Advanced search
1 file | 296.68 KB Add to list

Zo ongeveer als een zak met aardappelen een zak aardappelen vormt: boeren in verzet, over boerenbewegingen vroeger en nu

(2012) BROOD & ROZEN. p.5-27
Author
Organization
Abstract
In deze bijdrage toetsen we de bestaande hypothesevorming over boerenverzet aan een historische casus, de Russische peasant en de stalinistische collectivisatie in de jaren 1930. We vragen ons af wat dat ons kan leren over nieuwe boerenverzetsbewegingen vandaag. Eerst gaan we na hoe de Russische boeren hebben gereageerd op de gewelddadige hervormingen van hun land en leven: hoe organiseerden ze zich, welke eisen stelden ze, wie zagen ze als hun tegenstrever, welke methoden en actiemiddelen gebruikten ze, en hoe succesvol waren ze? In een tweede deel werpen we een vergelijkende blik op boerenbewegingen vandaag, met name op de nieuwe mondiale organisatie La Vía Campesina. In wat onderscheidt 21e-eeuws boerenprotest zich? In hoeverre gelden de vroegere modellen van boerenverzet nog vandaag?

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 296.68 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Vanhaute, Eric, and Céline Van Den Abeele. “Zo Ongeveer Als Een Zak Met Aardappelen Een Zak Aardappelen Vormt: Boeren in Verzet, over Boerenbewegingen Vroeger En Nu.” BROOD & ROZEN 2 (2012): 5–27. Print.
APA
Vanhaute, E., & Van Den Abeele, C. (2012). Zo ongeveer als een zak met aardappelen een zak aardappelen vormt: boeren in verzet, over boerenbewegingen vroeger en nu. BROOD & ROZEN, (2), 5–27.
Chicago author-date
Vanhaute, Eric, and Céline Van Den Abeele. 2012. “Zo Ongeveer Als Een Zak Met Aardappelen Een Zak Aardappelen Vormt: Boeren in Verzet, over Boerenbewegingen Vroeger En Nu.” Brood & Rozen (2): 5–27.
Chicago author-date (all authors)
Vanhaute, Eric, and Céline Van Den Abeele. 2012. “Zo Ongeveer Als Een Zak Met Aardappelen Een Zak Aardappelen Vormt: Boeren in Verzet, over Boerenbewegingen Vroeger En Nu.” Brood & Rozen (2): 5–27.
Vancouver
1.
Vanhaute E, Van Den Abeele C. Zo ongeveer als een zak met aardappelen een zak aardappelen vormt: boeren in verzet, over boerenbewegingen vroeger en nu. BROOD & ROZEN. 2012;(2):5–27.
IEEE
[1]
E. Vanhaute and C. Van Den Abeele, “Zo ongeveer als een zak met aardappelen een zak aardappelen vormt: boeren in verzet, over boerenbewegingen vroeger en nu,” BROOD & ROZEN, no. 2, pp. 5–27, 2012.
@article{3143670,
 abstract   = {In deze bijdrage toetsen we de bestaande hypothesevorming over boerenverzet aan een historische casus, de Russische peasant en de stalinistische collectivisatie in de jaren 1930. We vragen ons af wat dat ons kan leren over nieuwe boerenverzetsbewegingen vandaag. Eerst gaan we na hoe de Russische boeren hebben gereageerd op de gewelddadige hervormingen van hun land en leven: hoe organiseerden ze zich, welke eisen stelden ze, wie zagen ze als hun tegenstrever, welke methoden en actiemiddelen gebruikten ze, en hoe succesvol waren ze? In een tweede deel werpen we een vergelijkende blik op boerenbewegingen vandaag, met name op de nieuwe mondiale organisatie La Vía Campesina. In wat onderscheidt 21e-eeuws boerenprotest zich? In hoeverre gelden de vroegere modellen van boerenverzet nog vandaag?},
 author    = {Vanhaute, Eric and Van Den Abeele, Céline},
 issn     = {1370-7477},
 journal   = {BROOD & ROZEN},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {5--27},
 title    = {Zo ongeveer als een zak met aardappelen een zak aardappelen vormt: boeren in verzet, over boerenbewegingen vroeger en nu},
 url     = {http://dx.doi.org/10.21825/br.v17i2.3488},
 year     = {2012},
}

Altmetric
View in Altmetric