Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Problematiek commissarisfunctie verenigingen en stichtingen tgv sectorale boekhoud- en externe auditregelingen

Johan Christiaens UGent, Christophe Vanhee UGent and Sandra Verbruggen (2012) ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE. 32(6). p.26-34
abstract
Sinds 2002 werden de verenigingen zonder winstoogmerk grondig hervormd. Zo werden middels het uitvoeringsbesluit van 19 december 2003 het ondernemingsboekhouden ingevoerd voor grote en zeer grote verenigingen en werden zeer grote verplicht een commissaris te benoemen uit de lijst van de bedrijfsrevisoren. Een aantal sectoren (77) (gezondheidszorgen, onderwijs, enz.) beschikt echt over een eigen sectorale boekhoudregeling, een ander aantal (59) kent verschillende regelingen op het vlak van al of niet revisorale controle. In deze bijdrage wordt door documentaire analyse van de verschillende wettelijke regelingen enerzijds nagegaan welke types van sectorale boekhoudregelingen zich manifesteren en hoe zij geëvolueerd zijn de laatste 4 jaren. Daarnaast wordt een analyse gemaakt van de verschillende controleopdrachten in de sectorale auditregelingen. De studie toont aan dat er een belangrijke onnodige “diaspora” blijft heersen in de verschillende sectorale regelingen zowel op het vlak van de boekhoudreglementering als van de auditbepalingen. Daarenboven blijkt er in de regelgeving verenigingen en stichtingen belangrijke onduidelijkheden te blijven bestaan op het vlak van de commissaris die weliswaar een bedrijfsrevisor is en het onderscheid met de bedrijfsrevisor zonder commissarisfunctie.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
auditregeling, vereniging, commissaris
journal title
ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE
Accountancy Bedrijfskd.
volume
32
issue
6
pages
26 - 34
ISSN
0770-7142
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
VABB id
c:vabb:337532
VABB type
VABB-1
id
3152296
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-3152296
date created
2013-02-28 18:35:34
date last changed
2016-12-19 15:38:57
@article{3152296,
 abstract   = {Sinds 2002 werden de verenigingen zonder winstoogmerk grondig hervormd. Zo werden middels het uitvoeringsbesluit van 19 december 2003 het ondernemingsboekhouden ingevoerd voor grote en zeer grote verenigingen en werden zeer grote verplicht een commissaris te benoemen uit de lijst van de bedrijfsrevisoren. Een aantal sectoren (77) (gezondheidszorgen, onderwijs, enz.) beschikt echt over een eigen sectorale boekhoudregeling, een ander aantal (59) kent verschillende regelingen op het vlak van al of niet revisorale controle. In deze bijdrage wordt door documentaire analyse van de verschillende wettelijke regelingen enerzijds nagegaan welke types van sectorale boekhoudregelingen zich manifesteren en hoe zij ge{\"e}volueerd zijn de laatste 4 jaren. Daarnaast wordt een analyse gemaakt van de verschillende controleopdrachten in de sectorale auditregelingen. De studie toont aan dat er een belangrijke onnodige {\textquotedblleft}diaspora{\textquotedblright} blijft heersen in de verschillende sectorale regelingen zowel op het vlak van de boekhoudreglementering als van de auditbepalingen. Daarenboven blijkt er in de regelgeving verenigingen en stichtingen belangrijke onduidelijkheden te blijven bestaan op het vlak van de commissaris die weliswaar een bedrijfsrevisor is en het onderscheid met de bedrijfsrevisor zonder commissarisfunctie.},
 author    = {Christiaens, Johan and Vanhee, Christophe and Verbruggen, Sandra},
 issn     = {0770-7142},
 journal   = {ACCOUNTANCY \& BEDRIJFSKUNDE},
 keyword   = {auditregeling,vereniging,commissaris},
 language   = {dut},
 number    = {6},
 pages    = {26--34},
 title    = {Problematiek commissarisfunctie verenigingen en stichtingen tgv sectorale boekhoud- en externe auditregelingen},
 volume    = {32},
 year     = {2012},
}

Chicago
Christiaens, Johan, Christophe Vanhee, and Sandra Verbruggen. 2012. “Problematiek Commissarisfunctie Verenigingen En Stichtingen Tgv Sectorale Boekhoud- En Externe Auditregelingen.” Accountancy & Bedrijfskunde 32 (6): 26–34.
APA
Christiaens, Johan, Vanhee, C., & Verbruggen, S. (2012). Problematiek commissarisfunctie verenigingen en stichtingen tgv sectorale boekhoud- en externe auditregelingen. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE, 32(6), 26–34.
Vancouver
1.
Christiaens J, Vanhee C, Verbruggen S. Problematiek commissarisfunctie verenigingen en stichtingen tgv sectorale boekhoud- en externe auditregelingen. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE. 2012;32(6):26–34.
MLA
Christiaens, Johan, Christophe Vanhee, and Sandra Verbruggen. “Problematiek Commissarisfunctie Verenigingen En Stichtingen Tgv Sectorale Boekhoud- En Externe Auditregelingen.” ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE 32.6 (2012): 26–34. Print.