Advanced search
1 file | 3.18 MB Add to list

Pius XII en de vernietiging van de Joden

(2010)
Author
Promoter
Johan Braeckman
Organization
Abstract
Op 9 oktober 1958 stierf Pius XII, de meest besproken paus uit de wereldgeschiedenis. De katholieke kerk en vooral de Romeinen rouwden om het verlies van de man die de Heilige Stad quasi ongeschonden door de oorlog had geleid. Velen beschouwden hem als een van de grootste pausen ooit, tot Rolf Hochhuth in 1963 zijn controversiële toneelstuk Der Stellvertreter publiceerde. Hochhuth beschuldigde Pius XII ervan dat hij niets ondernomen had om de jodenvervolging aan te klagen, laat staan te stoppen. Sindsdien discussiëren historici over de rol van deze paus ten aanzien van het lot van de Joden voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In welke mate was Pius XII op de hoogte van de uitroeiing van de Joden? En hoe reageerde de hoogste morele leider in de wereld daarop? Deze vragen zijn opnieuw actueel. Ten eerste omdat het Vaticaan volop bezig is Pius XII heilig te verklaren. Ten tweede omdat de katholieke kerk nog steeds geen medeverantwoordelijkheid heeft genomen. Tot slot omdat de laatste rechtstreekse getuigen van deze dramatische gebeurtenis aan het verdwijnen zijn. Dirk Verhofstadt gaat in op de houding van Pacelli en latere Pius XII tegenover de machtsgreep van Hitler, het antisemitisme van de verschillende Kerken, de ondergang van de katholieke Centrumpartij, het concordaat tussen nazi-Duitsland en het Vaticaan, de encycliek Mit Brennender Sorge, het nationaal-socialistisch onderwijs, het T4-programma (de moord op fysiek en mentaal gehandicapten), de inval in Polen, de Operatie Barbarossa, de Joden in Nederland, priester-president Tiso van Slowakije, de Ustasa in Kroatië, de deportatie van de Joden uit Rome, de Hongaarse Holocaust, de hulp aan oorlogsmisdadigers, de weigering van de kerk om ondergedoken joodse kinderen terug te geven, het falen van de geallieerden, het antisemitisme na de Holocaust, en de morele schuldvraag van de kerk en de paus.
Keywords
Pius XII, Ethics

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.18 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Verhofstadt, Dirk. Pius XII En de Vernietiging van de Joden. University Press, 2010.
APA
Verhofstadt, D. (2010). Pius XII en de vernietiging van de Joden. University Press, Gent.
Chicago author-date
Verhofstadt, Dirk. 2010. “Pius XII En de Vernietiging van de Joden.” Gent: University Press.
Chicago author-date (all authors)
Verhofstadt, Dirk. 2010. “Pius XII En de Vernietiging van de Joden.” Gent: University Press.
Vancouver
1.
Verhofstadt D. Pius XII en de vernietiging van de Joden. [Gent]: University Press; 2010.
IEEE
[1]
D. Verhofstadt, “Pius XII en de vernietiging van de Joden,” University Press, Gent, 2010.
@phdthesis{4249102,
 abstract   = {{Op 9 oktober 1958 stierf Pius XII, de meest besproken paus uit de wereldgeschiedenis. De katholieke kerk en vooral de Romeinen rouwden om het verlies van de man die de Heilige Stad quasi ongeschonden door de oorlog had geleid. Velen beschouwden hem als een van de grootste pausen ooit, tot Rolf Hochhuth in 1963 zijn controversiële toneelstuk Der Stellvertreter publiceerde. Hochhuth beschuldigde Pius XII ervan dat hij niets ondernomen had om de jodenvervolging aan te klagen, laat staan te stoppen. Sindsdien discussiëren historici over de rol van deze paus ten aanzien van het lot van de Joden voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In welke mate was Pius XII op de hoogte van de uitroeiing van de Joden? En hoe reageerde de hoogste morele leider in de wereld daarop? Deze vragen zijn opnieuw actueel. Ten eerste omdat het Vaticaan volop bezig is Pius XII heilig te verklaren. Ten tweede omdat de katholieke kerk nog steeds geen medeverantwoordelijkheid heeft genomen. Tot slot omdat de laatste rechtstreekse getuigen van deze dramatische gebeurtenis aan het verdwijnen zijn. 

Dirk Verhofstadt gaat in op de houding van Pacelli en latere Pius XII tegenover de machtsgreep van Hitler, het antisemitisme van de verschillende Kerken, de ondergang van de katholieke Centrumpartij, het concordaat tussen nazi-Duitsland en het Vaticaan, de encycliek Mit Brennender Sorge, het nationaal-socialistisch onderwijs, het T4-programma (de moord op fysiek en mentaal gehandicapten), de inval in Polen, de Operatie Barbarossa, de Joden in Nederland, priester-president Tiso van Slowakije, de Ustasa in Kroatië, de deportatie van de Joden uit Rome, de Hongaarse Holocaust, de hulp aan oorlogsmisdadigers, de weigering van de kerk om ondergedoken joodse kinderen terug te geven, het falen van de geallieerden, het antisemitisme na de Holocaust, en de morele schuldvraag van de kerk en de paus.}},
 author    = {{Verhofstadt, Dirk}},
 isbn     = {{9789490695286}},
 keywords   = {{Pius XII,Ethics}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{581}},
 publisher  = {{University Press}},
 title    = {{Pius XII en de vernietiging van de Joden}},
 year     = {{2010}},
}