Advanced search
1 file | 942.79 KB Add to list

Impasses en gevaren van de diagnose psychopathie

Abe Geldhof (UGent)
Author
Organization
Abstract
Volgens de auteur bevat de diagnose psychopathie zoals deze door de uitvinder van de PCL-R, Robert Hare, wordt gepromoot, heel wat impliciete aannames. Niet de logica die een subject tot een daad drijft, staat daarin centraal, maar het becijferen van het gevaar en het benoemen van het kwaad. Wetenschappelijk onderzoek dat zich op Hare baseert dient volgens hem dan ook deze aannames te ondervragen. De auteur biedt daarom een close reading van Hares werk waarin duidelijk naar voor komt dat zijn wetenschappelijk onderzoek een politieke inzet heeft. Het punt van waaruit de hele theorie wordt opgesteld is daarbij niets anders dan de angst en het onvermogen zich te manoeuvreren in de overdracht. In contrast daarmee wordt een aspect van het werk van Freud en Lacan besproken omtrent misdaad en schuld. Tot slot worden ook hedendaagse pogingen om het concept psychopathie te recupereren binnen de psychoanalyse bekritiseerd.
Keywords
Criminaliteit, Psychopathie, Diagnostiek, Wetenschap, Ethiek

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 942.79 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Geldhof, Abe. “Impasses En Gevaren van de Diagnose Psychopathie.” PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, vol. 31, no. 2, 2013, pp. 179–94.
APA
Geldhof, A. (2013). Impasses en gevaren van de diagnose psychopathie. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, 31(2), 179–194.
Chicago author-date
Geldhof, Abe. 2013. “Impasses En Gevaren van de Diagnose Psychopathie.” PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN 31 (2): 179–94.
Chicago author-date (all authors)
Geldhof, Abe. 2013. “Impasses En Gevaren van de Diagnose Psychopathie.” PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN 31 (2): 179–194.
Vancouver
1.
Geldhof A. Impasses en gevaren van de diagnose psychopathie. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN. 2013;31(2):179–94.
IEEE
[1]
A. Geldhof, “Impasses en gevaren van de diagnose psychopathie,” PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, vol. 31, no. 2, pp. 179–194, 2013.
@article{4093562,
 abstract   = {{Volgens de auteur bevat de diagnose psychopathie zoals deze door de uitvinder van de PCL-R, Robert Hare, wordt gepromoot, heel wat impliciete aannames. Niet de logica die een subject tot een daad drijft, staat daarin centraal, maar het becijferen van het gevaar en het benoemen van het kwaad. Wetenschappelijk onderzoek dat zich op Hare baseert dient volgens hem dan ook deze aannames te ondervragen. De auteur biedt daarom een close reading van Hares werk waarin duidelijk naar voor komt dat zijn wetenschappelijk onderzoek een politieke inzet heeft. Het punt van waaruit de hele theorie wordt opgesteld is daarbij niets anders dan de angst en het onvermogen zich te manoeuvreren in de overdracht. In contrast daarmee wordt een aspect van het werk van Freud en Lacan besproken omtrent misdaad en schuld. Tot slot worden ook hedendaagse pogingen om het concept psychopathie te recupereren binnen de psychoanalyse bekritiseerd.}},
 author    = {{Geldhof, Abe}},
 issn     = {{0771-5862}},
 journal   = {{PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN}},
 keywords   = {{Criminaliteit,Psychopathie,Diagnostiek,Wetenschap,Ethiek}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{2}},
 pages    = {{179--194}},
 title    = {{Impasses en gevaren van de diagnose psychopathie}},
 volume    = {{31}},
 year     = {{2013}},
}