- Author
- Martine Lejeune
- Organization
- Abstract
- Opzet van dit artikel is een antwoord te geven op de vraag wat de minimale vereisten zijn waaraan een verklaring moet voldoen om een filosofische verklaring te zijn. Achtereenvolgens gaan wij na hoe de filosofische verklaring zich verhoudt tot de andere activiteiten in het domein van de filosofie, en hoe zij zich verhoudt tot de verklaring in het domein van de wetenschap. Om de eigenheid van de filosofische verklaring duidelijk in het licht te stellen, nemen wij de ‘klassieke’ analyse van wetenschappelijke verklaringen als referentiepunt. Uit die ‘vergelijking’ blijkt dat de filosofische verklaring zich van de wetenschappelijke verklaring onderscheidt, niet door het soort vragen dat zij behandelt, maar door haar zuiver theoretische aard en door haar logica. Waar de wetenschappelijke verklaring ‘wat verklaring verlangt’ afleidt uit de uitleg, brengt de filosofie haar uitleg binnen in ‘wat zij wil verklaren’. Volledigheidshalve behandelen wij ook nog de vraag naar criteria waarmee wij de kwaliteit van een filosofische verklaring kunnen toetsen, en sluiten deze uiteenzetting af met een korte reflectie over het nut van de filosofie in het algemeen en van filosofische verklaringen in het bijzonder.
Downloads
-
Aspecten van filosofische verklaring.pdf
- full text
- |
- open access
- |
- |
- 478.55 KB
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-4661592
- MLA
- Lejeune, Martine. “Aspecten van Filosofische Verklaring.” DE UIL VAN MINERVA, vol. 27, no. 2, De Uil van Minerva, 2014, pp. 101–22.
- APA
- Lejeune, M. (2014). Aspecten van filosofische verklaring. DE UIL VAN MINERVA, 27(2), 101–122.
- Chicago author-date
- Lejeune, Martine. 2014. “Aspecten van Filosofische Verklaring.” DE UIL VAN MINERVA 27 (2): 101–22.
- Chicago author-date (all authors)
- Lejeune, Martine. 2014. “Aspecten van Filosofische Verklaring.” DE UIL VAN MINERVA 27 (2): 101–122.
- Vancouver
- 1.Lejeune M. Aspecten van filosofische verklaring. DE UIL VAN MINERVA. 2014;27(2):101–22.
- IEEE
- [1]M. Lejeune, “Aspecten van filosofische verklaring,” DE UIL VAN MINERVA, vol. 27, no. 2, pp. 101–122, 2014.
@article{4661592, abstract = {{Opzet van dit artikel is een antwoord te geven op de vraag wat de minimale vereisten zijn waaraan een verklaring moet voldoen om een filosofische verklaring te zijn. Achtereenvolgens gaan wij na hoe de filosofische verklaring zich verhoudt tot de andere activiteiten in het domein van de filosofie, en hoe zij zich verhoudt tot de verklaring in het domein van de wetenschap. Om de eigenheid van de filosofische verklaring duidelijk in het licht te stellen, nemen wij de ‘klassieke’ analyse van wetenschappelijke verklaringen als referentiepunt. Uit die ‘vergelijking’ blijkt dat de filosofische verklaring zich van de wetenschappelijke verklaring onderscheidt, niet door het soort vragen dat zij behandelt, maar door haar zuiver theoretische aard en door haar logica. Waar de wetenschappelijke verklaring ‘wat verklaring verlangt’ afleidt uit de uitleg, brengt de filosofie haar uitleg binnen in ‘wat zij wil verklaren’. Volledigheidshalve behandelen wij ook nog de vraag naar criteria waarmee wij de kwaliteit van een filosofische verklaring kunnen toetsen, en sluiten deze uiteenzetting af met een korte reflectie over het nut van de filosofie in het algemeen en van filosofische verklaringen in het bijzonder.}}, author = {{Lejeune, Martine}}, issn = {{0772-4381}}, journal = {{DE UIL VAN MINERVA}}, language = {{eng}}, number = {{2}}, pages = {{101--122}}, publisher = {{De Uil van Minerva}}, title = {{Aspecten van filosofische verklaring}}, volume = {{27}}, year = {{2014}}, }