Advanced search
1 file | 1.46 MB

Promoting healthy eating and physical activity among adolescents

Leen Haerens (UGent)
(2007)
Author
Promoter
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Tijdens de adolescentieperiode worden voedings- en bewegingsgewoontes vaak ongezonder. Jongeren die ongezond eten of onvoldoende bewegen behouden deze ongezonde gewoonten vaak tot op volwassen leeftijd. Een ongezond voedingspatroon en een tekort aan lichaamsbeweging worden geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van overgewicht en op het ontwikkelen van aandoeningen als diabetes, hypertensie, kanker en hart- en vaatziekten. Daarom is er een dringende noodzaak aan effectieve voedings- en bewegingsprogramma’s voor adolescenten. De eerste studie van deze thesis bevestigt dat jongeren met overgewicht duidelijk minder fysiek actief zijn dan jongeren met een normaal gewicht. Deze studie toonde ook aan dat het percentage jongeren met overgewicht hoger ligt bij jongeren uit het TSO en BSO dan bij jongeren uit het ASO. In een tweede en derde studie werd nagegaan hoe omgevingsfactoren het eet- en bewegingsgedrag van jongeren kunnen beïnvloeden. Uit de resultaten bleek dat de beschikbaarheid van gezonde en ongezonde voedingswaren, de aanwezigheid van afspraken, en blootstelling aan commerciële tv-programma’s het voedingspatroon van jongeren kunnen beïnvloeden. De activiteitsgraad van jongens was geassocieerd met de beschikbaarheid van sportmateriaal en met de frequentie van extracurriculaire activiteiten op school. Voor meisjes was de aanwezigheid van supervisie ook belangrijk. Het hoofddoel van deze thesis was het nagaan van de effectiviteit van een 2-jaar durende schoolinterventie ter promotie van gezonde voeding en beweging. De schoolinterventie had als doel jongeren aan te zetten om minder vet te eten, meer fruit te eten, meer water in plaats van frisdrank te drinken en meer te bewegen, zowel op school als in de vrije tijd. Enerzijds werd getracht om een gezonde schoolomgeving te creëren door water aan te bieden als alternatief voor frisdrank, door een wekelijkse fruitverkoop te organiseren, door extra bewegingsactiviteiten te organiseren, door sportmateriaal aan te bieden tijdens de pauzes en door actief transport naar school te promoten. Anderzijds werd gezondheidseducatie verschaft onder de vorm van een vet- en bewegingsadvies op maat via het Internet. De evaluatie van de tweejarige interventie toonde aan dat de interventie een positief effect had op de BMI bij meisjes, op de vetinname bij meisjes en op de activiteitsgraad van jongens. De interventie resulteerde echter niet in positieve veranderingen in de fruitinname, water- en frisdrankconsumptie. Aangezien de promotie van gezonde voeding en een actieve levensstijl bij adolescenten dringend nodig is, moet de verspreiding van dergelijke voedings- en bewegingsprogramma’s worden aangemoedigd. Er is daarnaast nood aan onderzoek waarin nagegaan wordt hoe de effectiviteit van voedings- en bewegingsprogramma verder kan verhoogd worden.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.46 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Haerens, Leen. 2007. “Promoting Healthy Eating and Physical Activity Among Adolescents”. Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Medicine and Health Sciences.
APA
Haerens, L. (2007). Promoting healthy eating and physical activity among adolescents. Ghent University. Faculty of Medicine and Health Sciences, Ghent, Belgium.
Vancouver
1.
Haerens L. Promoting healthy eating and physical activity among adolescents. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Medicine and Health Sciences; 2007.
MLA
Haerens, Leen. “Promoting Healthy Eating and Physical Activity Among Adolescents.” 2007 : n. pag. Print.
@phdthesis{467943,
 abstract   = {Tijdens de adolescentieperiode worden voedings- en bewegingsgewoontes vaak ongezonder. Jongeren die ongezond eten of onvoldoende bewegen behouden deze ongezonde gewoonten vaak tot op volwassen leeftijd. Een ongezond voedingspatroon en een tekort aan lichaamsbeweging worden geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van overgewicht en op het ontwikkelen van aandoeningen als diabetes, hypertensie, kanker en hart- en vaatziekten. Daarom is er een dringende noodzaak aan effectieve voedings- en bewegingsprogramma{\textquoteright}s voor adolescenten. De eerste studie van deze thesis bevestigt dat jongeren met overgewicht duidelijk minder fysiek actief zijn dan jongeren met een normaal gewicht. Deze studie toonde ook aan dat het percentage jongeren met overgewicht hoger ligt bij jongeren uit het TSO en BSO dan bij jongeren uit het ASO. In een tweede en derde studie werd nagegaan hoe omgevingsfactoren het eet- en bewegingsgedrag van jongeren kunnen be{\"i}nvloeden. Uit de resultaten bleek dat de beschikbaarheid van gezonde en ongezonde voedingswaren, de aanwezigheid van afspraken, en blootstelling aan commerci{\"e}le tv-programma{\textquoteright}s het voedingspatroon van jongeren kunnen be{\"i}nvloeden. De activiteitsgraad van jongens was geassocieerd met de beschikbaarheid van sportmateriaal en met de frequentie van extracurriculaire activiteiten op school. Voor meisjes was de aanwezigheid van supervisie ook belangrijk. Het hoofddoel van deze thesis was het nagaan van de effectiviteit van een 2-jaar durende schoolinterventie ter promotie van gezonde voeding en beweging. De schoolinterventie had als doel jongeren aan te zetten om minder vet te eten, meer fruit te eten, meer water in plaats van frisdrank te drinken en meer te bewegen, zowel op school als in de vrije tijd. Enerzijds werd getracht om een gezonde schoolomgeving te cre{\"e}ren door water aan te bieden als alternatief voor frisdrank, door een wekelijkse fruitverkoop te organiseren, door extra bewegingsactiviteiten te organiseren, door sportmateriaal aan te bieden tijdens de pauzes en door actief transport naar school te promoten. Anderzijds werd gezondheidseducatie verschaft onder de vorm van een vet- en bewegingsadvies op maat via het Internet. De evaluatie van de tweejarige interventie toonde aan dat de interventie een positief effect had op de BMI bij meisjes, op de vetinname bij meisjes en op de activiteitsgraad van jongens. De interventie resulteerde echter niet in positieve veranderingen in de fruitinname, water- en frisdrankconsumptie. Aangezien de promotie van gezonde voeding en een actieve levensstijl bij adolescenten dringend nodig is, moet de verspreiding van dergelijke voedings- en bewegingsprogramma{\textquoteright}s worden aangemoedigd. Er is daarnaast nood aan onderzoek waarin nagegaan wordt hoe de effectiviteit van voedings- en bewegingsprogramma verder kan verhoogd worden.},
 author    = {Haerens, Leen},
 isbn     = {9789080908482},
 language   = {eng},
 pages    = {216},
 publisher  = {Ghent University. Faculty of Medicine and Health Sciences},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Promoting healthy eating and physical activity among adolescents},
 url     = {http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/046/711/RUG01-001046711\_2010\_0001\_AC.pdf},
 year     = {2007},
}