teratogene en oestrogene) teweegbrengen bij mens en dier. Omwille van de volksgezondheid dienen mycotoxines opgespoord te worden in voedingsmiddelen. De meest betrouwbare analysemethodes maken gebruik van chromatografische technieken, zoals GC-MS, HPLC en LC-MS. Die zijn echter duur en tijdrovend. Vandaar de groeiende vraag naar snelle detectiemethodes die ook buiten het laboratorium uitgevoerd kunnen worden. De bedoeling is dat op de plaats van staalname onmiddellijk een antwoord kan gegeven worden op de vraag of een welbepaald mycotoxine al dan niet in een monster aanwezig is. Aangezien snelle membraantesten, zoals flow-through en dipstick immunoassays problemen van kleuradsorptie en interferentie geven bij sterk gekleurde voedingsmiddelen (geroosterde koffie, cacao, specerijen, rode wijn, bier), werd hiervoor een nieuw type veldtest ontwikkeld: de clean-up tandem assay column. In deze test gebeurt de opzuivering en de detectie (al dan niet blauwkleuring) in één stap.}},
 author    = {{Lobeau, Marieke}},
 language   = {{und}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{The influence of strongly coloured foodstuffs on the performance of rapid on-site mycotoxin tests}},
 url     = {{http://dx.doi.org/1854/8543}},
 year     = {{2007}},
}

Altmetric
View in Altmetric