Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Bosecosysteemdiensten: wat bossen ons bieden

Pieter Vangansbeke UGent, Kris Verheyen UGent, Eric Van Beek and Bart Muys (2012) BOSREVUE. p.11-16
abstract
Onze hele samenleving is afhankelijk van de natuur op aarde. Zo bieden ecosystemen ons onder andere voedsel en materiaal, zuiveren ze ons drinkwater en de lucht die we inademen en regelen ze ons klimaat. Toch staan vele ecosystemen op aarde onder zware druk door menselijke verstoring. De gevolgen van die verstoring kunnen dramatisch zijn voor de ecosystemen en dus ook voor de mens zelf die afhankelijk is van deze ecosystemen. Het concept ecosysteemdiensten maakt de waarde van natuur voor de mens zichtbaar en biedt zo extra argumenten voor een goed beheer en behoud van ecosystemen en verzoening van ecologie met economie. Bossen vervullen wereldwijd een brede waaier aan ecosysteemdiensten. In deze bijdrage worden de ecosysteemdiensten die onze Vlaamse bossen bieden belicht en wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden om het concept ecosysteemdiensten te integreren in bosbeheer en -beleid. De link met de praktijk wordt ten slotte geïllustreerd aan de hand van enkele voorbeelden.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
Ecosysteemdiensten, Bosbeleid, Bosbeheer
journal title
BOSREVUE
Bosrevue
issue
41
pages
11 - 16
ISSN
1378-5990
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
3052853
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-3052853
date created
2012-11-14 12:20:57
date last changed
2016-12-19 15:44:55
@article{3052853,
 abstract   = {Onze hele samenleving is afhankelijk van de natuur op aarde. Zo bieden ecosystemen ons onder andere voedsel en materiaal, zuiveren ze ons drinkwater en de lucht die we inademen en regelen ze ons klimaat. Toch staan vele ecosystemen op aarde onder zware druk door menselijke verstoring. De gevolgen van die verstoring kunnen dramatisch zijn voor de ecosystemen en dus ook voor de mens zelf die afhankelijk is van deze ecosystemen. Het concept ecosysteemdiensten maakt de waarde van natuur voor de mens zichtbaar en biedt zo extra argumenten voor een goed beheer en behoud van ecosystemen en verzoening van ecologie met economie. Bossen vervullen wereldwijd een brede waaier aan ecosysteemdiensten. In deze bijdrage worden de ecosysteemdiensten die onze Vlaamse bossen bieden belicht en wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden om het concept ecosysteemdiensten te integreren in bosbeheer en -beleid. De link met de praktijk wordt ten slotte ge{\"i}llustreerd aan de hand van enkele voorbeelden.},
 author    = {Vangansbeke, Pieter and Verheyen, Kris and Van Beek, Eric and Muys, Bart},
 issn     = {1378-5990},
 journal   = {BOSREVUE},
 keyword   = {Ecosysteemdiensten,Bosbeleid,Bosbeheer},
 language   = {dut},
 number    = {41},
 pages    = {11--16},
 title    = {Bosecosysteemdiensten: wat bossen ons bieden},
 year     = {2012},
}

Chicago
Vangansbeke, Pieter, Kris Verheyen, Eric Van Beek, and Bart Muys. 2012. “Bosecosysteemdiensten: Wat Bossen Ons Bieden.” Bosrevue (41): 11–16.
APA
Vangansbeke, P., Verheyen, K., Van Beek, E., & Muys, B. (2012). Bosecosysteemdiensten: wat bossen ons bieden. BOSREVUE, (41), 11–16.
Vancouver
1.
Vangansbeke P, Verheyen K, Van Beek E, Muys B. Bosecosysteemdiensten: wat bossen ons bieden. BOSREVUE. 2012;(41):11–6.
MLA
Vangansbeke, Pieter, Kris Verheyen, Eric Van Beek, et al. “Bosecosysteemdiensten: Wat Bossen Ons Bieden.” BOSREVUE 41 (2012): 11–16. Print.