Advanced search
1 file | 1.85 MB

De houding van Etty Hillesum tegenover de vervolging van haar volk

Klaas Smelik (UGent)
Author
Organization
Abstract
Etty Hillesum had een eigen manier van omgaan met de werkelijkheid dat men uit was op de vernietiging van haar volk. In twee bijdragen wordt hierop nader ingegaan. Klaas Smelik geeft aan de hand van tekstanalyse een overzicht van de verschillende aspecten van Etty Hillesums houding tegenover de vervolging van haar volk, een houding die aanleiding heeft gegeven tot zowel bewondering als verguizing. Hij onderscheidt vijf aspecten. In de eerste plaats Hillesums reserve tegenover de in haar tijd zeer gangbare haatgevoelens tegenover de vijand. In de tweede plaats haar ideeën over een Massenschicksal dat het Joodse volk had getroffen en waaraan men zich niet mocht onttrekken. In de derde plaats haar rechtstreekse betrokkenheid bij de vervolgden die aan haar zorgen waren toevertrouwd in het kamp Westerbork. In de vierde plaats haar ideeën over de rol van God in deze tijden van vervolging. En ten slotte haar verlangen om de kroniekschrijfster te worden van wat haar volk in die periode overkwam.
Keywords
Etty Hillesum

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.85 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Smelik, Klaas. 2013. “De Houding Van Etty Hillesum Tegenover De Vervolging Van Haar Volk.” In Etty Hillesum in Relatie, ed. Klaas Smelik, Gerrit van Oord, Meins Coetsier, Denise de Costa, and Janny van der Molen, 5:17–42. Gent: Academia Press.
APA
Smelik, K. (2013). De houding van Etty Hillesum tegenover de vervolging van haar volk. In K. Smelik, G. van Oord, M. Coetsier, D. de Costa, & J. van der Molen (Eds.), Etty Hillesum in relatie (Vol. 5, pp. 17–42). Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Smelik K. De houding van Etty Hillesum tegenover de vervolging van haar volk. In: Smelik K, van Oord G, Coetsier M, de Costa D, van der Molen J, editors. Etty Hillesum in relatie. Gent: Academia Press; 2013. p. 17–42.
MLA
Smelik, Klaas. “De Houding Van Etty Hillesum Tegenover De Vervolging Van Haar Volk.” Etty Hillesum in Relatie. Ed. Klaas Smelik et al. Vol. 5. Gent: Academia Press, 2013. 17–42. Print.
@incollection{4146061,
 abstract   = {Etty Hillesum had een eigen manier van omgaan met de werkelijkheid dat men uit was op de vernietiging van haar volk. In twee bijdragen wordt hierop nader ingegaan. Klaas Smelik geeft aan de hand van tekstanalyse een overzicht van de verschillende aspecten van Etty Hillesums houding tegenover de vervolging van haar volk, een houding die aanleiding heeft gegeven tot zowel bewondering als verguizing. Hij onderscheidt vijf aspecten. In de eerste plaats Hillesums reserve tegenover de in haar tijd zeer gangbare haatgevoelens tegenover de vijand. In de tweede plaats haar idee{\"e}n over een Massenschicksal dat het Joodse volk had getroffen en waaraan men zich niet mocht onttrekken. In de derde plaats haar rechtstreekse betrokkenheid bij de vervolgden die aan haar zorgen waren toevertrouwd in het kamp Westerbork. In de vierde plaats haar idee{\"e}n over de rol van God in deze tijden van vervolging. En ten slotte haar verlangen om de kroniekschrijfster te worden van wat haar volk in die periode overkwam.},
 author    = {Smelik, Klaas},
 booktitle  = {Etty Hillesum in relatie},
 editor    = {Smelik, Klaas and van Oord, Gerrit and Coetsier, Meins and de Costa, Denise and van der Molen, Janny},
 isbn     = {9789038222059},
 language   = {dut},
 pages    = {17--42},
 publisher  = {Academia Press},
 series    = {Etty Hillesum Studies},
 title    = {De houding van Etty Hillesum tegenover de vervolging van haar volk},
 volume    = {5},
 year     = {2013},
}