Advanced search
Add to list

Classifying the body, engendering the corporeal: klasse, gender en lichaamsoriëntaties in Vlaanderen

Susan Lagaert (UGent) and Henk Roose (UGent)
Author
Organization
Abstract
Het lichaam is naast biologisch ook inherent sociaal van aard. In deze bijdrage wordt onderzocht hoe sociale klasse en gender samenhangen met de verschillende houdingen die individuen kunnen aannemen tegenover het eigen lichaam, gereflecteerd in de voorkeuren voor lichaamsgerelateerde praktijken. Theoretisch worden het Bourdieuaanse denkkader en de concepten ‘male gaze’ en masculiniteit uit de genderstudies geïntegreerd via de theorie van de intersectionaliteit. Empirisch toont een Meervoudige Correspondentie-Analyse enerzijds dat patronen in de lichaamsoriëntaties deels gelijklopen en deels verschillen bij mannen en vrouwen en bovendien samenhangen met het cultureel kapitaal (opleidingsniveau) van het individu. Anderzijds blijkt dat klasse en gender elkaar op complexe manieren beïnvloeden in relatie tot het lichaam, waarbij nieuwe processen ontstaan op de kruispunten van beide systemen van dominantie en oppressie.

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Lagaert, Susan, and Henk Roose. “Classifying the Body, Engendering the Corporeal: Klasse, Gender En Lichaamsoriëntaties in Vlaanderen.” Dag Van De Sociologie, Abstracts. 2013. Print.
APA
Lagaert, S., & Roose, H. (2013). Classifying the body, engendering the corporeal: klasse, gender en lichaamsoriëntaties in Vlaanderen. Dag van de sociologie, Abstracts. Presented at the Dag van de Sociologie (DVDS - 2013).
Chicago author-date
Lagaert, Susan, and Henk Roose. 2013. “Classifying the Body, Engendering the Corporeal: Klasse, Gender En Lichaamsoriëntaties in Vlaanderen.” In Dag Van De Sociologie, Abstracts.
Chicago author-date (all authors)
Lagaert, Susan, and Henk Roose. 2013. “Classifying the Body, Engendering the Corporeal: Klasse, Gender En Lichaamsoriëntaties in Vlaanderen.” In Dag Van De Sociologie, Abstracts.
Vancouver
1.
Lagaert S, Roose H. Classifying the body, engendering the corporeal: klasse, gender en lichaamsoriëntaties in Vlaanderen. Dag van de sociologie, Abstracts. 2013.
IEEE
[1]
S. Lagaert and H. Roose, “Classifying the body, engendering the corporeal: klasse, gender en lichaamsoriëntaties in Vlaanderen,” in Dag van de sociologie, Abstracts, Nijmegen, Nederland, 2013.
@inproceedings{4128632,
 abstract   = {Het lichaam is naast biologisch ook inherent sociaal van aard. In deze bijdrage wordt onderzocht hoe sociale klasse en gender samenhangen met de verschillende houdingen die individuen kunnen aannemen tegenover het eigen lichaam, gereflecteerd in de voorkeuren voor lichaamsgerelateerde praktijken. Theoretisch worden het Bourdieuaanse denkkader en de concepten ‘male gaze’ en masculiniteit uit de genderstudies geïntegreerd via de theorie van de intersectionaliteit. Empirisch toont een Meervoudige Correspondentie-Analyse enerzijds dat patronen in de lichaamsoriëntaties deels gelijklopen en deels verschillen bij mannen en vrouwen en bovendien samenhangen met het cultureel kapitaal (opleidingsniveau) van het individu. Anderzijds blijkt dat klasse en gender elkaar op complexe manieren beïnvloeden in relatie tot het lichaam, waarbij nieuwe processen ontstaan op de kruispunten van beide systemen van dominantie en oppressie.},
 author    = {Lagaert, Susan and Roose, Henk},
 booktitle  = {Dag van de sociologie, Abstracts},
 language   = {dut},
 location   = {Nijmegen, Nederland},
 title    = {Classifying the body, engendering the corporeal: klasse, gender en lichaamsoriëntaties in Vlaanderen},
 year     = {2013},
}