Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Het guillain-barrésyndroom tijdens de zwangerschap: een casus

Nele Philips, Guy Vanderstraeten UGent, Annick Viaene, Jan De Bleecker UGent, Kristien Roelens UGent and Annick Debuysscher UGent (2012) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 68(12). p.625-627
abstract
Een 30-jarige vrouw, 28 weken zwanger, ontwikkelt het guillain-barrésyndroom. Er ontstaat een opstijgende tetraparese met noodzaak tot intubatie en ventilatie. Bij 2 op de 3 patiënten gaat een infectie het syndroom vooraf. Bij deze patiënte was dit het cytomegalovirus. Deze infectie vernietigt de myelineschede rond de zenuwen door een reactie van „molecular mimicry”. De aanpak van het guillain-barrésyndroom bestaat uit het ondersteunen en controleren van de vitale functies, het behandelen van hinderlijke symptomen zoals paresthesieën via het toedienen van corticoïden en intraveneuze immunoglobulinen (IVIG) en eventueel plasmaferese, gevolgd door de revalidatie. Deze behandeling is bij zwangere vrouwen multidisciplinair. Er moet meer aandacht gegeven worden aan de identificatie en aanpak van de eventuele infectieuze component, preventie van diepe veneuze trombose en longembolie, pijnbehandeling en psychologische begeleiding. Het beëindigen van de zwangerschap om een sneller herstel te bekomen is onnuttig. Er zijn momenteel nog geen richtlijnen in verband met de beste bevallingsmethode. In de literatuur is men er in het algemeen wel over eens dat een keizersnede niet strictu sensu noodzakelijk is. Enkel indien er sprake is van deterioratie van de maternale of foetale toestand, is een keizersnede noodzakelijk. De patiënte in deze casus beviel spontaan van een gezonde zoon en revalideerde daarna volledig. Momenteel heeft ze geen uitvalsverschijnselen meer.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
journal title
TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE
Tijdschr. Geneeskd.
volume
68
issue
12
pages
625 - 627
ISSN
0371-683X
DOI
10.2143/TVG.68.12.2001207
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
3240243
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-3240243
date created
2013-06-12 11:32:45
date last changed
2016-12-19 15:41:31
@article{3240243,
 abstract   = {Een 30-jarige vrouw, 28 weken zwanger, ontwikkelt het guillain-barr{\'e}syndroom. Er ontstaat een opstijgende tetraparese met noodzaak tot intubatie en ventilatie. Bij 2 op de 3 pati{\"e}nten gaat een infectie het syndroom vooraf. Bij deze pati{\"e}nte was dit het cytomegalovirus. Deze infectie vernietigt de myelineschede rond de zenuwen door een reactie van {\quotedblbase}molecular mimicry{\textquotedblright}. De aanpak van het guillain-barr{\'e}syndroom bestaat uit het ondersteunen en controleren van de vitale functies, het behandelen van hinderlijke symptomen zoals paresthesie{\"e}n via het toedienen van cortico{\"i}den en intraveneuze immunoglobulinen (IVIG) en eventueel plasmaferese, gevolgd door de revalidatie. Deze behandeling is bij zwangere vrouwen multidisciplinair. Er moet meer aandacht gegeven worden aan de identificatie en aanpak van de eventuele infectieuze component, preventie van diepe veneuze trombose en longembolie, pijnbehandeling en psychologische begeleiding. Het be{\"e}indigen van de zwangerschap om een sneller herstel te bekomen is onnuttig. Er zijn momenteel nog geen richtlijnen in verband met de beste bevallingsmethode. In de literatuur is men er in het algemeen wel over eens dat een keizersnede niet strictu sensu noodzakelijk is. Enkel indien er sprake is van deterioratie van de maternale of foetale toestand, is een keizersnede noodzakelijk. De pati{\"e}nte in deze casus beviel spontaan van een gezonde zoon en revalideerde daarna volledig. Momenteel heeft ze geen uitvalsverschijnselen meer.},
 author    = {Philips, Nele and Vanderstraeten, Guy and Viaene, Annick and De Bleecker, Jan and Roelens, Kristien and Debuysscher, Annick},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {12},
 pages    = {625--627},
 title    = {Het guillain-barr{\'e}syndroom tijdens de zwangerschap: een casus},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.68.12.2001207},
 volume    = {68},
 year     = {2012},
}

Chicago
Philips, Nele, Guy Vanderstraeten, ANNICK VIAENE, Jan De Bleecker, Kristien Roelens, and Annick Debuysscher. 2012. “Het Guillain-barrésyndroom Tijdens De Zwangerschap: Een Casus.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 68 (12): 625–627.
APA
Philips, N., Vanderstraeten, G., VIAENE, A., De Bleecker, J., Roelens, K., & Debuysscher, A. (2012). Het guillain-barrésyndroom tijdens de zwangerschap: een casus. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 68(12), 625–627.
Vancouver
1.
Philips N, Vanderstraeten G, VIAENE A, De Bleecker J, Roelens K, Debuysscher A. Het guillain-barrésyndroom tijdens de zwangerschap: een casus. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2012;68(12):625–7.
MLA
Philips, Nele, Guy Vanderstraeten, ANNICK VIAENE, et al. “Het Guillain-barrésyndroom Tijdens De Zwangerschap: Een Casus.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 68.12 (2012): 625–627. Print.