Advanced search
1 file | 2.99 MB

SUPMAP : het aanbod van illegale drugs in België : wat weten we? Een haalbaarheidsstudie van betrouwbare indicatoren voor het drugsaanbod

(2013)
Editor
Valerie Smet, (UGent) , (UGent) , Tim Surmont, (UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Een evenwichtig drugsbeleid start met een grondige kennis van zowel de aanbodzijde als van de vraagzijde. Wat weten politie, justitie, douane, labo’s toxicologie en andere relevante diensten over de Belgische drugsmarkt? In dit onderzoek proberen we dit in kaart te brengen. Kennis is macht, zeker in het drugsbeleid. Op het niveau van de drugsvraagzijde werden reeds verschillende indicatoren ontwikkeld, die zowel op nationaal als op Europees niveau (EMCDDA) worden gebruikt. Indicatoren voor de aanbodzijde (de drugsmarkten) werden tot nu toe aanzienlijk minder onderzocht, en de kennis met betrekking tot indicatoren om het drugsaanbod te monitoren is eerder beperkt. Wie zijn de sleutelfiguren voor het monitoren van het drugsaanbod? Welke indicatoren kunnen er voor de verschillende echelons van de drugsmarkten (productie, import, groothandel, tussenhandel en retail) geïdentificeerd worden? Wat zijn haalbare indicatoren? Wat is de waarde van indicatoren zoals inbeslagnames, prijs en kwaliteit? Hoe kan druggerelateerde criminaliteit worden gemonitord binnen de bestaande registratiesystemen? Het antwoord op deze -en andere- vragen kunt u terugvinden in dit boek. Aan de hand van een literatuurstudie en een bevraging van de Belgische law enforcement community en de labo’s toxicologie, worden in dit onderzoek de mogelijke indicatoren geïdentificeerd en gecontroleerd op hun haalbaarheid. Aanvullend worden de internationale literatuur en wetenschappelijke bevindingen over drugsmarkten afgetoetst aan de Belgische realiteit.
Keywords
drug supply, monitoring, indicators, illicit drugs

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.99 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Smet, Valerie, Brice De Ruyver, Charlotte Colman, Tim Surmont, Lieven Pauwels, and Tom Vander Beken, eds. 2013. “SUPMAP : Het Aanbod Van Illegale Drugs in België : Wat Weten We? Een Haalbaarheidsstudie Van Betrouwbare Indicatoren Voor Het Drugsaanbod”. Gent: Academia Press.
APA
Smet, Valerie, De Ruyver, B., Colman, C., Surmont, T., Pauwels, L., & Vander Beken, T. (Eds.). (2013). SUPMAP : het aanbod van illegale drugs in België : wat weten we? Een haalbaarheidsstudie van betrouwbare indicatoren voor het drugsaanbod. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Smet V, De Ruyver B, Colman C, Surmont T, Pauwels L, Vander Beken T, editors. SUPMAP : het aanbod van illegale drugs in België : wat weten we? Een haalbaarheidsstudie van betrouwbare indicatoren voor het drugsaanbod. Gent: Academia Press; 2013.
MLA
Smet, Valerie, Brice De Ruyver, Charlotte Colman, et al., eds. “SUPMAP : Het Aanbod Van Illegale Drugs in België : Wat Weten We? Een Haalbaarheidsstudie Van Betrouwbare Indicatoren Voor Het Drugsaanbod.” 2013 : n. pag. Print.
@book{3139378,
 abstract   = {Een evenwichtig drugsbeleid start met een grondige kennis van zowel de aanbodzijde als van de vraagzijde. Wat weten politie, justitie, douane, labo{\textquoteright}s toxicologie en andere relevante diensten over de Belgische drugsmarkt? In dit onderzoek proberen we dit in kaart te brengen. Kennis is macht, zeker in het drugsbeleid. Op het niveau van de drugsvraagzijde werden reeds verschillende indicatoren ontwikkeld, die zowel op nationaal als op Europees niveau (EMCDDA) worden gebruikt. Indicatoren voor de aanbodzijde (de drugsmarkten) werden tot nu toe aanzienlijk minder onderzocht, en de kennis met betrekking tot indicatoren om het drugsaanbod te monitoren is eerder beperkt. Wie zijn de sleutelfiguren voor het monitoren van het drugsaanbod? Welke indicatoren kunnen er voor de verschillende echelons van de drugsmarkten (productie, import, groothandel, tussenhandel en retail) ge{\"i}dentificeerd worden? Wat zijn haalbare indicatoren? Wat is de waarde van indicatoren zoals inbeslagnames, prijs en kwaliteit? Hoe kan druggerelateerde criminaliteit worden gemonitord binnen de bestaande registratiesystemen? Het antwoord op deze -en andere- vragen kunt u terugvinden in dit boek.
 Aan de hand van een literatuurstudie en een bevraging van de Belgische law enforcement community en de labo{\textquoteright}s toxicologie, worden in dit onderzoek de mogelijke indicatoren ge{\"i}dentificeerd en gecontroleerd op hun haalbaarheid. Aanvullend worden de internationale literatuur en wetenschappelijke bevindingen over drugsmarkten afgetoetst aan de Belgische realiteit.},
 editor    = {Smet, Valerie and De Ruyver, Brice and Colman, Charlotte and Surmont, Tim and Pauwels, Lieven and Vander Beken, Tom},
 isbn     = {9789038222073},
 language   = {eng},
 pages    = {379},
 publisher  = {Academia Press},
 title    = {SUPMAP : het aanbod van illegale drugs in Belgi{\"e} : wat weten we? Een haalbaarheidsstudie van betrouwbare indicatoren voor het drugsaanbod},
 year     = {2013},
}