Advanced search
1 file | 589.96 KB Add to list

Van 'antiseksualiteit' naar 'foutseksualiteit'?

Tom Claes (UGent)
Author
Organization
Abstract
‘Seks’ en ‘erotiek’ zijn volgens Koen Raes en vele andere progressieve intellectuelen op gespannen voet komen te staan. Dit ‘progressief seksueel pessimisme’ kan begrepen worden als een reactie op de seksuele revoluties en op meer recente evoluties op het vlak van seksualiteit. De seksuele revolutie van de zestiger en zeventiger jaren leverde volgens de progressieve seksuele pessimisten niet de verhoopte bevrijding op van het seksuele, begrepen als intermenselijke bron van weldaad en geluk. De verhoopte transformatie van seks tot een ‘omvattende Eros’ werd gefnuikt. Het seksuele domein als een distinctief en door interne waarden gereguleerd domein wordt verder ontmanteld. De keuzevrijheid ten gevolge van de liberalisering neemt nog verder toe tot waar het seksuele uitloopt op een voor velen bewildering sexuality, of beter tot bewildering sexualities. De seksuele revoluties hebben volgens hen de verwachting van de bevrijding van het seksuele als emancipatorische kracht niet ingelost. Bovendien dreigen recente economische, maatschappelijke, sociaalpsychologische en psychologische verschuivingen, die gepaard gaan met de ‘postmodernisering’ van ons bestaan, het seksuele domein te fragmenteren, trivialiseren en commercialiseren. Ik deel hun cultuurfilosofische analyses in aanzienlijke mate. Maar ik verschil met een aantal van hen van mening over welke consequenties deze evoluties hebben voor de morele beoordeling van moderne seksualiteit(en) en voor het project van een emancipatorische seksuele ethiek.
Keywords
Sexualization, Ethics, Cultural Studies, Philosophy, Sexuality

Downloads

  • (...).pdf
    • full text (Published version)
    • |
    • UGent only
    • |
    • PDF
    • |
    • 589.96 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Claes, Tom. “Van ‘antiseksualiteit’ Naar ‘Foutseksualiteit’?” Ontmoetingen Met Koen Raes, edited by Willem Debeuckelaere et al., vol. 29, die Keure, 2012, pp. 103–10.
APA
Claes, T. (2012). Van “antiseksualiteit” naar “foutseksualiteit”? In W. Debeuckelaere, S. Gutwirth, M. Lambrechts, M. Santens, & D. Voorhoof (Eds.), Ontmoetingen met Koen Raes (Vol. 29, pp. 103–110). Brugge: die Keure.
Chicago author-date
Claes, Tom. 2012. “Van ‘antiseksualiteit’ Naar ‘Foutseksualiteit’?” In Ontmoetingen Met Koen Raes, edited by Willem Debeuckelaere, Serge Gutwirth, Mark Lambrechts, Mieke Santens, and Dirk Voorhoof, 29:103–10. Brugge: die Keure.
Chicago author-date (all authors)
Claes, Tom. 2012. “Van ‘antiseksualiteit’ Naar ‘Foutseksualiteit’?” In Ontmoetingen Met Koen Raes, ed by. Willem Debeuckelaere, Serge Gutwirth, Mark Lambrechts, Mieke Santens, and Dirk Voorhoof, 29:103–110. Brugge: die Keure.
Vancouver
1.
Claes T. Van “antiseksualiteit” naar “foutseksualiteit”? In: Debeuckelaere W, Gutwirth S, Lambrechts M, Santens M, Voorhoof D, editors. Ontmoetingen met Koen Raes. Brugge: die Keure; 2012. p. 103–10.
IEEE
[1]
T. Claes, “Van ‘antiseksualiteit’ naar ‘foutseksualiteit’?,” in Ontmoetingen met Koen Raes, vol. 29, W. Debeuckelaere, S. Gutwirth, M. Lambrechts, M. Santens, and D. Voorhoof, Eds. Brugge: die Keure, 2012, pp. 103–110.
@incollection{3174613,
  abstract     = {{‘Seks’ en ‘erotiek’ zijn volgens Koen Raes en vele andere progressieve intellectuelen op gespannen voet komen te staan. Dit ‘progressief seksueel pessimisme’ kan begrepen worden als een reactie op de seksuele revoluties en op meer recente evoluties op het vlak van seksualiteit. De seksuele revolutie van de zestiger en zeventiger jaren leverde volgens de progressieve seksuele pessimisten niet de verhoopte bevrijding op van het seksuele, begrepen als intermenselijke bron van weldaad en geluk. De verhoopte transformatie van seks tot een ‘omvattende Eros’ werd gefnuikt. Het seksuele domein als een distinctief en door interne waarden gereguleerd domein wordt verder ontmanteld. De keuzevrijheid ten gevolge van de liberalisering neemt nog verder toe tot waar het seksuele uitloopt op een voor velen bewildering sexuality, of beter tot bewildering sexualities. De seksuele revoluties hebben volgens hen de verwachting van de bevrijding van het seksuele als emancipatorische kracht niet ingelost. Bovendien dreigen recente economische, maatschappelijke, sociaalpsychologische en psychologische verschuivingen, die gepaard gaan met de ‘postmodernisering’ van ons bestaan, het seksuele domein te fragmenteren, trivialiseren en commercialiseren. Ik deel hun cultuurfilosofische analyses in aanzienlijke mate. Maar ik verschil met een aantal van hen van mening over welke consequenties deze evoluties hebben voor de morele beoordeling van moderne seksualiteit(en) en voor het project van een emancipatorische seksuele ethiek.}},
  author       = {{Claes, Tom}},
  booktitle    = {{Ontmoetingen met Koen Raes}},
  editor       = {{Debeuckelaere, Willem and Gutwirth, Serge and Lambrechts, Mark and Santens, Mieke and Voorhoof, Dirk}},
  isbn         = {{9789048615179}},
  keywords     = {{Sexualization,Ethics,Cultural Studies,Philosophy,Sexuality}},
  language     = {{dut}},
  pages        = {{103--110}},
  publisher    = {{die Keure}},
  series       = {{Tegenspraak}},
  title        = {{Van 'antiseksualiteit' naar 'foutseksualiteit'?}},
  volume       = {{29}},
  year         = {{2012}},
}