Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Gezonde stedelijke planning van onderuit: een analyse van het potentieel van milieuverenigingen en burgercollectieven

Thomas Verbeek (2014) Plandag 2014 : Gebundelde papers en bijlagen. p.319-328
abstract
Hoewel de relatie tussen bepaalde omgevingskenmerken en gezondheid reeds lang erkend wordt – zeker met betrekking tot luchtkwaliteit en lawaai – is er vandaag weinig aandacht voor in de stedelijke planningspraktijk. Meestal komt gezondheid enkel het planningsproces binnen via de milieueffectrapportering. Daarentegen is de voorbije decennia het wetenschappelijk bewijsmateriaal omtrent de verschillende verbanden sterk aangegroeid en is ook de burger zich steeds bewuster gaan worden van deze relatie. Dit leidt sinds een aantal jaren regelmatig tot klachten en protestacties, vanuit steeds beter georganiseerde actiegroepen, met een groeiende invloed. Het herbekijken van de rol van de planner binnen deze problematiek lijkt noodzakelijk. In de paper wordt een aantal ideeën geformuleerd voor een nieuw gezond stedelijk planningskader, waarbij enerzijds de bestaande regelgeving grotendeels blijft bestaan, maar er anderzijds meer mogelijkheden zijn voor een flexibele toepassing van regels en normen, bottom-up initiatieven en zelforganisatie. De potentieel belangrijke rol van bewonersgroepen en belangenorganisaties in deze aanpak wordt verder geanalyseerd aan de hand van een aantal interviews. Enerzijds geeft de analyse van hun organisatiestructuur, doelen en strategieën een beeld van hun diverse karakter en rol; anderzijds wordt nagegaan wat hun ideeën zijn voor een gezondere planningspraktijk. De resultaten stellen de leidende rol van de overheid inzake dergelijke vraagstukken verder in vraag en vormen een pleidooi voor een meer evenwichtige aanpak.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
conference
publication status
published
subject
keyword
stedelijke planning, gezondheid, adaptieve planning, milieuverenigingen, burgerbewegingen
in
Plandag 2014 : Gebundelde papers en bijlagen
editor
Geiske Bouma, Elke Vanempten and Caroline Uittenbroek
pages
319 - 328
publisher
Stichting Planologische Discussiedagen
place of publication
Amsterdam, Nederland
conference name
Plandag 2014: Regie en loslaten
conference location
Zaandam, Nederland
conference start
2014-05-22
conference end
2014-05-22
ISBN
9789081921718
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
C1
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
4407716
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-4407716
date created
2014-06-04 18:04:17
date last changed
2017-01-02 09:53:22
@inproceedings{4407716,
 abstract   = {Hoewel de relatie tussen bepaalde omgevingskenmerken en gezondheid reeds lang erkend wordt -- zeker met betrekking tot luchtkwaliteit en lawaai -- is er vandaag weinig aandacht voor in de stedelijke planningspraktijk. Meestal komt gezondheid enkel het planningsproces binnen via de milieueffectrapportering. Daarentegen is de voorbije decennia het wetenschappelijk bewijsmateriaal omtrent de verschillende verbanden sterk aangegroeid en is ook de burger zich steeds bewuster gaan worden van deze relatie. Dit leidt sinds een aantal jaren regelmatig tot klachten en protestacties, vanuit steeds beter georganiseerde actiegroepen, met een groeiende invloed. Het herbekijken van de rol van de planner binnen deze problematiek lijkt noodzakelijk. In de paper wordt een aantal idee{\"e}n geformuleerd voor een nieuw gezond stedelijk planningskader, waarbij enerzijds de bestaande regelgeving grotendeels blijft bestaan, maar er anderzijds meer mogelijkheden zijn voor een flexibele toepassing van regels en normen, bottom-up initiatieven en zelforganisatie. De potentieel belangrijke rol van bewonersgroepen en belangenorganisaties in deze aanpak wordt verder geanalyseerd aan de hand van een aantal interviews. Enerzijds geeft de analyse van hun organisatiestructuur, doelen en strategie{\"e}n een beeld van hun diverse karakter en rol; anderzijds wordt nagegaan wat hun idee{\"e}n zijn voor een gezondere planningspraktijk. De resultaten stellen de leidende rol van de overheid inzake dergelijke vraagstukken verder in vraag en vormen een pleidooi voor een meer evenwichtige aanpak.},
 author    = {Verbeek, Thomas},
 booktitle  = {Plandag 2014 : Gebundelde papers en bijlagen},
 editor    = {Bouma, Geiske and Vanempten, Elke and Uittenbroek, Caroline},
 isbn     = {9789081921718},
 keyword   = {stedelijke planning,gezondheid,adaptieve planning,milieuverenigingen,burgerbewegingen},
 language   = {dut},
 location   = {Zaandam, Nederland},
 pages    = {319--328},
 publisher  = {Stichting Planologische Discussiedagen},
 title    = {Gezonde stedelijke planning van onderuit: een analyse van het potentieel van milieuverenigingen en burgercollectieven},
 year     = {2014},
}

Chicago
Verbeek, Thomas. 2014. “Gezonde Stedelijke Planning Van Onderuit: Een Analyse Van Het Potentieel Van Milieuverenigingen En Burgercollectieven.” In Plandag 2014 : Gebundelde Papers En Bijlagen, ed. Geiske Bouma, Elke Vanempten, and Caroline Uittenbroek, 319–328. Amsterdam, Nederland: Stichting Planologische Discussiedagen.
APA
Verbeek, T. (2014). Gezonde stedelijke planning van onderuit: een analyse van het potentieel van milieuverenigingen en burgercollectieven. In G. Bouma, E. Vanempten, & C. Uittenbroek (Eds.), Plandag 2014 : Gebundelde papers en bijlagen (pp. 319–328). Presented at the Plandag 2014: Regie en loslaten, Amsterdam, Nederland: Stichting Planologische Discussiedagen.
Vancouver
1.
Verbeek T. Gezonde stedelijke planning van onderuit: een analyse van het potentieel van milieuverenigingen en burgercollectieven. In: Bouma G, Vanempten E, Uittenbroek C, editors. Plandag 2014 : Gebundelde papers en bijlagen. Amsterdam, Nederland: Stichting Planologische Discussiedagen; 2014. p. 319–28.
MLA
Verbeek, Thomas. “Gezonde Stedelijke Planning Van Onderuit: Een Analyse Van Het Potentieel Van Milieuverenigingen En Burgercollectieven.” Plandag 2014 : Gebundelde Papers En Bijlagen. Ed. Geiske Bouma, Elke Vanempten, & Caroline Uittenbroek. Amsterdam, Nederland: Stichting Planologische Discussiedagen, 2014. 319–328. Print.