Advanced search
1 file | 8.75 MB Add to list

Regeling van driefasige invertorgekoppelde decentrale generatoren met betrekking tot de verbetering van de netkwaliteit

Bart Meersman (UGent)
(2012)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
Het elektrische energielandschap heeft het laatste decennium sterke veranderingen ondergaan. Zo zijn er de laatste jaren een groot aantal decentrale generatoren (dg) op het net aangesloten. De aansluiting van dit grote aantal voornamelijk éénfasige dg-eenheden geeft aanleiding tot spanningsproblemen in het distributienet. Dit leidt tot een verminderde netkwaliteit en houdt in dat er steeds een grotere afwijking is van de ideale toestand van spanning en stroom. Het merendeel van de decentrale generatoren wordt via een vermogenselektronische omvormer met het net gekoppeld. Zowel de spanning-stroom relatie als de vermogensuitwisseling worden bij deze vermogenselektronische systemen bepaald door de keuze van de topologie en de sturing. Een geschikte keuze van de hardware in combinatie met de implementatie van een slimme regelstrategie, zal ervoor zorgen dat netgekoppelde omvormers in de toekomst een waaier aan netondersteunende diensten zullen kunnen aanbieden. Hoewel netgekoppelde omvormers veel mogelijkheden bieden in de verbetering van de netkwaliteit, zijn ze op dit moment nog niet in staat om het net tijdens fouten te ondersteunen noch om ongewenste invloeden op het net te verminderen. In dit werk wordt een regelstrategie voorgesteld voor driefasige invertor-gekoppelde dg-eenheden die naast het injecteren van actief vermogen ook aanleiding geeft tot de verbetering van de netkwaliteit.
Keywords
distributed generation, three-phase inverters, distribution grid, power quality

Downloads

 • Phd finaledruk.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 8.75 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Meersman, Bart. Regeling van Driefasige Invertorgekoppelde Decentrale Generatoren Met Betrekking Tot de Verbetering van de Netkwaliteit. Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, 2012.
APA
Meersman, B. (2012). Regeling van driefasige invertorgekoppelde decentrale generatoren met betrekking tot de verbetering van de netkwaliteit. Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, Gent.
Chicago author-date
Meersman, Bart. 2012. “Regeling van Driefasige Invertorgekoppelde Decentrale Generatoren Met Betrekking Tot de Verbetering van de Netkwaliteit.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.
Chicago author-date (all authors)
Meersman, Bart. 2012. “Regeling van Driefasige Invertorgekoppelde Decentrale Generatoren Met Betrekking Tot de Verbetering van de Netkwaliteit.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.
Vancouver
1.
Meersman B. Regeling van driefasige invertorgekoppelde decentrale generatoren met betrekking tot de verbetering van de netkwaliteit. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur; 2012.
IEEE
[1]
B. Meersman, “Regeling van driefasige invertorgekoppelde decentrale generatoren met betrekking tot de verbetering van de netkwaliteit,” Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, Gent, 2012.
@phdthesis{4104607,
 abstract   = {{Het elektrische energielandschap heeft het laatste decennium sterke veranderingen ondergaan. Zo zijn er de laatste jaren een groot aantal decentrale generatoren (dg) op het net aangesloten. De aansluiting van dit grote aantal voornamelijk éénfasige dg-eenheden geeft aanleiding tot spanningsproblemen in het distributienet. Dit leidt tot een verminderde netkwaliteit en houdt in dat er steeds een grotere afwijking is van de ideale toestand van spanning en stroom. Het merendeel van de decentrale generatoren wordt via een vermogenselektronische omvormer met het net gekoppeld. Zowel de spanning-stroom relatie als de vermogensuitwisseling worden bij deze vermogenselektronische systemen bepaald door de keuze van de topologie en de sturing. Een geschikte keuze van de hardware in combinatie met de implementatie van een slimme regelstrategie, zal ervoor zorgen dat netgekoppelde omvormers in de toekomst een waaier aan netondersteunende diensten zullen kunnen aanbieden. Hoewel netgekoppelde omvormers veel mogelijkheden bieden in de verbetering van de netkwaliteit, zijn ze op dit moment nog niet in staat om het net tijdens fouten te ondersteunen noch om ongewenste invloeden op het net te verminderen. In dit werk wordt een regelstrategie voorgesteld voor driefasige invertor-gekoppelde dg-eenheden die naast het injecteren van actief vermogen ook aanleiding geeft tot de verbetering van de netkwaliteit.}},
 author    = {{Meersman, Bart}},
 isbn     = {{9789085784999}},
 keywords   = {{distributed generation,three-phase inverters,distribution grid,power quality}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{XVIII, 276}},
 publisher  = {{Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Regeling van driefasige invertorgekoppelde decentrale generatoren met betrekking tot de verbetering van de netkwaliteit}},
 year     = {{2012}},
}