Advanced search
1 file | 179.45 KB Add to list

Patrimoniumdocumentatie als een dynamische atlas van de eigendomsverdelingen en bezitsverhoudingen in België (1795-heden)

Pieter De Reu (UGent)
Author
Organization
Abstract
Het landschap in België vormt een heus lappendeken van vastgoed – een bonte aaneenschakeling van gebouwen en gronden – onderhevig aan veranderingen. Het is in de eerste plaats de mens die inwerkt(e) op zijn fysische leefomgeving. De ecologische geschiedschrijving is een bevoorrechte getuige van deze relatie tussen mens en de transformatie van het historische landschap. Aan de hand van de vele veranderingen is het immers mogelijk om de polsslag van de samenleving te meten. Hoewel ze meestal stuk voor stuk en vrij nauwkeurig te bestuderen zijn in kadastrale ‘basisdocumenten’, zijn niet de fysische veranderingen van het vastgoed het onderwerp van deze presentatie – zoals parcellering, kavelsplitsingen, samenvoegingen van gronden, verbouwingen of sloop, inkrimping en uitbreiding van bewoningsvormen of verandering van perceelsvormen. Deze bijdrage gaat vanuit een ecologische invalshoek in op de vele vermogensstructuren die hierachter schuil gaan en die de relatie van de mens met het landschap verhullen.
Keywords
eigendomsverdeling, vermogensonderzoek, vastgoed, vermogensstructuren, patrimoniumdocumentatie, kadaster, eigendomsverhouding, registratie, hypotheek

Downloads

  • (...).pdf
    • full text
    • |
    • UGent only
    • |
    • PDF
    • |
    • 179.45 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Reu, Pieter. “Patrimoniumdocumentatie Als Een Dynamische Atlas van de Eigendomsverdelingen En Bezitsverhoudingen in België (1795-Heden).” CARNETS DU DEVELOPPEMENT DURABLE, edited by Laurent Honnoré and Isabelle Parmentier, vol. 6, Presses universitaires de Namur, 2013, pp. 51–60.
APA
De Reu, P. (2013). Patrimoniumdocumentatie als een dynamische atlas van de eigendomsverdelingen en bezitsverhoudingen in België (1795-heden). In L. Honnoré & I. Parmentier (Eds.), CARNETS DU DEVELOPPEMENT DURABLE (Vol. 6, pp. 51–60). Presses universitaires de Namur.
Chicago author-date
De Reu, Pieter. 2013. “Patrimoniumdocumentatie Als Een Dynamische Atlas van de Eigendomsverdelingen En Bezitsverhoudingen in België (1795-Heden).” In CARNETS DU DEVELOPPEMENT DURABLE, edited by Laurent Honnoré and Isabelle Parmentier, 6:51–60. Presses universitaires de Namur.
Chicago author-date (all authors)
De Reu, Pieter. 2013. “Patrimoniumdocumentatie Als Een Dynamische Atlas van de Eigendomsverdelingen En Bezitsverhoudingen in België (1795-Heden).” In CARNETS DU DEVELOPPEMENT DURABLE, ed by. Laurent Honnoré and Isabelle Parmentier, 6:51–60. Presses universitaires de Namur.
Vancouver
1.
De Reu P. Patrimoniumdocumentatie als een dynamische atlas van de eigendomsverdelingen en bezitsverhoudingen in België (1795-heden). In: Honnoré L, Parmentier I, editors. CARNETS DU DEVELOPPEMENT DURABLE. Presses universitaires de Namur; 2013. p. 51–60.
IEEE
[1]
P. De Reu, “Patrimoniumdocumentatie als een dynamische atlas van de eigendomsverdelingen en bezitsverhoudingen in België (1795-heden),” in CARNETS DU DEVELOPPEMENT DURABLE, vol. 6, L. Honnoré and I. Parmentier, Eds. Presses universitaires de Namur, 2013, pp. 51–60.
@incollection{4182614,
  abstract     = {{Het landschap in België vormt een heus lappendeken van vastgoed – een bonte aaneenschakeling van gebouwen en gronden – onderhevig aan veranderingen. Het is in de eerste plaats de mens die inwerkt(e) op zijn fysische leefomgeving. De ecologische geschiedschrijving is een bevoorrechte getuige van deze relatie tussen mens en de transformatie van het historische landschap. Aan de hand van de vele veranderingen is het immers mogelijk om de polsslag van de samenleving te meten. Hoewel ze meestal stuk voor stuk en vrij nauwkeurig te bestuderen zijn in kadastrale ‘basisdocumenten’, zijn niet de fysische veranderingen van het vastgoed het onderwerp van deze presentatie – zoals parcellering, kavelsplitsingen, samenvoegingen van gronden, verbouwingen of sloop, inkrimping en uitbreiding van bewoningsvormen of verandering van perceelsvormen. Deze bijdrage gaat vanuit een ecologische invalshoek in op de vele vermogensstructuren die hierachter schuil gaan en die de relatie van de mens met het landschap verhullen.}},
  author       = {{De Reu, Pieter}},
  booktitle    = {{CARNETS DU DEVELOPPEMENT DURABLE}},
  editor       = {{Honnoré, Laurent and Parmentier, Isabelle}},
  isbn         = {{9782870378045}},
  keywords     = {{eigendomsverdeling,vermogensonderzoek,vastgoed,vermogensstructuren,patrimoniumdocumentatie,kadaster,eigendomsverhouding,registratie,hypotheek}},
  language     = {{dut}},
  pages        = {{51--60}},
  publisher    = {{Presses universitaires de Namur}},
  title        = {{Patrimoniumdocumentatie als een dynamische atlas van de eigendomsverdelingen en bezitsverhoudingen in België (1795-heden)}},
  volume       = {{6}},
  year         = {{2013}},
}