Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Model-based quantification of systolic and diastolic left ventricular mechanics

Tom Claessens UGent (2006)
abstract
Het linker ventrikel (LV) is de meest gespierde kamer van het hart. Door het gecoördineerd samentrekken van de spiercellen in de LV-wand wordt zuurstofrijk bloed in de aorta gepompt (systolische fase). Daarna ontspannen de spiercellen zich snel waardoor het LV opnieuw met bloed wordt gevuld (diastolische fase). In de kliniek en de onderzoekswereld bestaat er een waaier van modelgebaseerde methoden en concepten om de performantie en de mechanische eigenschappen van het LV te kwantificeren. Invasief bekomen druk- en volumedata laten toe om de systolische en diastolische mechanica van het LV met grote nauwkeurigheid te kennen. In de klinische praktijk wordt echter vaker gebruik gemaakt van (Doppler-) echocardiografie, een snelle en veilige niet-invasieve beeldtechniek. In een eerste deel van dit doctoraatsonderzoek werd een originele methode voorgesteld om, op basis van echocardiografie en klassieke bloeddrukmetingen, de intrinsieke krachtontwikkeling (contractiliteit) van het LV te schatten. De methode werd toegepast bij 2524 mensen die deelnemen aan de Asklepios-studie. De onderzoeksresultaten verschaften ons nieuwe informatie over hoe de evolutie van de krachtontwikkeling verschilt tussen gezonde mannen en vrouwen. De mechanische en vloeistofdynamische fenomenen tijdens de diastole vormden het onderwerp van het tweede deel van het onderzoek. Met behulp van een hydraulisch model van het LV werd nagegaan welke factoren een belangrijke invloed uitoefenen op het gedrag van het LV tijdens de isovolumetrische ontspanningsfase. In dit deel werd eveneens een uitgebreid overzicht gegeven van de meest recente echocardiografische methoden om de diastolische LV-mechanica te begroten. Daarbij werden de bloedstroming, de wandbeweging en de interactie tussen beiden gedetailleerd behandeld.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
promoter
UGent and UGent
organization
alternative title
Modelgebaseerde kwantificatie van de systolische en diastolische linker ventrikelmechanica
year
type
dissertation
publication status
published
subject
pages
XV, 211 pages
publisher
University Ghent
place of publication
Gent
ISBN
978-90-8578-124-0
language
English
UGent publication?
yes
classification
D1
copyright statement
I have retained and own the full copyright for this publication
id
470641
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-470641
alternative location
http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/038/997/RUG01-001038997_2010_0001_AC.pdf
date created
2007-08-07 18:46:26
date last changed
2017-01-02 09:54:48
@phdthesis{470641,
 abstract   = {Het linker ventrikel (LV) is de meest gespierde kamer van het hart. Door het geco{\"o}rdineerd samentrekken van de spiercellen in de LV-wand wordt zuurstofrijk bloed in de aorta gepompt (systolische fase). Daarna ontspannen de spiercellen zich snel waardoor het LV opnieuw met bloed wordt gevuld (diastolische fase). In de kliniek en de onderzoekswereld bestaat er een waaier van modelgebaseerde methoden en concepten om de performantie en de mechanische eigenschappen van het LV te kwantificeren. Invasief bekomen druk- en volumedata laten toe om de systolische en diastolische mechanica van het LV met grote nauwkeurigheid te kennen. In de klinische praktijk wordt echter vaker gebruik gemaakt van (Doppler-) echocardiografie, een snelle en veilige niet-invasieve beeldtechniek. In een eerste deel van dit doctoraatsonderzoek werd een originele methode voorgesteld om, op basis van echocardiografie en klassieke bloeddrukmetingen, de intrinsieke krachtontwikkeling (contractiliteit) van het LV te schatten. De methode werd toegepast bij 2524 mensen die deelnemen aan de Asklepios-studie. De onderzoeksresultaten verschaften ons nieuwe informatie over hoe de evolutie van de krachtontwikkeling verschilt tussen gezonde mannen en vrouwen. De mechanische en vloeistofdynamische fenomenen tijdens de diastole vormden het onderwerp van het tweede deel van het onderzoek. Met behulp van een hydraulisch model van het LV werd nagegaan welke factoren een belangrijke invloed uitoefenen op het gedrag van het LV tijdens de isovolumetrische ontspanningsfase. In dit deel werd eveneens een uitgebreid overzicht gegeven van de meest recente echocardiografische methoden om de diastolische LV-mechanica te begroten. Daarbij werden de bloedstroming, de wandbeweging en de interactie tussen beiden gedetailleerd behandeld.},
 author    = {Claessens, Tom},
 isbn     = {978-90-8578-124-0},
 language   = {eng},
 pages    = {XV, 211},
 publisher  = {University Ghent},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Model-based quantification of systolic and diastolic left ventricular mechanics},
 url     = {http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/038/997/RUG01-001038997\_2010\_0001\_AC.pdf},
 year     = {2006},
}

Chicago
Claessens, Tom. 2006. “Model-based Quantification of Systolic and Diastolic Left Ventricular Mechanics”. Gent: University Ghent.
APA
Claessens, Tom. (2006). Model-based quantification of systolic and diastolic left ventricular mechanics. University Ghent, Gent.
Vancouver
1.
Claessens T. Model-based quantification of systolic and diastolic left ventricular mechanics. [Gent]: University Ghent; 2006.
MLA
Claessens, Tom. “Model-based Quantification of Systolic and Diastolic Left Ventricular Mechanics.” 2006 : n. pag. Print.