Advanced search
Add to list

Natuurrestoratie op voormalige landbouwgronden via uitmijnen van fosfor: eerste resultaten in natuurgebieden 'Landschap De Liereman' (Oud-Turnhout) en het 'Vrieselhof' (Oelegem)

Jan Mertens (UGent) and Stephanie Schelfhout (UGent)
Author
Organization
Abstract
Om aan de Europese verplichting tegemoet te komen en het verlies aan biodiversiteit te stoppen tegen 2020 moet Vlaanderen de komende jaren minstens 18 000 ha aan bijkomende habitat realiseren. De omvorming van voormalige landbouwgronden is vrijwel de enige optie om die uitbreiding te realiseren. Dit levert echter zelden het gewenste resultaat onder andere omwille van de hoge fosfor (P) gehaltes veroorzaakt door de jarenlange bemesting. Uit tal van studies blijkt dat de hoeveelheid fosfor die voor planten beschikbaar is omgekeerd evenredig is met de plantendiversiteit. Traditioneel worden dergelijke gronden verschraald met een maaibeheer waarbij een of enkele keren per jaar nutriënten samen met het hooi afgevoerd worden. Via deze maatregel kan het echter tientallen jaren duren, vaak zelfs meer dan honderd jaar, om voldoende arme omstandigheden te verkrijgen. Een alternatieve methode om de P-arme omstandigheden te herstellen is fosfor-uitmijning. Dit is een gewasteelt waarbij de P-afvoer op peil gehouden wordt door een selectieve bemesting van oa. stikstof. De overgang van landbouw naar natuur verloopt gradueel door deze P-onttrekkende landbouwtechniek. Er zijn echter nog tal van onzekerheden aan deze techniek: P-afvoer daalt met de tijd van uitmijnen door P-limitatie, afnemende voederkwaliteit van de geteelde gewassen, etc. Tijdens de presentatie worden de eerste resultaten besproken van uitmijnexperimenten in de Liereman en Vrieselhof, die al een gedeeltelijk antwoord bieden op voorgaande vragen.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Mertens, Jan, and Stephanie Schelfhout. “Natuurrestoratie Op Voormalige Landbouwgronden via Uitmijnen Van Fosfor: Eerste Resultaten in Natuurgebieden ‘Landschap De Liereman’ (Oud-Turnhout) En Het ‘Vrieselhof’ (Oelegem).” “(A)biotisch” En Toch Actief! : Ontmoetingsdag Ankona. 2014. Print.
APA
Mertens, Jan, & Schelfhout, S. (2014). Natuurrestoratie op voormalige landbouwgronden via uitmijnen van fosfor: eerste resultaten in natuurgebieden “Landschap De Liereman” (Oud-Turnhout) en het “Vrieselhof” (Oelegem). “(A)biotisch” en toch actief! : ontmoetingsdag Ankona. Presented at the Ontmoetingsdag Ankona 2014.
Chicago author-date
Mertens, Jan, and Stephanie Schelfhout. 2014. “Natuurrestoratie Op Voormalige Landbouwgronden via Uitmijnen Van Fosfor: Eerste Resultaten in Natuurgebieden ‘Landschap De Liereman’ (Oud-Turnhout) En Het ‘Vrieselhof’ (Oelegem).” In “(A)biotisch” En Toch Actief! : Ontmoetingsdag Ankona.
Chicago author-date (all authors)
Mertens, Jan, and Stephanie Schelfhout. 2014. “Natuurrestoratie Op Voormalige Landbouwgronden via Uitmijnen Van Fosfor: Eerste Resultaten in Natuurgebieden ‘Landschap De Liereman’ (Oud-Turnhout) En Het ‘Vrieselhof’ (Oelegem).” In “(A)biotisch” En Toch Actief! : Ontmoetingsdag Ankona.
Vancouver
1.
Mertens J, Schelfhout S. Natuurrestoratie op voormalige landbouwgronden via uitmijnen van fosfor: eerste resultaten in natuurgebieden “Landschap De Liereman” (Oud-Turnhout) en het “Vrieselhof” (Oelegem). “(A)biotisch” en toch actief! : ontmoetingsdag Ankona. 2014.
IEEE
[1]
J. Mertens and S. Schelfhout, “Natuurrestoratie op voormalige landbouwgronden via uitmijnen van fosfor: eerste resultaten in natuurgebieden ‘Landschap De Liereman’ (Oud-Turnhout) en het ‘Vrieselhof’ (Oelegem),” in “(A)biotisch” en toch actief! : ontmoetingsdag Ankona, Antwerpen, 2014.
@inproceedings{4284396,
 abstract   = {{Om aan de Europese verplichting tegemoet te komen en het verlies aan biodiversiteit te stoppen tegen 2020 moet Vlaanderen de komende jaren minstens 18 000 ha aan bijkomende habitat realiseren. De omvorming van voormalige landbouwgronden is vrijwel de enige optie om die uitbreiding te realiseren. Dit levert echter zelden het gewenste resultaat onder andere omwille van de hoge fosfor (P) gehaltes veroorzaakt door de jarenlange bemesting. Uit tal van studies blijkt dat de hoeveelheid fosfor die voor planten beschikbaar is omgekeerd evenredig is met de plantendiversiteit. Traditioneel worden dergelijke gronden verschraald met een maaibeheer waarbij een of enkele keren per jaar nutriënten samen met het hooi afgevoerd worden. Via deze maatregel kan het echter tientallen jaren duren, vaak zelfs meer dan honderd jaar, om voldoende arme omstandigheden te verkrijgen. Een alternatieve methode om de P-arme omstandigheden te herstellen is fosfor-uitmijning. Dit is een gewasteelt waarbij de P-afvoer op peil gehouden wordt door een selectieve bemesting van oa. stikstof. De overgang van landbouw naar natuur verloopt gradueel door deze P-onttrekkende landbouwtechniek. Er zijn echter nog tal van onzekerheden aan deze techniek: P-afvoer daalt met de tijd van uitmijnen door P-limitatie, afnemende voederkwaliteit van de geteelde gewassen, etc. Tijdens de presentatie worden de eerste resultaten besproken van uitmijnexperimenten in de Liereman en Vrieselhof, die al een gedeeltelijk antwoord bieden op voorgaande vragen.}},
 author    = {{Mertens, Jan and Schelfhout, Stephanie}},
 booktitle  = {{'(A)biotisch' en toch actief! : ontmoetingsdag Ankona}},
 language   = {{dut}},
 location   = {{Antwerpen}},
 title    = {{Natuurrestoratie op voormalige landbouwgronden via uitmijnen van fosfor: eerste resultaten in natuurgebieden 'Landschap De Liereman' (Oud-Turnhout) en het 'Vrieselhof' (Oelegem)}},
 year     = {{2014}},
}