Advanced search
1 file | 2.76 MB

Het epos van 1453? : Nestor-Iskinders middeleeuws-Russische Verhaal over Constantinopel via literatuurwetenschappelijke (om)wegen

(2012)
Author
Promoter
(UGent) and
Organization
Abstract
Heel anders dan bij de val van Troje schreven ooggetuigen bij de ultieme inname van Constantinopel, ruim tweeënhalf millennium later (1453) aan de overzijde van de Zee van Marmara, diverse historiografische relazen die meestal vrij probleemloos voor het nageslacht bewaard bleven. Aan weerklank in oost en west heeft het de Osmaanse verovering van de Byzantijnse hoofdstad nooit ontbroken, maar toch hebben deze krachttoer van sultan Mehmed II en het heroïsche verweer van keizer Constantijn XI niet één memorabel epos opgeleverd. Met het behoorlijk hybride, laatvijftiende-eeuwse Verhaal over Constantinopel van een van die (zelfverklaarde) getuigen, de mysterieuze Nestor-Iskinder, zouden het wel eens de Russen kunnen zijn wier literatuurgeschiedenis een tekst bevat die op verscheidene vlakken nog het meest aan een epos doet denken. Daartoe dient men dit oeroude genre dan wel comparatistisch te (her)beschouwen in zijn specifiek middeleeuws-Russische én pan-Europese context. Onder meer Gérard Genette, als genredeskundige en narratoloog, Torquato Tasso, als aristoteliaan en epicus, en Michail Bachtin, als literatuurwetenschapper-filosoof, reiken daarbij degelijke (zij het niet altijd pasklare) instrumenten aan om de talloze raakvlakken van het epos met de premoderne geschiedschrijving in kaart te brengen.
Keywords
narrative studies, epic, Fall of Constantinople, Russian literature, historiography

Downloads

 • De Dobbeleer 2011 diss. .pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.76 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
De Dobbeleer, Michel. 2012. “Het Epos Van 1453? : Nestor-Iskinders middeleeuws-Russische Verhaal over Constantinopel via Literatuurwetenschappelijke (om)wegen”. Gent: Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.
APA
De Dobbeleer, M. (2012). Het epos van 1453? : Nestor-Iskinders middeleeuws-Russische Verhaal over Constantinopel via literatuurwetenschappelijke (om)wegen. Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Gent.
Vancouver
1.
De Dobbeleer M. Het epos van 1453? : Nestor-Iskinders middeleeuws-Russische Verhaal over Constantinopel via literatuurwetenschappelijke (om)wegen. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte; 2012.
MLA
De Dobbeleer, Michel. “Het Epos Van 1453? : Nestor-Iskinders middeleeuws-Russische Verhaal over Constantinopel via Literatuurwetenschappelijke (om)wegen.” 2012 : n. pag. Print.
@phdthesis{4269437,
 abstract   = {Heel anders dan bij de val van Troje schreven ooggetuigen bij de ultieme inname van Constantinopel, ruim twee{\"e}nhalf millennium later (1453) aan de overzijde van de Zee van Marmara, diverse historiografische relazen die meestal vrij probleemloos voor het nageslacht bewaard bleven. Aan weerklank in oost en west heeft het de Osmaanse verovering van de Byzantijnse hoofdstad nooit ontbroken, maar toch hebben deze krachttoer van sultan Mehmed II en het hero{\"i}sche verweer van keizer Constantijn XI niet {\'e}{\'e}n memorabel epos opgeleverd.
Met het behoorlijk hybride, laatvijftiende-eeuwse Verhaal over Constantinopel van een van die (zelfverklaarde) getuigen, de mysterieuze Nestor-Iskinder, zouden het wel eens de Russen kunnen zijn wier literatuurgeschiedenis een tekst bevat die op verscheidene vlakken nog het meest aan een epos doet denken. Daartoe dient men dit oeroude genre dan wel comparatistisch te (her)beschouwen in zijn specifiek middeleeuws-Russische {\'e}n pan-Europese context. Onder meer G{\'e}rard Genette, als genredeskundige en narratoloog, Torquato Tasso, als aristoteliaan en epicus, en Michail Bachtin, als literatuurwetenschapper-filosoof, reiken daarbij degelijke (zij het niet altijd pasklare) instrumenten aan om de talloze raakvlakken van het epos met de premoderne geschiedschrijving in kaart te brengen.},
 author    = {De Dobbeleer, Michel},
 isbn     = {9789070830557},
 language   = {dut},
 pages    = {XVI, 365},
 publisher  = {Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Het epos van 1453? : Nestor-Iskinders middeleeuws-Russische Verhaal over Constantinopel via literatuurwetenschappelijke (om)wegen},
 year     = {2012},
}