
Vruchtbaarheid en kanker: inzichten en vergeet-me-niet aanbevelingen voor hulpverleners
- Author
- Joline Goossens (UGent) , Ilse Delbaere (UGent) , ELSIE DECOENE (UGent) , Jasmien Soetens (UGent) , Maria Grypdonck (UGent) , Sofie Verhaeghe (UGent) and Ann Van Hecke (UGent)
- Organization
- Abstract
- Situering: Vruchtbaarheidsverlies is één van de mogelijke neveneffecten van een kankerbehandeling. Ondanks verschillende internationale aanbevelingen over vruchtbaarheid en –bewaring, geven veel kankerpatiënten aan hierover niet geïnformeerd te zijn. Vruchtbaarheid is echter voor veel kankerpatiënten in de reproductieve leeftijdsfase een belangrijk thema. De psychosociale impact van vruchtbaarheidsverlies tengevolge van kanker omvat bezorgdheden, distress en verminderde seksualiteit. Methode: De studie had twee doelstellingen: (1) exploreren van de noden, ervaringen en beleving rond ‘vruchtbaarheid en kanker’ van kankerpatiënten. Dit via een kwalitatief onderzoek met semi-gestructureerde interviews met patiënten en zorgverleners en een systematische review naar de informatievoorziening over 'kanker en vruchtbaarheid'; (2) ontwikkelen van een leidraad met inzichten en aanbevelingen over ‘vruchtbaarheid en kanker’ gebaseerd op de resultaten uit doelstelling 1. Deze leidraad werd in panelgesprekken voorgelegd aan hulpverleners uit de zorgpraktijk. Resultaten: Er werden 28 patiënten en 16 hulpverleners geïnterviewd. Vier centrale concepten overheersten: (1) onzekerheid over vruchtbaarheid, wat ervaren wordt als een extra zorg, (2) hoop als een copingstrategie voor het omgaan met die onzekerheid en emoties, (3)‘sparen’ waarbij patiënten en de omgeving het thema uit de weg gaan om zichzelf of anderen te beschermen en (4) gevoelens van eenzaamheid omwille van de moeilijke bespreekbaarheid en gevoeligheid gepaard met ‘kanker en vruchtbaarheid’. Conclusie: Uit het onderzoek komt naar voren dat ‘vruchtbaarheid en kanker’ een gevoelig en belangrijk thema is voor patiënten. Aangezien het thema gepaard gaat met verschillende emoties en bezorgdheden, moet er binnen de oncologische zorg voldoende aandacht aan geschonken worden. Om de informatievoorziening en begeleiding bij ‘vruchtbaarheid en kanker’ te optimaliseren, werd een leidraad ontwikkeld voor zorgverleners met inzichten en vergeet-me-niet aanbevelingen.
Downloads
-
kanker en vruchtbaarheid
- full text
- |
- open access
- |
- |
- 5.60 MB
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-4214094
- MLA
- Goossens, Joline, et al. “Vruchtbaarheid En Kanker: Inzichten En Vergeet-Me-Niet Aanbevelingen Voor Hulpverleners.” Psychosociale Oncologie, Congressamenvattingen, Cédric Hèle Instituut, 2013, pp. 8–8.
- APA
- Goossens, J., Delbaere, I., DECOENE, E., Soetens, J., Grypdonck, M., Verhaeghe, S., & Van Hecke, A. (2013). Vruchtbaarheid en kanker: inzichten en vergeet-me-niet aanbevelingen voor hulpverleners. Psychosociale Oncologie, Congressamenvattingen, 8–8. Mechelen: Cédric Hèle Instituut.
- Chicago author-date
- Goossens, Joline, Ilse Delbaere, ELSIE DECOENE, Jasmien Soetens, Maria Grypdonck, Sofie Verhaeghe, and Ann Van Hecke. 2013. “Vruchtbaarheid En Kanker: Inzichten En Vergeet-Me-Niet Aanbevelingen Voor Hulpverleners.” In Psychosociale Oncologie, Congressamenvattingen, 8–8. Mechelen: Cédric Hèle Instituut.
- Chicago author-date (all authors)
- Goossens, Joline, Ilse Delbaere, ELSIE DECOENE, Jasmien Soetens, Maria Grypdonck, Sofie Verhaeghe, and Ann Van Hecke. 2013. “Vruchtbaarheid En Kanker: Inzichten En Vergeet-Me-Niet Aanbevelingen Voor Hulpverleners.” In Psychosociale Oncologie, Congressamenvattingen, 8–8. Mechelen: Cédric Hèle Instituut.
- Vancouver
- 1.Goossens J, Delbaere I, DECOENE E, Soetens J, Grypdonck M, Verhaeghe S, et al. Vruchtbaarheid en kanker: inzichten en vergeet-me-niet aanbevelingen voor hulpverleners. In: Psychosociale Oncologie, Congressamenvattingen. Mechelen: Cédric Hèle Instituut; 2013. p. 8–8.
- IEEE
- [1]J. Goossens et al., “Vruchtbaarheid en kanker: inzichten en vergeet-me-niet aanbevelingen voor hulpverleners,” in Psychosociale Oncologie, Congressamenvattingen, Mechelen, 2013, pp. 8–8.
@inproceedings{4214094, abstract = {{Situering: Vruchtbaarheidsverlies is één van de mogelijke neveneffecten van een kankerbehandeling. Ondanks verschillende internationale aanbevelingen over vruchtbaarheid en –bewaring, geven veel kankerpatiënten aan hierover niet geïnformeerd te zijn. Vruchtbaarheid is echter voor veel kankerpatiënten in de reproductieve leeftijdsfase een belangrijk thema. De psychosociale impact van vruchtbaarheidsverlies tengevolge van kanker omvat bezorgdheden, distress en verminderde seksualiteit. Methode: De studie had twee doelstellingen: (1) exploreren van de noden, ervaringen en beleving rond ‘vruchtbaarheid en kanker’ van kankerpatiënten. Dit via een kwalitatief onderzoek met semi-gestructureerde interviews met patiënten en zorgverleners en een systematische review naar de informatievoorziening over 'kanker en vruchtbaarheid'; (2) ontwikkelen van een leidraad met inzichten en aanbevelingen over ‘vruchtbaarheid en kanker’ gebaseerd op de resultaten uit doelstelling 1. Deze leidraad werd in panelgesprekken voorgelegd aan hulpverleners uit de zorgpraktijk. Resultaten: Er werden 28 patiënten en 16 hulpverleners geïnterviewd. Vier centrale concepten overheersten: (1) onzekerheid over vruchtbaarheid, wat ervaren wordt als een extra zorg, (2) hoop als een copingstrategie voor het omgaan met die onzekerheid en emoties, (3)‘sparen’ waarbij patiënten en de omgeving het thema uit de weg gaan om zichzelf of anderen te beschermen en (4) gevoelens van eenzaamheid omwille van de moeilijke bespreekbaarheid en gevoeligheid gepaard met ‘kanker en vruchtbaarheid’. Conclusie: Uit het onderzoek komt naar voren dat ‘vruchtbaarheid en kanker’ een gevoelig en belangrijk thema is voor patiënten. Aangezien het thema gepaard gaat met verschillende emoties en bezorgdheden, moet er binnen de oncologische zorg voldoende aandacht aan geschonken worden. Om de informatievoorziening en begeleiding bij ‘vruchtbaarheid en kanker’ te optimaliseren, werd een leidraad ontwikkeld voor zorgverleners met inzichten en vergeet-me-niet aanbevelingen.}}, author = {{Goossens, Joline and Delbaere, Ilse and DECOENE, ELSIE and Soetens, Jasmien and Grypdonck, Maria and Verhaeghe, Sofie and Van Hecke, Ann}}, booktitle = {{Psychosociale Oncologie, Congressamenvattingen}}, language = {{dut}}, location = {{Mechelen}}, pages = {{8--8}}, publisher = {{Cédric Hèle Instituut}}, title = {{Vruchtbaarheid en kanker: inzichten en vergeet-me-niet aanbevelingen voor hulpverleners}}, year = {{2013}}, }