Advanced search
1 file | 88.16 KB

Het guillain-barrésyndroom tijdens de zwangerschap: een casus

(2012) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 68(12). p.625-627
Author
Organization
Abstract
Een 30-jarige vrouw, 28 weken zwanger, ontwikkelt het guillain-barrésyndroom. Er ontstaat een opstijgende tetraparese met noodzaak tot intubatie en ventilatie. Bij 2 op de 3 patiënten gaat een infectie het syndroom vooraf. Bij deze patiënte was dit het cytomegalovirus. Deze infectie vernietigt de myelineschede rond de zenuwen door een reactie van „molecular mimicry”. De aanpak van het guillain-barrésyndroom bestaat uit het ondersteunen en controleren van de vitale functies, het behandelen van hinderlijke symptomen zoals paresthesieën via het toedienen van corticoïden en intraveneuze immunoglobulinen (IVIG) en eventueel plasmaferese, gevolgd door de revalidatie. Deze behandeling is bij zwangere vrouwen multidisciplinair. Er moet meer aandacht gegeven worden aan de identificatie en aanpak van de eventuele infectieuze component, preventie van diepe veneuze trombose en longembolie, pijnbehandeling en psychologische begeleiding. Het beëindigen van de zwangerschap om een sneller herstel te bekomen is onnuttig. Er zijn momenteel nog geen richtlijnen in verband met de beste bevallingsmethode. In de literatuur is men er in het algemeen wel over eens dat een keizersnede niet strictu sensu noodzakelijk is. Enkel indien er sprake is van deterioratie van de maternale of foetale toestand, is een keizersnede noodzakelijk. De patiënte in deze casus beviel spontaan van een gezonde zoon en revalideerde daarna volledig. Momenteel heeft ze geen uitvalsverschijnselen meer.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 88.16 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Philips, Nele, Guy Vanderstraeten, Annick Viaene, Jan De Bleecker, Kristien Roelens, and Annick Debuysscher. 2012. “Het Guillain-barrésyndroom Tijdens De Zwangerschap: Een Casus.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 68 (12): 625–627.
APA
Philips, N., Vanderstraeten, G., Viaene, A., De Bleecker, J., Roelens, K., & Debuysscher, A. (2012). Het guillain-barrésyndroom tijdens de zwangerschap: een casus. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 68(12), 625–627.
Vancouver
1.
Philips N, Vanderstraeten G, Viaene A, De Bleecker J, Roelens K, Debuysscher A. Het guillain-barrésyndroom tijdens de zwangerschap: een casus. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2012;68(12):625–7.
MLA
Philips, Nele, Guy Vanderstraeten, Annick Viaene, et al. “Het Guillain-barrésyndroom Tijdens De Zwangerschap: Een Casus.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 68.12 (2012): 625–627. Print.
@article{3240243,
 abstract   = {Een 30-jarige vrouw, 28 weken zwanger, ontwikkelt het guillain-barr{\'e}syndroom. Er ontstaat een opstijgende tetraparese met noodzaak tot intubatie en ventilatie. Bij 2 op de 3 pati{\"e}nten gaat een infectie het syndroom vooraf. Bij deze pati{\"e}nte was dit het cytomegalovirus. Deze infectie vernietigt de myelineschede rond de zenuwen door een reactie van {\quotedblbase}molecular mimicry{\textquotedblright}. De aanpak van het guillain-barr{\'e}syndroom bestaat uit het ondersteunen en controleren van de vitale functies, het behandelen van hinderlijke symptomen zoals paresthesie{\"e}n via het toedienen van cortico{\"i}den en intraveneuze immunoglobulinen (IVIG) en eventueel plasmaferese, gevolgd door de revalidatie. Deze behandeling is bij zwangere vrouwen multidisciplinair. Er moet meer aandacht gegeven worden aan de identificatie en aanpak van de eventuele infectieuze component, preventie van diepe veneuze trombose en longembolie, pijnbehandeling en psychologische begeleiding. Het be{\"e}indigen van de zwangerschap om een sneller herstel te bekomen is onnuttig. Er zijn momenteel nog geen richtlijnen in verband met de beste bevallingsmethode. In de literatuur is men er in het algemeen wel over eens dat een keizersnede niet strictu sensu noodzakelijk is. Enkel indien er sprake is van deterioratie van de maternale of foetale toestand, is een keizersnede noodzakelijk. De pati{\"e}nte in deze casus beviel spontaan van een gezonde zoon en revalideerde daarna volledig. Momenteel heeft ze geen uitvalsverschijnselen meer.},
 author    = {Philips, Nele and Vanderstraeten, Guy and Viaene, Annick and De Bleecker, Jan and Roelens, Kristien and Debuysscher, Annick},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {12},
 pages    = {625--627},
 title    = {Het guillain-barr{\'e}syndroom tijdens de zwangerschap: een casus},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.68.12.2001207},
 volume    = {68},
 year     = {2012},
}

Altmetric
View in Altmetric