Advanced search
1 file | 4.04 MB Add to list

Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog

Giselle Nath (UGent)
(2013)
Author
Organization
Abstract
De Eerste Wereldoorlog bracht massale verarming en chronische hongersnood. Maar wat betekende dit voor de sociale politiek en de machtsverhoudingen in België? Dit boek focust op de internationale reddingsactie, die het bezette land van rantsoenen en uitkeringen voorzag. Het schetst de betrokkenheid van Belgiës grootste zakenbank bij de operatie, volgt politici tijdens hun clandestiene onderhandelingstochten en ontrafelt de talrijke ruzies tussen diplomaten, industriëlen en Amerikaanse filantropen. Hoe slaagden zij erin jarenlang voedsel te verschepen naar België en tot in de kleinste dorpen te verdelen? Sloopte de eerste grootscheepse humanitaire actie ooit de muren tussen het publieke en het private, tussen mannen en vrouwen? Of versterkte de liefdadigheidspolitiek de bestaande ongelijkheid? Historica Giselle Nath maakt een kritische analyse van het Nationaal Comité voor Hulp en Voeding en de Commission for Relief in Belgium. Ze beschrijft de invloed van de nationale politiek op het dagelijks leven in een klein dorp (Aartrijke) en een industriële grootstad (Gent) in het bezette land. De auteur vervlecht de levens van ondernemers, arbeiderskinderen en socialistische huisvrouwen, en zoekt datgene wat dagboekschrijvers niet (wilden) vermelden. ‘Bezettingsgeschiedenis op een uitzonderlijk hoog niveau. Dit boek verdient zijn plaats in elke bibliotheek over WOI in België.’ – Maarten van Ginderachter, Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen ‘Een vernieuwende en welgekomen aanwinst in de Belgische historiografie over de Eerste Wereldoorlog die ook niet-historici kan aanspreken.’ – Dominique Dendooven, In Flanders Fields Museum
Keywords
sociaal conflict, honger, protest, bezettingsgeschiedenis, Comité National

Downloads

 • zetproef brood willen we hebben .pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 4.04 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Nath, Giselle. Brood Willen We Hebben! Honger, Sociale Politiek En Protest Tijdens De Eerste Wereldoorlog. Antwerpen: Manteau, 2013. Print.
APA
Nath, G. (2013). Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Antwerpen: Manteau.
Chicago author-date
Nath, Giselle. 2013. Brood Willen We Hebben! Honger, Sociale Politiek En Protest Tijdens De Eerste Wereldoorlog. Antwerpen: Manteau.
Chicago author-date (all authors)
Nath, Giselle. 2013. Brood Willen We Hebben! Honger, Sociale Politiek En Protest Tijdens De Eerste Wereldoorlog. Antwerpen: Manteau.
Vancouver
1.
Nath G. Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Antwerpen: Manteau; 2013.
IEEE
[1]
G. Nath, Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Antwerpen: Manteau, 2013.
@book{4146213,
 abstract   = {De Eerste Wereldoorlog bracht massale verarming en chronische hongersnood. Maar wat betekende dit voor de sociale politiek en de machtsverhoudingen in België? Dit boek focust op de internationale reddingsactie, die het bezette land van rantsoenen en uitkeringen voorzag. Het schetst de betrokkenheid van Belgiës grootste zakenbank bij de operatie, volgt politici tijdens hun clandestiene onderhandelingstochten en ontrafelt de talrijke ruzies tussen diplomaten, industriëlen en Amerikaanse filantropen. Hoe slaagden zij erin jarenlang voedsel te verschepen naar België en tot in de kleinste dorpen te verdelen? Sloopte de eerste grootscheepse humanitaire actie ooit de muren tussen het publieke en het private, tussen mannen en vrouwen? Of versterkte de liefdadigheidspolitiek de bestaande ongelijkheid? Historica Giselle Nath maakt een kritische analyse van het Nationaal Comité voor Hulp en Voeding en de Commission for Relief in Belgium. Ze beschrijft de invloed van de nationale politiek op het dagelijks leven in een klein dorp (Aartrijke) en een industriële grootstad (Gent) in het bezette land. De auteur vervlecht de levens van ondernemers, arbeiderskinderen en socialistische huisvrouwen, en zoekt datgene wat dagboekschrijvers niet (wilden) vermelden. ‘Bezettingsgeschiedenis op een uitzonderlijk hoog niveau. Dit boek verdient zijn plaats in elke bibliotheek over WOI in België.’ – Maarten van Ginderachter, Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen
‘Een vernieuwende en welgekomen aanwinst in de Belgische
historiografie over de Eerste Wereldoorlog
die ook niet-historici kan aanspreken.’
– Dominique Dendooven, In Flanders Fields Museum},
 author    = {Nath, Giselle},
 isbn     = {9789022328156},
 keywords   = {sociaal conflict,honger,protest,bezettingsgeschiedenis,Comité National},
 language   = {dut},
 pages    = {316},
 publisher  = {Manteau},
 title    = {Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog},
 year     = {2013},
}