Advanced search
1 file | 186.17 KB

Problematiek commissarisfunctie verenigingen en stichtingen tgv sectorale boekhoud- en externe auditregelingen

(2012) ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE. 32(6). p.26-34
Author
Organization
Abstract
Sinds 2002 werden de verenigingen zonder winstoogmerk grondig hervormd. Zo werden middels het uitvoeringsbesluit van 19 december 2003 het ondernemingsboekhouden ingevoerd voor grote en zeer grote verenigingen en werden zeer grote verplicht een commissaris te benoemen uit de lijst van de bedrijfsrevisoren. Een aantal sectoren (77) (gezondheidszorgen, onderwijs, enz.) beschikt echt over een eigen sectorale boekhoudregeling, een ander aantal (59) kent verschillende regelingen op het vlak van al of niet revisorale controle. In deze bijdrage wordt door documentaire analyse van de verschillende wettelijke regelingen enerzijds nagegaan welke types van sectorale boekhoudregelingen zich manifesteren en hoe zij geëvolueerd zijn de laatste 4 jaren. Daarnaast wordt een analyse gemaakt van de verschillende controleopdrachten in de sectorale auditregelingen. De studie toont aan dat er een belangrijke onnodige “diaspora” blijft heersen in de verschillende sectorale regelingen zowel op het vlak van de boekhoudreglementering als van de auditbepalingen. Daarenboven blijkt er in de regelgeving verenigingen en stichtingen belangrijke onduidelijkheden te blijven bestaan op het vlak van de commissaris die weliswaar een bedrijfsrevisor is en het onderscheid met de bedrijfsrevisor zonder commissarisfunctie.
Keywords
auditregeling, vereniging, commissaris

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 186.17 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Christiaens, Johan, Christophe Vanhee, and Sandra Verbruggen. 2012. “Problematiek Commissarisfunctie Verenigingen En Stichtingen Tgv Sectorale Boekhoud- En Externe Auditregelingen.” Accountancy & Bedrijfskunde 32 (6): 26–34.
APA
Christiaens, Johan, Vanhee, C., & Verbruggen, S. (2012). Problematiek commissarisfunctie verenigingen en stichtingen tgv sectorale boekhoud- en externe auditregelingen. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE, 32(6), 26–34.
Vancouver
1.
Christiaens J, Vanhee C, Verbruggen S. Problematiek commissarisfunctie verenigingen en stichtingen tgv sectorale boekhoud- en externe auditregelingen. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE. 2012;32(6):26–34.
MLA
Christiaens, Johan, Christophe Vanhee, and Sandra Verbruggen. “Problematiek Commissarisfunctie Verenigingen En Stichtingen Tgv Sectorale Boekhoud- En Externe Auditregelingen.” ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE 32.6 (2012): 26–34. Print.
@article{3152296,
 abstract   = {Sinds 2002 werden de verenigingen zonder winstoogmerk grondig hervormd. Zo werden middels het uitvoeringsbesluit van 19 december 2003 het ondernemingsboekhouden ingevoerd voor grote en zeer grote verenigingen en werden zeer grote verplicht een commissaris te benoemen uit de lijst van de bedrijfsrevisoren. Een aantal sectoren (77) (gezondheidszorgen, onderwijs, enz.) beschikt echt over een eigen sectorale boekhoudregeling, een ander aantal (59) kent verschillende regelingen op het vlak van al of niet revisorale controle. In deze bijdrage wordt door documentaire analyse van de verschillende wettelijke regelingen enerzijds nagegaan welke types van sectorale boekhoudregelingen zich manifesteren en hoe zij ge{\"e}volueerd zijn de laatste 4 jaren. Daarnaast wordt een analyse gemaakt van de verschillende controleopdrachten in de sectorale auditregelingen. De studie toont aan dat er een belangrijke onnodige {\textquotedblleft}diaspora{\textquotedblright} blijft heersen in de verschillende sectorale regelingen zowel op het vlak van de boekhoudreglementering als van de auditbepalingen. Daarenboven blijkt er in de regelgeving verenigingen en stichtingen belangrijke onduidelijkheden te blijven bestaan op het vlak van de commissaris die weliswaar een bedrijfsrevisor is en het onderscheid met de bedrijfsrevisor zonder commissarisfunctie.},
 author    = {Christiaens, Johan and Vanhee, Christophe and Verbruggen, Sandra},
 issn     = {0770-7142},
 journal   = {ACCOUNTANCY \& BEDRIJFSKUNDE},
 keyword   = {auditregeling,vereniging,commissaris},
 language   = {dut},
 number    = {6},
 pages    = {26--34},
 title    = {Problematiek commissarisfunctie verenigingen en stichtingen tgv sectorale boekhoud- en externe auditregelingen},
 volume    = {32},
 year     = {2012},
}