Advanced search
1 file | 203.67 KB Add to list

Jeugdwerkloosheid in België: diagnose en sleutelremedies

Bart Cockx (UGent)
(2013) OVER.WERK (LEUVEN). 23(4). p.101-112
Author
Organization
Abstract
In België is de jeugdwerkloosheid structureel hoger dan in vele andere Europese landen. Het probleem is buitengewoon acuut voor laaggeschoolde jongeren. Een hoog minimumloon, een te strikte scheiding tussen school en werk en een verticaal gesegmenteerd onderwijssysteem met hoge percentages zittenblijvers en een te vroegtijdige differentiatie in studierichtingen werden als voornaamste oorzaken hiervan aangewezen. De ontslagbescherming bemoeilijkt de overgang van school naar werk van hooggeschoolde jongeren, maar niet die van laaggeschoolde jongeren omdat laaggeschoolden minder goed beschermd worden tegen ontslag. Een vermindering van de arbeidskosten van laagbetaalde werknemers en een fundamentele onderwijshervorming die de strikte barrière tussen school en werk afbreekt, worden als remedies voorgesteld. Daarnaast zouden de activeringsmaatregelen veeleer gericht moeten worden op intensief remediërend onderwijs en begeleide werkervaring voor zeer laaggeschoolde jongeren dan op het bereiken van zoveel mogelijk jongeren bij het begin van hun werkloosheidsperiode. Tot slot zouden schoolverlaters op basis van het principe van ’wederzijdse verplichting’ en gekoppeld aan een zeer intensieve en duurzame begeleiding van kansarme jongeren snel recht moeten krijgen op een basiswerkloosheidsuitkering. Dit is beter dan het huidige stelsel waarin schoolverlaters pas na een lange wachttijd dit recht krijgen.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 203.67 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Cockx, Bart. “Jeugdwerkloosheid in België: Diagnose En Sleutelremedies.” OVER.WERK (LEUVEN) 23.4 (2013): 101–112. Print.
APA
Cockx, B. (2013). Jeugdwerkloosheid in België: diagnose en sleutelremedies. OVER.WERK (LEUVEN), 23(4), 101–112.
Chicago author-date
Cockx, Bart. 2013. “Jeugdwerkloosheid in België: Diagnose En Sleutelremedies.” Over.werk (leuven) 23 (4): 101–112.
Chicago author-date (all authors)
Cockx, Bart. 2013. “Jeugdwerkloosheid in België: Diagnose En Sleutelremedies.” Over.werk (leuven) 23 (4): 101–112.
Vancouver
1.
Cockx B. Jeugdwerkloosheid in België: diagnose en sleutelremedies. OVER.WERK (LEUVEN). Acco; 2013;23(4):101–12.
IEEE
[1]
B. Cockx, “Jeugdwerkloosheid in België: diagnose en sleutelremedies,” OVER.WERK (LEUVEN), vol. 23, no. 4, pp. 101–112, 2013.
@article{4217961,
 abstract   = {In België is de jeugdwerkloosheid structureel hoger dan in vele andere Europese landen. Het probleem is buitengewoon acuut voor laaggeschoolde jongeren. Een hoog minimumloon, een te strikte scheiding tussen school en werk en een verticaal gesegmenteerd onderwijssysteem met hoge percentages zittenblijvers en een te vroegtijdige differentiatie in studierichtingen werden als voornaamste oorzaken hiervan aangewezen. De ontslagbescherming bemoeilijkt de overgang van school naar werk van hooggeschoolde jongeren, maar niet die van laaggeschoolde jongeren omdat laaggeschoolden minder goed beschermd worden tegen ontslag. Een vermindering van de arbeidskosten van laagbetaalde werknemers en een fundamentele onderwijshervorming die de strikte barrière tussen school en werk afbreekt, worden als remedies voorgesteld. Daarnaast zouden de activeringsmaatregelen veeleer gericht moeten worden op intensief remediërend onderwijs en begeleide werkervaring voor zeer laaggeschoolde jongeren dan op het bereiken van zoveel mogelijk jongeren bij het begin van hun werkloosheidsperiode. Tot slot zouden schoolverlaters op basis van het principe van ’wederzijdse verplichting’ en gekoppeld aan een zeer intensieve en duurzame begeleiding van kansarme jongeren snel recht moeten krijgen op een basiswerkloosheidsuitkering. Dit is beter dan het huidige stelsel waarin schoolverlaters pas na een lange wachttijd dit recht krijgen.},
 author    = {Cockx, Bart},
 issn     = {1379-7034},
 journal   = {OVER.WERK (LEUVEN)},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {101--112},
 publisher  = {Acco},
 title    = {Jeugdwerkloosheid in België: diagnose en sleutelremedies},
 volume    = {23},
 year     = {2013},
}