Advanced search
1 file | 119.08 KB

Cambodja: tekort aan anesthesiekrachten

(2014) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 70(6). p.311-317
Author
Organization
Abstract
Na het bewind van de Rode Khmer moest Cambodja op veel vlakken volledig heropgebouwd worden. Aangezien het regime een groot deel van de medische expertise had vernietigd, bleef er van de gezondheidszorg weinig overeind. Zo moesten ook de anesthesiologische diensten heropgebouwd worden. Om het schrijnende tekort aan werkkrachten in de anesthesie aan te pakken, werd er een opleiding georganiseerd voor verpleegkundigen met de bedoeling om ze verder te specialiseren in de anesthesie en de reanimatie, ook wel “infirmiers spécialisés en anesthésie et réanimation” (ISAR) genoemd. Verscheidene studies hebben getracht om deze opleiding te evalueren. Er kon aangetoond worden dat de ISAR op het vlak van anesthesie sterk verbeterde vaardigheden, automatismen, meer ervaring en meer zelfzekerheid hadden verworven. Ook op het vlak van de veiligheid voor de patiënt waren de resultaten gunstig. De studies tonen echter ook enkele pijnpunten, zoals een gebrekkige anticipatie op probleemsituaties, onvoldoende peroperatieve waakzaamheid en een gebrek aan middelen en informatie om zich bij te scholen. Globaal kan men besluiten dat het ISAR-programma een positief element is om een kwaliteitsvolle en duurzame anesthesiologische dienstverlening te bekomen. Meer onderzoek blijft echter nodig.
Keywords
Cambodja, Anesthesiologie, Anesthesieverpleegkundige, Isar (Infirmier Spécialisé En Anesthésie Et Réanimation), Ontwikkelingsland

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 119.08 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Opdenakker, Olivier, Luc De Baerdemaeker, Christophe Delens, Piet Pattyn, and Tine De Backer. 2014. “Cambodja: Tekort Aan Anesthesiekrachten.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 70 (6): 311–317.
APA
Opdenakker, O., De Baerdemaeker, L., Delens, C., Pattyn, P., & De Backer, T. (2014). Cambodja: tekort aan anesthesiekrachten. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 70(6), 311–317.
Vancouver
1.
Opdenakker O, De Baerdemaeker L, Delens C, Pattyn P, De Backer T. Cambodja: tekort aan anesthesiekrachten. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2014;70(6):311–7.
MLA
Opdenakker, Olivier, Luc De Baerdemaeker, Christophe Delens, et al. “Cambodja: Tekort Aan Anesthesiekrachten.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 70.6 (2014): 311–317. Print.
@article{4354288,
 abstract   = {Na het bewind van de Rode Khmer moest Cambodja op veel vlakken volledig heropgebouwd worden. Aangezien het regime een groot deel van de medische expertise had vernietigd, bleef er van de gezondheidszorg weinig overeind. Zo moesten ook de anesthesiologische diensten heropgebouwd worden. Om het schrijnende tekort aan werkkrachten in de anesthesie aan te pakken, werd er een opleiding georganiseerd voor verpleegkundigen met de bedoeling om ze verder te specialiseren in de anesthesie en de reanimatie, ook wel {\textquotedblleft}infirmiers sp{\'e}cialis{\'e}s en anesth{\'e}sie et r{\'e}animation{\textquotedblright} (ISAR) genoemd. Verscheidene studies hebben getracht om deze opleiding te evalueren. Er kon aangetoond worden dat de ISAR op het vlak van anesthesie sterk verbeterde vaardigheden, automatismen, meer ervaring en meer zelfzekerheid hadden verworven. Ook op het vlak van de veiligheid voor de pati{\"e}nt waren de resultaten gunstig. De studies tonen echter ook enkele pijnpunten, zoals een gebrekkige anticipatie op probleemsituaties, onvoldoende peroperatieve waakzaamheid en een gebrek aan middelen en informatie om zich bij te scholen. Globaal kan men besluiten dat het ISAR-programma een positief element is om een kwaliteitsvolle en duurzame anesthesiologische dienstverlening te bekomen. Meer onderzoek blijft echter nodig.},
 author    = {Opdenakker, Olivier and De Baerdemaeker, Luc and Delens, Christophe and Pattyn, Piet and De Backer, Tine},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 keyword   = {Cambodja,Anesthesiologie,Anesthesieverpleegkundige,Isar (Infirmier Sp{\'e}cialis{\'e} En Anesth{\'e}sie Et R{\'e}animation),Ontwikkelingsland},
 language   = {dut},
 number    = {6},
 pages    = {311--317},
 title    = {Cambodja: tekort aan anesthesiekrachten},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.70.06.2001577},
 volume    = {70},
 year     = {2014},
}

Altmetric
View in Altmetric