Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Ruimtelijke segregatie van 'oude' en 'nieuwe' migrantengroepen in Gent

Pieter-Paul Verhaeghe UGent (2013) RUIMTE & MAATSCHAPPIJ. 4(4). p.7-35
abstract
De ruimtelijke segregatie van etnische groepen vertelt veel over hun positie in de maatschappij. Het is echter opmerkelijk hoe weinig recent kwantitatief onderzoek er bestaat naar de buurtsegregatie van etnische groepen in Nederland en België. Deze studie vergelijkt daarom de recente evolutie in buurtsegregatie van drie ‘nieuwe’ migrantengroepen (Polen, Slowaken en Bulgaren) met deze van twee ‘oude’ migrantengroepen (Marokkanen en Turken) in de Belgische stad Gent. Voor de oude migrantengroepen wijzen alle ruimtelijke indicatoren in de richting van dalende buurtsegregatie. Na een stabilisatie of zelfs lichte stijging in de tweede helft van de jaren negentig, hebben de Turkse en Marokkaanse Gentenaars zich gedurende het laatste decennium steeds meer over de buurten van de stad verspreid. De Turkse enclavebuurten hebben ook ruimtelijk aan belang ingeboet. Een deel van de Turkse Gentenaars trekt bovendien naar de suburbane, meer welgestelde buurten van Gent. Voor de nieuwe migrantengroepen is het ruimtelijke beeld gemengd. De buurtsegregatie van de Poolse en Slowaakse Gentenaars is duidelijk dalend. Ze vormen momenteel kleine en vluchtige concentraties in bepaalde buurten. Ook de Bulgaarse Gentenaars spreiden zich steeds meer over de stad. Voor deze groep toonden we echter tegelijk aan dat hun aanwezigheid in een aantal buurten zeer snel stijgt wat in de richting van Bulgaarse enclavevorming kan wijzen.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
alternative title
Residential segregation of 'old' and 'new' ethnic minority groups in Ghent
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
Buurtsegregatie, Marokkaanse enclave, Turkse enclave, Bulgaarse enclave, Gent, Etnische netwerken, Suburbanisatie, Etnische enclaves, België, Ruimtelijke segregatie, Segregatie-index
journal title
RUIMTE & MAATSCHAPPIJ
volume
4
issue
4
pages
7 - 35
ISSN
2032-8427
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
VABB id
c:vabb:355047
VABB type
VABB-1
id
4108519
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-4108519
date created
2013-08-02 12:43:09
date last changed
2016-12-19 15:38:48
@article{4108519,
 abstract   = {De ruimtelijke segregatie van etnische groepen vertelt veel over hun positie in de maatschappij. Het is echter opmerkelijk hoe weinig recent kwantitatief onderzoek er bestaat naar de buurtsegregatie van etnische groepen in Nederland en Belgi{\"e}. Deze studie vergelijkt daarom de recente evolutie in buurtsegregatie van drie {\textquoteleft}nieuwe{\textquoteright} migrantengroepen (Polen, Slowaken en Bulgaren) met deze van twee {\textquoteleft}oude{\textquoteright} migrantengroepen (Marokkanen en Turken) in de Belgische stad Gent. Voor de oude migrantengroepen wijzen alle ruimtelijke indicatoren in de richting van dalende buurtsegregatie. Na een stabilisatie of zelfs lichte stijging in de tweede helft van de jaren negentig, hebben de Turkse en Marokkaanse Gentenaars zich gedurende het laatste decennium steeds meer over de buurten van de stad verspreid. De Turkse enclavebuurten hebben ook ruimtelijk aan belang ingeboet. Een deel van de Turkse Gentenaars trekt bovendien naar de suburbane, meer welgestelde buurten van Gent. Voor de nieuwe migrantengroepen is het ruimtelijke beeld gemengd. De buurtsegregatie van de Poolse en Slowaakse Gentenaars is duidelijk dalend. Ze vormen momenteel kleine en vluchtige concentraties in bepaalde buurten. Ook de Bulgaarse Gentenaars spreiden zich steeds meer over de stad. Voor deze groep toonden we echter tegelijk aan dat hun aanwezigheid in een aantal buurten zeer snel stijgt wat in de richting van Bulgaarse enclavevorming kan wijzen.},
 author    = {Verhaeghe, Pieter-Paul},
 issn     = {2032-8427},
 journal   = {RUIMTE \& MAATSCHAPPIJ},
 keyword   = {Buurtsegregatie,Marokkaanse enclave,Turkse enclave,Bulgaarse enclave,Gent,Etnische netwerken,Suburbanisatie,Etnische enclaves,Belgi{\"e},Ruimtelijke segregatie,Segregatie-index},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {7--35},
 title    = {Ruimtelijke segregatie van 'oude' en 'nieuwe' migrantengroepen in Gent},
 volume    = {4},
 year     = {2013},
}

Chicago
Verhaeghe, Pieter-Paul. 2013. “Ruimtelijke Segregatie Van ‘Oude’ En ‘Nieuwe’ Migrantengroepen in Gent.” Ruimte & Maatschappij 4 (4): 7–35.
APA
Verhaeghe, P.-P. (2013). Ruimtelijke segregatie van “oude” en “nieuwe” migrantengroepen in Gent. RUIMTE & MAATSCHAPPIJ, 4(4), 7–35.
Vancouver
1.
Verhaeghe P-P. Ruimtelijke segregatie van “oude” en “nieuwe” migrantengroepen in Gent. RUIMTE & MAATSCHAPPIJ. 2013;4(4):7–35.
MLA
Verhaeghe, Pieter-Paul. “Ruimtelijke Segregatie Van ‘Oude’ En ‘Nieuwe’ Migrantengroepen in Gent.” RUIMTE & MAATSCHAPPIJ 4.4 (2013): 7–35. Print.