Advanced search
1 file | 190.34 KB

Hormonen en medicatie bij de recent gemenopauzeerde vrouw: verantwoord gebruik

(2012) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 68(20). p.979-985
Author
Organization
Abstract
In België brengt de gemiddelde vrouw meer dan een derde van haar leven door in de menopauze. Velen onder hen hebben op dat moment last van een aantal klachten. Warmteopwellingen, hartkloppingen en een slechte nachtrust zijn heel typisch, maar worden vaak miskend. Hormonale substitutie is een bewezen doeltreffende behandeling voor deze menopauzale klachten. Er bestaan echter heel wat misvattingen rond hormonale substitutie. Deze behandeling zou slecht zijn voor het hart en de bloedvaten. Bovendien zou ze uiteindelijk de kans op borstkanker sterk verhogen. Wanneer laag gedoseerde natuurlijke hormonen vroeg na de aanvang van de menopauze worden gestart, heeft deze behandeling bij vrouwen met klachten een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit tot gevolg. Er zijn aanwijzingen dat wanneer hormonen vroeg na de menopauze worden gegeven, ze gunstig zijn voor het hart en de bloedvaten. De grote Amerikaanse gerandomiseerde „Women’s Health Initiative”-studie (WHI) toont inderdaad aan dat er zich bij vrouwen die begonnen met de inname van hormonen kort na de aanvang van de menopauze een significante daling voordoet van de mortaliteit met 30%. Een lage dosis orale of percutane hormonen is vrijwel niet trombogeen. Bij vrouwen met menopauzale klachten bestaat er een duidelijke indicatie voor hormonale substitutie met laag gedoseerde natuurlijke hormonen.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 190.34 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Depypere, Herman, M Depauw, Stefan Goemaere, Geert Villeirs, Veronique Cocquyt, and Frank Comhaire. 2012. “Hormonen En Medicatie Bij De Recent Gemenopauzeerde Vrouw: Verantwoord Gebruik.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 68 (20): 979–985.
APA
Depypere, H., Depauw, M., Goemaere, S., Villeirs, G., Cocquyt, V., & Comhaire, F. (2012). Hormonen en medicatie bij de recent gemenopauzeerde vrouw: verantwoord gebruik. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 68(20), 979–985.
Vancouver
1.
Depypere H, Depauw M, Goemaere S, Villeirs G, Cocquyt V, Comhaire F. Hormonen en medicatie bij de recent gemenopauzeerde vrouw: verantwoord gebruik. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2012;68(20):979–85.
MLA
Depypere, Herman, M Depauw, Stefan Goemaere, et al. “Hormonen En Medicatie Bij De Recent Gemenopauzeerde Vrouw: Verantwoord Gebruik.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 68.20 (2012): 979–985. Print.
@article{3238582,
 abstract   = {In Belgi{\"e} brengt de gemiddelde vrouw meer dan een derde van haar leven door in de menopauze. Velen onder hen hebben op dat moment last van een aantal klachten. Warmteopwellingen, hartkloppingen en een slechte nachtrust zijn heel typisch, maar worden vaak miskend. Hormonale substitutie is een bewezen doeltreffende behandeling voor deze menopauzale klachten. Er bestaan echter heel wat misvattingen rond hormonale substitutie. Deze behandeling zou slecht zijn voor het hart en de bloedvaten. Bovendien zou ze uiteindelijk de kans op borstkanker sterk verhogen. Wanneer laag gedoseerde natuurlijke hormonen vroeg na de aanvang van de menopauze worden gestart, heeft deze behandeling bij vrouwen met klachten een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit tot gevolg. Er zijn aanwijzingen dat wanneer hormonen vroeg na de menopauze worden gegeven, ze gunstig zijn voor het hart en de bloedvaten. De grote Amerikaanse gerandomiseerde {\quotedblbase}Women{\textquoteright}s Health Initiative{\textquotedblright}-studie (WHI) toont inderdaad aan dat er zich bij vrouwen die begonnen met de inname van hormonen kort na de aanvang van de menopauze een significante daling voordoet van de mortaliteit met 30\%. Een lage dosis orale of percutane hormonen is vrijwel niet trombogeen. Bij vrouwen met menopauzale klachten bestaat er een duidelijke indicatie voor hormonale substitutie met laag gedoseerde natuurlijke hormonen.},
 author    = {Depypere, Herman and Depauw, M and Goemaere, Stefan and Villeirs, Geert and Cocquyt, Veronique and Comhaire, Frank},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {20},
 pages    = {979--985},
 title    = {Hormonen en medicatie bij de recent gemenopauzeerde vrouw: verantwoord gebruik},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.68.20.2001271},
 volume    = {68},
 year     = {2012},
}

Altmetric
View in Altmetric