Advanced search
1 file | 183.01 KB Add to list

Gatekeeper of curator? De rol van sociale media in de berichtgeving over de Arabische Lente in de tv-journaals van VRT en VTM

Author
Organization
Abstract
In deze studie gaan we na in welke mate de nieuwsberichtgeving van de mainstream-media over de Arabische Lente blijk geeft van een kentering in de journalistieke praktijken van nieuwsselectie. Waren er in de berichtgeving indicaties van een verschuiving van de ‘journalist als gatekeeper’ naar de ‘journalist als curator’? Om deze vraag te beantwoorden, opteerden we voor een multimethodische analyse van het televisienieuws van de Vlaamse openbare omroep VRT en de commerciële omroep VTM. In een eerste fase voerden we een kwantitatieve inhoudsanalyse uit op alle nieuwsitems over de Arabische Lente in de zevenuurjournaals van de zenders één (VRT) en VTM, die werden uitgezonden van 1 januari tot 31 maart 2011. In totaal gaat het om 238 nieuwsitems (VRT: 152; VTM: 86). De inhoudsanalyse concentreerde zich op het bronnengebruik in de nieuwsitems. In een tweede fase voerden we een diepgaandere analyse uit op die nieuwsitems waarin gebruik gemaakt werd van sociale media als nieuwsbron. We bestudeerden de manier waarop de journalisten de sociale media in hun reportages verwerkten en de betrouwbaarheid en authenticiteit ervan duidden. Tot slot voerden we diepte-interviews met de buitenlandjournalisten op de nieuwsredacties van VRT en VTM: per redactie werden twee interviews afgenomen. We peilden naar hun percepties over het belang en de problemen van sociale media als nieuwsbron in de journalistieke berichtgeving over de Arabische Lente. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de berichtgeving over de Arabische Lente nog steeds in ruime mate bepaald werd door de klassieke nieuwsbronnen: de wereldnieuwsagentschappen (vnl. Reuters en APTN) en buitenlandse media (vnl. BBC). Wanneer user-generated content getoond wordt (vnl. beelden van YouTube), gaat het bijna uitsluitend om fragmenten die door de nieuwsagentschappen werden aangeleverd. Uit de kwalitatieve analyse en diepte-interviews blijkt dat twijfels over de authenticiteit en betrouwbaarheid de buitenlandjournalisten er nog vaak van weerhouden om zelf sociale media als nieuwsbron te verwerken in hun reportages. De bevindingen van ons onderzoek nuanceren de idee dat sociale media leiden tot fundamentele veranderingen in de journalistieke praktijken van nieuwsselectie. Althans voor wat de televisiejournalistiek betreft, zien we dat de wereldnieuwsagentschappen en internationale media dominant blijven als nieuwsbron voor de buitenlandse berichtgeving en dat klassieke routines en mechanismen van gatekeeping ook het gebruik van sociale media als nieuwsbron blijven bepalen.
Keywords
sociale media, journalistiek, bronnengebruik, nieuwsselectie, Arabische Lente

Downloads

 • Etmaal2013 Paper197 rev.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 183.01 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Dobbelaer, Rebeca, et al. “Gatekeeper of Curator? De Rol van Sociale Media in de Berichtgeving over de Arabische Lente in de Tv-Journaals van VRT En VTM.” Etmaal van de Communicatiewetenschappen, Proceedings, 2013.
APA
De Dobbelaer, R., Paulussen, S., & Maeseele, P. (2013). Gatekeeper of curator? De rol van sociale media in de berichtgeving over de Arabische Lente in de tv-journaals van VRT en VTM. Etmaal van de Communicatiewetenschappen, Proceedings. Presented at the Etmaal van de Communicatiewetenschap, Rotterdam, Nederland.
Chicago author-date
De Dobbelaer, Rebeca, Steve Paulussen, and Pieter Maeseele. 2013. “Gatekeeper of Curator? De Rol van Sociale Media in de Berichtgeving over de Arabische Lente in de Tv-Journaals van VRT En VTM.” In Etmaal van de Communicatiewetenschappen, Proceedings.
Chicago author-date (all authors)
De Dobbelaer, Rebeca, Steve Paulussen, and Pieter Maeseele. 2013. “Gatekeeper of Curator? De Rol van Sociale Media in de Berichtgeving over de Arabische Lente in de Tv-Journaals van VRT En VTM.” In Etmaal van de Communicatiewetenschappen, Proceedings.
Vancouver
1.
De Dobbelaer R, Paulussen S, Maeseele P. Gatekeeper of curator? De rol van sociale media in de berichtgeving over de Arabische Lente in de tv-journaals van VRT en VTM. In: Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings. 2013.
IEEE
[1]
R. De Dobbelaer, S. Paulussen, and P. Maeseele, “Gatekeeper of curator? De rol van sociale media in de berichtgeving over de Arabische Lente in de tv-journaals van VRT en VTM,” in Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings, Rotterdam, Nederland, 2013.
@inproceedings{3129203,
 abstract   = {{In deze studie gaan we na in welke mate de nieuwsberichtgeving van de mainstream-media over de Arabische Lente  blijk geeft van  een  kentering  in de journalistieke  praktijken  van  nieuwsselectie. Waren er in de berichtgeving indicaties van een verschuiving van de ‘journalist als gatekeeper’ naar de ‘journalist  als  curator’? Om deze vraag te  beantwoorden, opteerden we voor een multimethodische analyse van het televisienieuws  van  de  Vlaamse  openbare  omroep VRT  en  de commerciële omroep VTM. In een eerste fase voerden we een kwantitatieve inhoudsanalyse uit op alle nieuwsitems over de Arabische Lente in de zevenuurjournaals van de zenders één (VRT) en VTM, die  werden  uitgezonden van 1 januari tot 31 maart 2011.  In  totaal  gaat  het  om  238  nieuwsitems (VRT: 152; VTM: 86). De inhoudsanalyse concentreerde zich op het bronnengebruik in de nieuwsitems. In  een  tweede  fase  voerden  we  een  diepgaandere  analyse  uit  op  die  nieuwsitems  waarin  gebruik gemaakt werd van sociale media als nieuwsbron. We bestudeerden de manier waarop de journalisten de sociale media  in hun  reportages verwerkten en de  betrouwbaarheid  en authenticiteit ervan duidden. Tot slot voerden we diepte-interviews met de buitenlandjournalisten op de nieuwsredacties van VRT en VTM: per redactie werden twee interviews afgenomen. We peilden naar hun percepties over het belang en de problemen van sociale media als nieuwsbron in de journalistieke berichtgeving over de Arabische  Lente. Uit de resultaten  van  het  onderzoek  blijkt  dat  de  berichtgeving over  de Arabische Lente  nog  steeds  in ruime mate bepaald werd door de klassieke  nieuwsbronnen: de wereldnieuwsagentschappen (vnl. Reuters en APTN) en buitenlandse media (vnl. BBC). Wanneer user-generated content getoond wordt (vnl. beelden  van  YouTube),  gaat  het  bijna uitsluitend om fragmenten die door de nieuwsagentschappen werden aangeleverd. Uit de kwalitatieve analyse en diepte-interviews blijkt dat twijfels over de authenticiteit en betrouwbaarheid de buitenlandjournalisten er nog vaak van weerhouden om zelf sociale media als nieuwsbron te verwerken in hun reportages. De bevindingen van ons onderzoek nuanceren de idee dat sociale media leiden  tot fundamentele veranderingen  in de journalistieke praktijken van nieuwsselectie. Althans voor wat de televisiejournalistiek betreft, zien we dat de wereldnieuwsagentschappen en internationale media dominant  blijven  als  nieuwsbron voor  de  buitenlandse  berichtgeving  en  dat klassieke routines en  mechanismen van  gatekeeping ook  het  gebruik van sociale  media als nieuwsbron blijven bepalen.}},
 author    = {{De Dobbelaer, Rebeca and Paulussen, Steve and Maeseele, Pieter}},
 booktitle  = {{Etmaal van de communicatiewetenschappen, Proceedings}},
 keywords   = {{sociale media,journalistiek,bronnengebruik,nieuwsselectie,Arabische Lente}},
 language   = {{dut}},
 location   = {{Rotterdam, Nederland}},
 pages    = {{13}},
 title    = {{Gatekeeper of curator? De rol van sociale media in de berichtgeving over de Arabische Lente in de tv-journaals van VRT en VTM}},
 year     = {{2013}},
}