Ghent University Academic Bibliography

Advanced

The adolescents' diet from a public health perspective

Christophe Matthys UGent (2006)
abstract
Het hoofddoel van dit proefschrift is het identificeren en bestuderen van specifieke nutritionele en voedselveiligheid aspecten in het voedingspatroon van Vlaamse adolescenten (13 – 18 jaar). De resultaten van het proefschrift toonden duidelijk aan dat de inname van macronutriënten van Vlaamse adolescenten sterk afwijkend is van de Belgische aanbevelingen. Meer specifiek, de gemiddelde inname van vet en enkelvoudige suikers is hoger dan de aanbeveling. Enerzijds blijken tussendoortjes een belangrijke bron van enkelvoudige suikers en verzadigde vetten te zijn. Anderzijds is de energie inname via het ontbijt zeer beperkt. Goede kwaliteitsvolle ontbijters vertonen een hogere inname van ‘gezonde’ voedingsmiddelen, terwijl de inname van frisdranken veel lager is dan bij consumenten van een minder kwalitatief ontbijt. De inname van verzadigde vetzuren bij Vlaamse adolescenten werd geïdentificeerd als één van de nutritionele bekommernissen en wordt aanzien als een belangrijk volksgezondheidsknelpunt. ‘Food based dietary guidelines’ werden ontwikkeld om de inname van verzadigde vetzuren te beperken. Ongelijkheid tussen verschillende sociale klassen in de inname van voedingsmiddelen en voedingsstoffen werd vastgesteld. Er dient wel benadrukt te worden dat de inname bij alle adolescenten niet conform de aanbevelingen is maar dat de situatie slechter is bij de sociaal lagere klasse. Recentelijk werd de problematiek van acrylamide omschreven als een volksgezondheidsprobleem. Op basis van risco-beoordelingen blijkt dat het gevaar voor neurotoxiciteit verwaarloosbaar is en in het geval van gevaar voor kanker kan men onvoldoende conclusies nemen. Globaal gezien toont dit proefschrift aan dat er een continue nood is aan gezondheidspromotie campagnes ter bevordering van het voedingspatroon van de Vlaamse adolescent.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
promoter
UGent and UGent
organization
year
type
dissertation
publication status
published
subject
pages
231 pages
publisher
Ghent University. Faculty of Medicine and Health Sciences
place of publication
Ghent, Belgium
defense location
Gent : UZ (auditorium C)
defense date
2006-05-23 17:00
ISBN
90-783-4402-4
language
English
UGent publication?
yes
classification
D1
additional info
dissertation consists of copyrighted materials
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
467732
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-467732
alternative location
http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/000/969/963/RUG01-000969963_2010_0001_AC.pdf
date created
2007-08-27 20:56:46
date last changed
2017-01-16 10:46:07
@phdthesis{467732,
 abstract   = {Het hoofddoel van dit proefschrift is het identificeren en bestuderen van specifieke nutritionele en voedselveiligheid aspecten in het voedingspatroon van Vlaamse adolescenten (13 -- 18 jaar). De resultaten van het proefschrift toonden duidelijk aan dat de inname van macronutri{\"e}nten van Vlaamse adolescenten sterk afwijkend is van de Belgische aanbevelingen. Meer specifiek, de gemiddelde inname van vet en enkelvoudige suikers is hoger dan de aanbeveling. Enerzijds blijken tussendoortjes een belangrijke bron van enkelvoudige suikers en verzadigde vetten te zijn. Anderzijds is de energie inname via het ontbijt zeer beperkt. Goede kwaliteitsvolle ontbijters vertonen een hogere inname van {\textquoteleft}gezonde{\textquoteright} voedingsmiddelen, terwijl de inname van frisdranken veel lager is dan bij consumenten van een minder kwalitatief ontbijt. De inname van verzadigde vetzuren bij Vlaamse adolescenten werd ge{\"i}dentificeerd als {\'e}{\'e}n van de nutritionele bekommernissen en wordt aanzien als een belangrijk volksgezondheidsknelpunt. {\textquoteleft}Food based dietary guidelines{\textquoteright} werden ontwikkeld om de inname van verzadigde vetzuren te beperken. Ongelijkheid tussen verschillende sociale klassen in de inname van voedingsmiddelen en voedingsstoffen werd vastgesteld. Er dient wel benadrukt te worden dat de inname bij alle adolescenten niet conform de aanbevelingen is maar dat de situatie slechter is bij de sociaal lagere klasse. Recentelijk werd de problematiek van acrylamide omschreven als een volksgezondheidsprobleem. Op basis van risco-beoordelingen blijkt dat het gevaar voor neurotoxiciteit verwaarloosbaar is en in het geval van gevaar voor kanker kan men onvoldoende conclusies nemen. Globaal gezien toont dit proefschrift aan dat er een continue nood is aan gezondheidspromotie campagnes ter bevordering van het voedingspatroon van de Vlaamse adolescent.},
 author    = {Matthys, Christophe},
 isbn     = {90-783-4402-4},
 language   = {eng},
 pages    = {231},
 publisher  = {Ghent University. Faculty of Medicine and Health Sciences},
 school    = {Ghent University},
 title    = {The adolescents' diet from a public health perspective},
 url     = {http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/000/969/963/RUG01-000969963\_2010\_0001\_AC.pdf},
 year     = {2006},
}

Chicago
Matthys, Christophe. 2006. “The Adolescents’ Diet from a Public Health Perspective”. Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Medicine and Health Sciences.
APA
Matthys, Christophe. (2006). The adolescents’ diet from a public health perspective. Ghent University. Faculty of Medicine and Health Sciences, Ghent, Belgium.
Vancouver
1.
Matthys C. The adolescents’ diet from a public health perspective. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Medicine and Health Sciences; 2006.
MLA
Matthys, Christophe. “The Adolescents’ Diet from a Public Health Perspective.” 2006 : n. pag. Print.