Advanced search
1 file | 4.06 MB Add to list

Structure and long term properties of polyethylene monofilaments for artificial turf applications

(2012)
Author
Promoter
Paul Kiekens and Gustaaf Schoukens
Organization
Abstract
Voor het vervaardigen van kunstgrasmatten kunnen verschillende soorten vezels gebruikt worden. Monofilamenten zijn vezels waarbij de complexe geometrie verkregen wordt door extrusie in de gewenste geometrie, gevolgd door een verdere verstrekking in vaste fase. Polyethyleen (PE) is momenteel het meest gebruikte basismateriaal voor deze monofilamenten. Naast de klassieke mechanische eigenschappen zijn de resiliëntie en de fibrillatieweerstand zeer belangrijke eigenschappen van de monofilamenten. De belangrijkste mechanische belasting is het voortdurend plooien van de monofilamenten vanuit hun rechtopstaande positie tot op de basis, onder een hoek van 90°, naast torsie en wrijving. In deze studie werd de resiliëntie van de monofilamenten en de tijdsafhankelijke mechanische eigenschappen, zoals de elasticiteitsmodulus, onderzocht door cyclische vervormingen, vergelijkbaar met de vervormingen op het uiteindelijk kunstgrasveld, en door de studie van de irreversibele vervormingen onder een statische vervorming. De combinatie van beide methoden karakteriseren de veranderingen van de eigenschappen in functie van de tijd. Een nieuw structuurmodel voor polyethyleen, uitbreidbaar tot de semi-kristallijne polymeren, werd bekomen als resultaat van deze studie. Dit structuurmodel is gebaseerd op een drie fasen model, een intermediaire of derde fase structuur naast de klassieke kristallijne en amorfe fasen. Deze derde fase vormt de verbinding tussen de kristallijne lamellen en het percentage en mechanische eigenschappen van deze derde fase is afhankelijk van de procesparameters, zoals de verstrekkingsgraad van de polyethylenen in de vaste stoftoestand. De klassieke mechanische eigenschappen verhogen met toenemende verstrekking daar waar de resiliëntie en fibrillatieweeerstand eerder een dalende tendens vertonen met toenemende oriëntatie.
Keywords
Raman spectra, x-ray, draw ratio, extruder, mono-filaments, DSC, polyethylene, resilience, artificial turf, structure morphology

Downloads

  • (...).pdf
    • full text
    • |
    • UGent only
    • |
    • PDF
    • |
    • 4.06 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Kolgjini, Blerina. Structure and Long Term Properties of Polyethylene Monofilaments for Artificial Turf Applications. Ghent University, Department of Textiles, 2012.
APA
Kolgjini, B. (2012). Structure and long term properties of polyethylene monofilaments for artificial turf applications. Ghent University, Department of Textiles, Gent, Belgium.
Chicago author-date
Kolgjini, Blerina. 2012. “Structure and Long Term Properties of Polyethylene Monofilaments for Artificial Turf Applications.” Gent, Belgium: Ghent University, Department of Textiles.
Chicago author-date (all authors)
Kolgjini, Blerina. 2012. “Structure and Long Term Properties of Polyethylene Monofilaments for Artificial Turf Applications.” Gent, Belgium: Ghent University, Department of Textiles.
Vancouver
1.
Kolgjini B. Structure and long term properties of polyethylene monofilaments for artificial turf applications. [Gent, Belgium]: Ghent University, Department of Textiles; 2012.
IEEE
[1]
B. Kolgjini, “Structure and long term properties of polyethylene monofilaments for artificial turf applications,” Ghent University, Department of Textiles, Gent, Belgium, 2012.
@phdthesis{3063096,
  abstract     = {{Voor het vervaardigen van kunstgrasmatten kunnen verschillende soorten vezels gebruikt worden.  Monofilamenten zijn vezels waarbij de complexe geometrie verkregen wordt door extrusie in de gewenste geometrie, gevolgd door een verdere verstrekking in vaste fase. Polyethyleen (PE) is momenteel het meest gebruikte basismateriaal voor deze monofilamenten.  Naast de klassieke mechanische eigenschappen zijn de resiliëntie en de fibrillatieweerstand  zeer belangrijke eigenschappen van de monofilamenten. De belangrijkste mechanische belasting is het voortdurend plooien van de monofilamenten vanuit hun rechtopstaande positie tot op de basis, onder een hoek van 90°, naast torsie en wrijving. In deze studie werd de resiliëntie van de monofilamenten en de tijdsafhankelijke mechanische eigenschappen, zoals de elasticiteitsmodulus, onderzocht door cyclische vervormingen, vergelijkbaar met de vervormingen op het uiteindelijk kunstgrasveld, en door de studie van de irreversibele vervormingen onder een statische vervorming. De combinatie van beide methoden karakteriseren de veranderingen van de eigenschappen in functie van de tijd. Een nieuw structuurmodel voor polyethyleen, uitbreidbaar tot de semi-kristallijne polymeren, werd bekomen als resultaat van deze studie. Dit structuurmodel is gebaseerd op een drie fasen model, een intermediaire of derde fase structuur naast de klassieke kristallijne en amorfe fasen. Deze derde fase vormt de verbinding tussen de kristallijne lamellen en het percentage en mechanische eigenschappen van deze derde fase is afhankelijk van de procesparameters, zoals de verstrekkingsgraad van de polyethylenen in de vaste stoftoestand. De klassieke mechanische eigenschappen verhogen met toenemende verstrekking daar waar de resiliëntie en fibrillatieweeerstand eerder een dalende tendens vertonen met toenemende oriëntatie.}},
  author       = {{Kolgjini, Blerina}},
  isbn         = {{9789085785446}},
  keywords     = {{Raman spectra,x-ray,draw ratio,extruder,mono-filaments,DSC,polyethylene,resilience,artificial turf,structure morphology}},
  language     = {{eng}},
  pages        = {{184}},
  publisher    = {{Ghent University, Department of Textiles}},
  school       = {{Ghent University}},
  title        = {{Structure and long term properties of polyethylene monofilaments for artificial turf applications}},
  year         = {{2012}},
}