
Gezonde stedelijke planning van onderuit: een analyse van het potentieel van milieuverenigingen en burgercollectieven
- Author
- Thomas Verbeek (UGent)
- Organization
- Abstract
- Hoewel de relatie tussen bepaalde omgevingskenmerken en gezondheid reeds lang erkend wordt – zeker met betrekking tot luchtkwaliteit en lawaai – is er vandaag weinig aandacht voor in de stedelijke planningspraktijk. Meestal komt gezondheid enkel het planningsproces binnen via de milieueffectrapportering. Daarentegen is de voorbije decennia het wetenschappelijk bewijsmateriaal omtrent de verschillende verbanden sterk aangegroeid en is ook de burger zich steeds bewuster gaan worden van deze relatie. Dit leidt sinds een aantal jaren regelmatig tot klachten en protestacties, vanuit steeds beter georganiseerde actiegroepen, met een groeiende invloed. Het herbekijken van de rol van de planner binnen deze problematiek lijkt noodzakelijk. In de paper wordt een aantal ideeën geformuleerd voor een nieuw gezond stedelijk planningskader, waarbij enerzijds de bestaande regelgeving grotendeels blijft bestaan, maar er anderzijds meer mogelijkheden zijn voor een flexibele toepassing van regels en normen, bottom-up initiatieven en zelforganisatie. De potentieel belangrijke rol van bewonersgroepen en belangenorganisaties in deze aanpak wordt verder geanalyseerd aan de hand van een aantal interviews. Enerzijds geeft de analyse van hun organisatiestructuur, doelen en strategieën een beeld van hun diverse karakter en rol; anderzijds wordt nagegaan wat hun ideeën zijn voor een gezondere planningspraktijk. De resultaten stellen de leidende rol van de overheid inzake dergelijke vraagstukken verder in vraag en vormen een pleidooi voor een meer evenwichtige aanpak.
- Keywords
- stedelijke planning, gezondheid, adaptieve planning, milieuverenigingen, burgerbewegingen
Downloads
-
(...).pdf
- full text
- |
- UGent only
- |
- |
- 334.13 KB
-
(...).pdf
- full text
- |
- UGent only
- |
- |
- 820.86 KB
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-4407716
- MLA
- Verbeek, Thomas. “Gezonde Stedelijke Planning van Onderuit: Een Analyse van Het Potentieel van Milieuverenigingen En Burgercollectieven.” Plandag 2014 : Gebundelde Papers En Bijlagen, edited by Geiske Bouma et al., Stichting Planologische Discussiedagen, 2014, pp. 319–28.
- APA
- Verbeek, T. (2014). Gezonde stedelijke planning van onderuit: een analyse van het potentieel van milieuverenigingen en burgercollectieven. In G. Bouma, E. Vanempten, & C. Uittenbroek (Eds.), Plandag 2014 : Gebundelde papers en bijlagen (pp. 319–328). Amsterdam, Nederland: Stichting Planologische Discussiedagen.
- Chicago author-date
- Verbeek, Thomas. 2014. “Gezonde Stedelijke Planning van Onderuit: Een Analyse van Het Potentieel van Milieuverenigingen En Burgercollectieven.” In Plandag 2014 : Gebundelde Papers En Bijlagen, edited by Geiske Bouma, Elke Vanempten, and Caroline Uittenbroek, 319–28. Amsterdam, Nederland: Stichting Planologische Discussiedagen.
- Chicago author-date (all authors)
- Verbeek, Thomas. 2014. “Gezonde Stedelijke Planning van Onderuit: Een Analyse van Het Potentieel van Milieuverenigingen En Burgercollectieven.” In Plandag 2014 : Gebundelde Papers En Bijlagen, ed by. Geiske Bouma, Elke Vanempten, and Caroline Uittenbroek, 319–328. Amsterdam, Nederland: Stichting Planologische Discussiedagen.
- Vancouver
- 1.Verbeek T. Gezonde stedelijke planning van onderuit: een analyse van het potentieel van milieuverenigingen en burgercollectieven. In: Bouma G, Vanempten E, Uittenbroek C, editors. Plandag 2014 : Gebundelde papers en bijlagen. Amsterdam, Nederland: Stichting Planologische Discussiedagen; 2014. p. 319–28.
- IEEE
- [1]T. Verbeek, “Gezonde stedelijke planning van onderuit: een analyse van het potentieel van milieuverenigingen en burgercollectieven,” in Plandag 2014 : Gebundelde papers en bijlagen, Zaandam, Nederland, 2014, pp. 319–328.
@inproceedings{4407716, abstract = {{Hoewel de relatie tussen bepaalde omgevingskenmerken en gezondheid reeds lang erkend wordt – zeker met betrekking tot luchtkwaliteit en lawaai – is er vandaag weinig aandacht voor in de stedelijke planningspraktijk. Meestal komt gezondheid enkel het planningsproces binnen via de milieueffectrapportering. Daarentegen is de voorbije decennia het wetenschappelijk bewijsmateriaal omtrent de verschillende verbanden sterk aangegroeid en is ook de burger zich steeds bewuster gaan worden van deze relatie. Dit leidt sinds een aantal jaren regelmatig tot klachten en protestacties, vanuit steeds beter georganiseerde actiegroepen, met een groeiende invloed. Het herbekijken van de rol van de planner binnen deze problematiek lijkt noodzakelijk. In de paper wordt een aantal ideeën geformuleerd voor een nieuw gezond stedelijk planningskader, waarbij enerzijds de bestaande regelgeving grotendeels blijft bestaan, maar er anderzijds meer mogelijkheden zijn voor een flexibele toepassing van regels en normen, bottom-up initiatieven en zelforganisatie. De potentieel belangrijke rol van bewonersgroepen en belangenorganisaties in deze aanpak wordt verder geanalyseerd aan de hand van een aantal interviews. Enerzijds geeft de analyse van hun organisatiestructuur, doelen en strategieën een beeld van hun diverse karakter en rol; anderzijds wordt nagegaan wat hun ideeën zijn voor een gezondere planningspraktijk. De resultaten stellen de leidende rol van de overheid inzake dergelijke vraagstukken verder in vraag en vormen een pleidooi voor een meer evenwichtige aanpak.}}, author = {{Verbeek, Thomas}}, booktitle = {{Plandag 2014 : Gebundelde papers en bijlagen}}, editor = {{Bouma, Geiske and Vanempten, Elke and Uittenbroek, Caroline}}, isbn = {{9789081921718}}, keywords = {{stedelijke planning,gezondheid,adaptieve planning,milieuverenigingen,burgerbewegingen}}, language = {{dut}}, location = {{Zaandam, Nederland}}, pages = {{319--328}}, publisher = {{Stichting Planologische Discussiedagen}}, title = {{Gezonde stedelijke planning van onderuit: een analyse van het potentieel van milieuverenigingen en burgercollectieven}}, year = {{2014}}, }