Advanced search
1 file | 9.50 MB Add to list

Handleiding voor de toepassing van de Levenscycluskost (Life Cycle Cost Analysis – LCC) bij (duurzame) overheidsopdrachten

(2012)
Author
Organization
Abstract
Binnen de context van duurzame consumptie en productie spelen de methodes voor de beoordeling van producten en diensten een belangrijke rol. Een vrij nieuw instrument op dat vlak is de analyse van de levenscycluskosten (LCC). De mate waarin dit instrument een meerwaarde kan zijn voor duurzame overheidsopdrachten werd door de POD DO geanalyseerd. De bevindingen van de analyse zijn gebundeld in deze handleiding. Deze handleiding biedt een kader en een aantal richtlijnen m.b.t. de toepassing van de levenscycluskost (LCC) bij duurzame overheidsopdrachten. Het eerste hoofdstuk beschrijft een aantal belangrijke begrippen maar ook het kader waarin LCC zal worden toegepast. Zo zal niet zozeer worden uitgegaan van een conventionele LCC, maar wel van een methodologie die nauw aanleunt bij de ‘levenscyclusanalyse’. Deze benadering heeft als doel een beoordeling van de economische impact van goederen en diensten naar voor te brengen waarbij de methode consistent is met de LCA en de toepassing ervan in parallel met een LCA zo efficiënt als mogelijk is. Hoofdstuk 2 geeft een opsomming van vigerende wetgeving m.b.t. overheidsopdrachten en schetst de juridische achtergrond van een aantal stappen in het verloopproces van een opdracht. Een interessante rubriek voor een lezer die niet of weinig vertrouwd is met het onderwerp ‘overheidsopdrachten’. In hoofdstuk 3 wordt elk kernbegrip uit volgende definitie toegelicht: ‘The assessment of all costs associated with the life cycle of a product that are directly covered by 1 or more actors in the product life cycle (supplier, manufacturer, user or consumer, and/or EoL actor), with the inclusion of externalities that are anticipated to be internalized in the decision-relevant future’. Deze toelichting leidt tot een afbakening van het toepassingsdomein van LCC binnen de context van duurzame ontwikkeling. In de drie daaropvolgende hoofdstukken wordt verteld hoe dat LCC-verhaal in een overheidsopdracht geïntegreerd kan worden. Het uitgangspunt is opnieuw de verschillende stappen van een overheidsopdracht. Het zevende hoofdstuk brengt een aantal budgetaire implicaties aan het licht. Deze elementen worden vervolgens – in hoofdstuk 8 – praktisch toegepast in twee gevallenstudies, rond voertuigen en ICT-uitrusting voor bureaus. Tenslotte wordt het verband gelegd met relevante onderwerpen die verband houden met duurzame ontwikkeling, waarbij praktijkvoorbeelden van het Federaal Planbureau, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, en de Federale overheidsdienst Economie worden vermeld, alsook de plaats van LCC binnen de innovatieketen (Annex I). Geëindigd wordt met informatie die gebruikt kan worden om de praktische tool die bij deze handleiding hoort, optimaal in te vullen (Annex II), alsook een bibliografie.
Keywords
duurzame ontwikkeling, overheidsopdrachten, levenscyclusanalyse, life cycle assessment, life cycle costing

Downloads

 • Overheidsopdrachten - Handleiding LCC - 20120217.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 9.50 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Demeulenaere, Bjorn, and Bernard Mazijn. Handleiding Voor De Toepassing Van De Levenscycluskost (Life Cycle Cost Analysis – LCC) Bij (duurzame) Overheidsopdrachten. Brussel: POD Duurzame Ontwikkeling, 2012. Print.
APA
Demeulenaere, B., & Mazijn, B. (2012). Handleiding voor de toepassing van de Levenscycluskost (Life Cycle Cost Analysis – LCC) bij (duurzame) overheidsopdrachten. Brussel: POD Duurzame Ontwikkeling.
Chicago author-date
Demeulenaere, Bjorn, and Bernard Mazijn. 2012. Handleiding Voor De Toepassing Van De Levenscycluskost (Life Cycle Cost Analysis – LCC) Bij (duurzame) Overheidsopdrachten. Brussel: POD Duurzame Ontwikkeling.
Chicago author-date (all authors)
Demeulenaere, Bjorn, and Bernard Mazijn. 2012. Handleiding Voor De Toepassing Van De Levenscycluskost (Life Cycle Cost Analysis – LCC) Bij (duurzame) Overheidsopdrachten. Brussel: POD Duurzame Ontwikkeling.
Vancouver
1.
Demeulenaere B, Mazijn B. Handleiding voor de toepassing van de Levenscycluskost (Life Cycle Cost Analysis – LCC) bij (duurzame) overheidsopdrachten. Brussel: POD Duurzame Ontwikkeling; 2012.
IEEE
[1]
B. Demeulenaere and B. Mazijn, Handleiding voor de toepassing van de Levenscycluskost (Life Cycle Cost Analysis – LCC) bij (duurzame) overheidsopdrachten. Brussel: POD Duurzame Ontwikkeling, 2012.
@book{3051418,
 abstract   = {Binnen de context van duurzame consumptie en productie spelen de methodes voor de beoordeling van producten en diensten een belangrijke rol. Een vrij nieuw instrument op dat vlak is de analyse van de levenscycluskosten (LCC). De mate waarin dit instrument een meerwaarde kan zijn voor duurzame overheidsopdrachten werd door de POD DO geanalyseerd. De bevindingen van de analyse zijn gebundeld in deze handleiding. Deze handleiding biedt een kader en een aantal richtlijnen m.b.t. de toepassing van de levenscycluskost (LCC) bij duurzame overheidsopdrachten. Het eerste hoofdstuk beschrijft een aantal belangrijke begrippen maar ook het kader waarin LCC zal worden toegepast. Zo zal niet zozeer worden uitgegaan van een conventionele LCC, maar wel van een methodologie die nauw aanleunt bij de ‘levenscyclusanalyse’. Deze benadering heeft als doel een beoordeling van de economische impact van goederen en diensten naar voor te brengen waarbij de methode consistent is met de LCA en de toepassing ervan in parallel met een LCA zo efficiënt als mogelijk is. Hoofdstuk 2 geeft een opsomming van vigerende wetgeving m.b.t. overheidsopdrachten en schetst de juridische achtergrond van een aantal stappen in het verloopproces van een opdracht. Een interessante rubriek voor een lezer die niet of weinig vertrouwd is met het onderwerp ‘overheidsopdrachten’. In hoofdstuk 3 wordt elk kernbegrip uit volgende definitie toegelicht: ‘The assessment of all costs associated with the life cycle of a product that are directly covered by 1 or more actors in the product life cycle (supplier, manufacturer, user or consumer, and/or EoL actor), with the inclusion of externalities that are anticipated to be internalized in the decision-relevant future’. Deze toelichting leidt tot een afbakening van het toepassingsdomein van LCC binnen de context van duurzame ontwikkeling. In de drie daaropvolgende hoofdstukken wordt verteld hoe dat LCC-verhaal in een overheidsopdracht geïntegreerd kan worden. Het uitgangspunt is opnieuw de verschillende stappen van een overheidsopdracht. Het zevende hoofdstuk brengt een aantal budgetaire implicaties aan het licht. Deze elementen worden vervolgens – in hoofdstuk 8 – praktisch toegepast in twee gevallenstudies, rond voertuigen en ICT-uitrusting voor bureaus. Tenslotte wordt het verband gelegd met relevante onderwerpen die verband houden met duurzame ontwikkeling, waarbij praktijkvoorbeelden van het Federaal Planbureau, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, en de Federale overheidsdienst Economie worden vermeld, alsook de plaats van LCC binnen de innovatieketen (Annex I). Geëindigd wordt met informatie die gebruikt kan worden om de praktische tool die bij deze handleiding hoort, optimaal in te vullen (Annex II), alsook een bibliografie.},
 author    = {Demeulenaere, Bjorn and Mazijn, Bernard},
 keywords   = {duurzame ontwikkeling,overheidsopdrachten,levenscyclusanalyse,life cycle assessment,life cycle costing},
 language   = {dut},
 pages    = {104},
 publisher  = {POD Duurzame Ontwikkeling},
 title    = {Handleiding voor de toepassing van de Levenscycluskost (Life Cycle Cost Analysis – LCC) bij (duurzame) overheidsopdrachten},
 year     = {2012},
}