Advanced search
1 file | 670.47 KB

De Vlaamse stadsregio vanuit internationaal perspectief bekeken: aanzet tot een onderzoeksagenda

Caroline Temmerman (UGent) and Filip De Rynck (UGent)
Author
Organization
Abstract
In deze paper geven we een aanzet tot een onderzoeksagenda naar stadsregio’s en stadsregionale samenwerking in Vlaanderen. In het eerste deel van de paper gaan we in de literatuur op zoek naar voor ons interessante concepten, inzichten en opvattingen over deze problematiek. We streven vooreerst naar een duidelijk begrip van de stadsregionale schaal. Literatuur over city-regions en functional urban areas vormt hierbij onze leidraad. Daarna geven we een overzicht van mogelijke drivers en barrières voor de ontwikkeling van stadsregionale samenwerking. In een derde onderdeel focussen we op literatuur die ons inzicht geeft in praktijken van beleidsvoering en bestuurlijke organisatie op een stadsregionale schaal. Het gedachtegoed van het New Regionalism biedt ons hiervoor een kader. In het tweede luik maken we de vertaalslag van de literatuur naar de praktijk van stadsregionale samenwerking in Vlaanderen. We plaatsen de stadsregionale problematiek in de Vlaamse context: een regio waar gemeenten (in vergelijking met andere landen) over beperkte bestuurlijke bevoegdheden beschikken en waar de centrale (Vlaamse) overheid bevoegd is voor heel wat beleidsdomeinen waarbinnen lokale en dus ook stadsregionale vraagstukken zich situeren (bijvoorbeeld ruimtelijke planning, huisvesting en openbaar vervoer). We laten ons leiden door het analysekader van Voets en De Rynck (2008) en de zeven bestuurlijke strategieën voor stadsregionale samenwerking die deze auteurs onderscheiden.

Downloads

 • TEMMERMAN DE RYNCK etmaal2012.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 670.47 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Temmerman, Caroline, and Filip De Rynck. 2012. “De Vlaamse Stadsregio Vanuit Internationaal Perspectief Bekeken: Aanzet Tot Een Onderzoeksagenda.” In Politicologenetmaal, Proceedings.
APA
Temmerman, C., & De Rynck, F. (2012). De Vlaamse stadsregio vanuit internationaal perspectief bekeken: aanzet tot een onderzoeksagenda. Politicologenetmaal, Proceedings. Presented at the Politicologenetmaal.
Vancouver
1.
Temmerman C, De Rynck F. De Vlaamse stadsregio vanuit internationaal perspectief bekeken: aanzet tot een onderzoeksagenda. Politicologenetmaal, Proceedings. 2012.
MLA
Temmerman, Caroline, and Filip De Rynck. “De Vlaamse Stadsregio Vanuit Internationaal Perspectief Bekeken: Aanzet Tot Een Onderzoeksagenda.” Politicologenetmaal, Proceedings. 2012. Print.
@inproceedings{4332248,
 abstract   = {In deze paper geven we een aanzet tot een onderzoeksagenda naar stadsregio{\textquoteright}s en stadsregionale samenwerking in Vlaanderen. In het eerste deel van de paper gaan we in de literatuur op zoek naar voor ons interessante concepten, inzichten en opvattingen over deze problematiek. We streven vooreerst naar een duidelijk begrip van de stadsregionale schaal. Literatuur over city-regions en functional urban areas vormt hierbij onze leidraad. Daarna geven we een overzicht van mogelijke drivers en barri{\`e}res voor de ontwikkeling van stadsregionale samenwerking. In een derde onderdeel focussen we op literatuur die ons inzicht geeft in praktijken van beleidsvoering en bestuurlijke organisatie op een stadsregionale schaal. Het gedachtegoed van het New Regionalism biedt ons hiervoor een kader. In het tweede luik maken we de vertaalslag van de literatuur naar de praktijk van stadsregionale samenwerking in Vlaanderen. We plaatsen de stadsregionale problematiek in de Vlaamse context: een regio waar gemeenten (in vergelijking met andere landen) over beperkte bestuurlijke bevoegdheden beschikken en waar de centrale (Vlaamse) overheid bevoegd is voor heel wat beleidsdomeinen waarbinnen lokale en dus ook stadsregionale vraagstukken zich situeren (bijvoorbeeld ruimtelijke planning, huisvesting en openbaar vervoer). We laten ons leiden door het analysekader van Voets en De Rynck (2008) en de zeven bestuurlijke strategie{\"e}n voor stadsregionale samenwerking die deze auteurs onderscheiden.},
 author    = {Temmerman, Caroline and De Rynck, Filip},
 booktitle  = {Politicologenetmaal, Proceedings},
 language   = {dut},
 location   = {Amsterdam, Nederland},
 pages    = {28},
 title    = {De Vlaamse stadsregio vanuit internationaal perspectief bekeken: aanzet tot een onderzoeksagenda},
 year     = {2012},
}