Advanced search
1 file | 37.92 KB Add to list

Etty Hillesum in perspectief

(2012) 4.
Editor
(UGent) , Ria van den Brandt and (UGent)
Organization
Abstract
Het vierde deel van de serie Etty Hillesum Studies kent twee zwaartepunten. Aan de ene kant drie bijdragen waarin een vergelijking wordt getrokken tussen Etty Hillesum en drie tijdgenoten: Dietrich Bonhoeffer, Martin Buber en Sophie Scholl. Alle vier hebben zij een helder antwoord gegeven op de uitdagingen van hun tijd, een antwoord dat voor de naoorlogse generatie van betekenis is gebleven. De vergelijking met Dietrich Bonhoeffer, Martin Buber en Sophie Scholl plaatst Etty Hillesum in een historisch zowel als cultuurfilosofisch perspectief. Aan de andere kant zijn in dit deel drie bijdragen opgenomen over nieuwe tekstvondsten in verband met Etty Hillesum, haar familie en haar leermeester Julius Spier. Aan de hand van een dedicatie in een boek dat Etty Hillesum aan de schrijver Klaas Smelik en zijn toenmalige vrouw ten geschenke gaf, krijgen wij meer duidelijkheid over de gang van zaken bij de eerste ontmoeting tussen Etty Hillesum en Klaas Smelik sr. De vondst van de zogenaamde protocollen, die onder meer door Etty Hillesum werden uitgetypt en ook in de dagboeken worden genoemd, geeft een eerste aanzet tot verdergaand onderzoek naar Spiers bijdrage aan de psychochirologie. Dankzij de goede zorgen van Christine van Nooten zijn er naast brieven van Etty Hillesum ook brieven en briefkaarten van haar ouders en haar broer Mischa bewaard gebleven. Deze documenten, in dit deel in hun geheel gepubliceerd, geven een indringend beeld hoe in 1943 het net zich om de familie Hillesum sloot. Ook deze nieuwe tekstvondsten plaatsen de nagelaten geschriften van Etty Hillesum in perspectief. Drie andere bijdragen in verband met Etty Hillesum en een tiental illustraties sluiten dit vierde deel af. Klaas A.D. Smelik is professor Hebreeuws en Jodendom aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent en directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC). Ria van den Brandt is senior onderzoeker aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Meins G.S. Coetsier is gastonderzoeker aan het instituut voor hermeneutiek en godsdienstfilosofie van de Universiteit Zürich en is begin 2012 aan de Universiteit Gent gepromoveerd op een proefschrift over Etty Hillesum.
Keywords
Louis Hillesum, Sophie Scholl, Martin Buber, Christine van Nooten, Etty Hillesum, Dietrich Bonhoeffer

Downloads

  • Etty Hillesum in Perspectief.pdf
    • full text
    • |
    • open access
    • |
    • PDF
    • |
    • 37.92 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Smelik, Klaas, et al., editors. Etty Hillesum in Perspectief. Vol. 4, Academia Press, 2012.
APA
Smelik, K., van den Brandt, R., & Coetsier, M. (Eds.). (2012). Etty Hillesum in perspectief. Gent: Academia Press.
Chicago author-date
Smelik, Klaas, Ria van den Brandt, and Meins Coetsier, eds. 2012. “Etty Hillesum in Perspectief.” Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
Smelik, Klaas, Ria van den Brandt, and Meins Coetsier, eds. 2012. “Etty Hillesum in Perspectief.” Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Smelik K, van den Brandt R, Coetsier M, editors. Etty Hillesum in perspectief. Vol. 4. Gent: Academia Press; 2012.
IEEE
[1]
K. Smelik, R. van den Brandt, and M. Coetsier, Eds., “Etty Hillesum in perspectief,” vol. 4. Academia Press, Gent, 2012.
@book{3073723,
  abstract     = {{Het vierde deel van de serie Etty Hillesum Studies kent twee zwaartepunten. Aan de ene kant drie bijdragen waarin een vergelijking wordt getrokken tussen Etty Hillesum en drie tijdgenoten: Dietrich Bonhoeffer, Martin Buber en Sophie Scholl. Alle vier hebben zij een helder antwoord gegeven op de uitdagingen van hun tijd, een antwoord dat voor de naoorlogse generatie van betekenis is gebleven. De vergelijking met Dietrich Bonhoeffer, Martin Buber en Sophie Scholl plaatst Etty Hillesum in een historisch zowel als cultuurfilosofisch perspectief.
Aan de andere kant zijn in dit deel drie bijdragen opgenomen over nieuwe tekstvondsten in verband met Etty Hillesum, haar familie en haar leermeester Julius Spier. Aan de hand van een dedicatie in een boek dat Etty Hillesum aan de schrijver Klaas Smelik en zijn toenmalige vrouw ten geschenke gaf, krijgen wij meer duidelijkheid over de gang van zaken bij de eerste ontmoeting tussen Etty Hillesum en Klaas Smelik sr. De vondst van de zogenaamde protocollen, die onder meer door Etty Hillesum werden uitgetypt en ook in de dagboeken worden genoemd, geeft een eerste aanzet tot verdergaand onderzoek naar Spiers bijdrage aan de psychochirologie. Dankzij de goede zorgen van Christine van Nooten zijn er naast brieven van Etty Hillesum ook brieven en briefkaarten van haar ouders en haar broer Mischa bewaard gebleven. Deze documenten, in dit deel in hun geheel gepubliceerd, geven een indringend beeld hoe in 1943 het net zich om de familie Hillesum sloot. Ook deze nieuwe tekstvondsten plaatsen de nagelaten geschriften van Etty Hillesum in perspectief.
Drie andere bijdragen in verband met Etty Hillesum en een tiental illustraties sluiten dit vierde deel af.
Klaas A.D. Smelik is professor Hebreeuws en Jodendom aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent en directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC). Ria van den Brandt is senior onderzoeker aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Meins G.S. Coetsier is gastonderzoeker aan het instituut voor hermeneutiek en godsdienstfilosofie van de Universiteit Zürich en is begin 2012 aan de Universiteit Gent gepromoveerd op een proefschrift over Etty Hillesum.}},
  editor       = {{Smelik, Klaas and van den Brandt, Ria and Coetsier, Meins}},
  isbn         = {{9789038220673}},
  keywords     = {{Louis Hillesum,Sophie Scholl,Martin Buber,Christine van Nooten,Etty Hillesum,Dietrich Bonhoeffer}},
  language     = {{dut}},
  pages        = {{167}},
  publisher    = {{Academia Press}},
  title        = {{Etty Hillesum in perspectief}},
  volume       = {{4}},
  year         = {{2012}},
}