Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Automatic analysis of pathological speech

Catherine Middag (2012)
abstract
De ernst van een spraakstoornis wordt vaak gemeten a.d.h.v. spraakverstaanbaarheid. Deze maat wordt in de klinische praktijk vaak bepaald met een perceptuele test. Zo’n test is van nature subjectief vermits de therapeut die de test afneemt de (stoornis van de) patiënt vaak kent en ook vertrouwd is met het gebruikte testmateriaal. Daarom is het interessant te onderzoeken of men met spraakherkenning een objectieve beoordelaar van verstaanbaarheid kan creëren. In deze thesis wordt een methodologie uitgewerkt om een gestandaardiseerde perceptuele test, het Nederlandstalig Spraakverstaanbaarheidsonderzoek (NSVO), te automatiseren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van spraakherkenning om de patiënt fonologisch en fonemisch te karakteriseren en uit deze karakterisering een spraakverstaanbaarheidsscore af te leiden. Experimenten hebben aangetoond dat de berekende scores zeer betrouwbaar zijn. Vermits het NSVO met nonsenswoorden werkt, kunnen vooral kinderen hierdoor leesfouten maken. Daarom werden nieuwe methodes ontwikkeld, gebaseerd op betekenisdragende lopende spraak, die hiertegen robuust zijn en tegelijk ook in verschillende talen gebruikt kunnen worden. Met deze nieuwe modellen bleek het mogelijk te zijn om betrouwbare verstaanbaarheidsscores te berekenen voor Vlaamse, Nederlandse en Duitse spraak. Tenslotte heeft het onderzoek ook belangrijke stappen gezet in de richting van een automatische karakterisering van andere aspecten van de spraakstoornis, zoals articulatie en stemgeving.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
promoter
UGent
organization
alternative title
Automatische analyse van pathologische spraak
year
type
dissertation
publication status
published
subject
keyword
speech processing. pathological speech, intelligibility
pages
210 pages
publisher
Ghent University, Department of Electronics and information systems
place of publication
Ghent, Belgium
defense location
Gent: Auditorium B (Jozef Plateaustraat 22)
defense date
2012-09-24 16:00
ISBN
9789085785361
language
English
UGent publication?
yes
classification
D1
copyright statement
I have retained and own the full copyright for this publication
id
3007443
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-3007443
date created
2012-10-05 12:10:43
date last changed
2017-01-16 10:40:36
@phdthesis{3007443,
 abstract   = {De ernst van een spraakstoornis wordt vaak gemeten a.d.h.v. spraakverstaanbaarheid. Deze maat wordt in de klinische praktijk vaak bepaald met een perceptuele test. Zo{\textquoteright}n test is van nature subjectief vermits de therapeut die de test afneemt de (stoornis van de) pati{\"e}nt vaak kent en ook vertrouwd is met het gebruikte testmateriaal. Daarom is het interessant te onderzoeken of men met spraakherkenning een objectieve beoordelaar van verstaanbaarheid kan cre{\"e}ren. In deze thesis wordt een methodologie uitgewerkt om een gestandaardiseerde perceptuele test, het Nederlandstalig Spraakverstaanbaarheidsonderzoek (NSVO), te automatiseren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van spraakherkenning om de pati{\"e}nt fonologisch en fonemisch te karakteriseren en uit deze karakterisering een spraakverstaanbaarheidsscore af te leiden. Experimenten hebben aangetoond dat de berekende scores zeer betrouwbaar zijn.
Vermits het NSVO met nonsenswoorden werkt, kunnen vooral kinderen hierdoor leesfouten maken. Daarom werden nieuwe methodes ontwikkeld, gebaseerd op betekenisdragende lopende spraak, die hiertegen robuust zijn en tegelijk ook in verschillende talen gebruikt kunnen worden. Met deze nieuwe modellen bleek het mogelijk te zijn om betrouwbare verstaanbaarheidsscores te berekenen voor Vlaamse, Nederlandse en Duitse spraak. Tenslotte heeft het onderzoek ook belangrijke stappen gezet in de richting van een automatische karakterisering van andere aspecten van de spraakstoornis, zoals articulatie en stemgeving.},
 author    = {Middag, Catherine},
 isbn     = {9789085785361},
 keyword   = {speech processing. pathological speech,intelligibility},
 language   = {eng},
 pages    = {210},
 publisher  = {Ghent University, Department of Electronics and information systems},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Automatic analysis of pathological speech},
 year     = {2012},
}

Chicago
Middag, Catherine. 2012. “Automatic Analysis of Pathological Speech”. Ghent, Belgium: Ghent University, Department of Electronics and information systems.
APA
Middag, C. (2012). Automatic analysis of pathological speech. Ghent University, Department of Electronics and information systems, Ghent, Belgium.
Vancouver
1.
Middag C. Automatic analysis of pathological speech. [Ghent, Belgium]: Ghent University, Department of Electronics and information systems; 2012.
MLA
Middag, Catherine. “Automatic Analysis of Pathological Speech.” 2012 : n. pag. Print.