Advanced search
1 file | 5.27 MB

Cives Europaei sociales sumus: additionele welvaartsrechten door het burgerschap van de Unie

(2011)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
In dit proefschrift wordt aangetoond dat het initieel louter symbolisch gewaande burgerschap van de Unie en het eraan gekoppelde recht op vrij verkeer binnen de EU, de verhouding tussen het Europees recht en de nationale welvaartsstaat een nieuwe dimensie heeft gegeven. Door de nauwgezette en doelgerichte constructie van een fundamenteel “vrij verkeer van Unieburgers” werden in de rechtspraak van het Hof van Justitie immers additionele welvaartsrechten (bijvoorbeeld op het vlak van sociale zekerheid, sociale bijstand en studiefinanciering) gecreëerd, los van de economische status van de betrokken Unieburgers. Deze nieuwe EU-solidariteitsrechten zetten druk op de bestaande Europese welvaartscoördinatie, zodat niet alleen het huidig wetgevend kader voor het vrij verkeer van personen in de Unie in vraag moet worden gesteld, maar ook de nood aan een uitgebreidere coördinatieregeling inzake grensoverschrijdende toegang tot welvaartsvoordelen zich sterker opdringt.
Keywords
coordination of social security, study grants, Citizenship of the Union, EU citizenship, burgerschap van de Unie, social security, social assistance, unemployment, social law, citizenship

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 5.27 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Overmeiren, Filip. 2011. “Cives Europaei Sociales Sumus: Additionele Welvaartsrechten Door Het Burgerschap Van De Unie”. Ghent, Belgium: Ghent University, Department of Labour law and social security law.
APA
Van Overmeiren, F. (2011). Cives Europaei sociales sumus: additionele welvaartsrechten door het burgerschap van de Unie. Ghent University, Department of Labour law and social security law, Ghent, Belgium.
Vancouver
1.
Van Overmeiren F. Cives Europaei sociales sumus: additionele welvaartsrechten door het burgerschap van de Unie. [Ghent, Belgium]: Ghent University, Department of Labour law and social security law; 2011.
MLA
Van Overmeiren, Filip. “Cives Europaei Sociales Sumus: Additionele Welvaartsrechten Door Het Burgerschap Van De Unie.” 2011 : n. pag. Print.
@phdthesis{3002407,
 abstract   = {In dit proefschrift wordt aangetoond dat het initieel louter symbolisch gewaande burgerschap van de Unie en het eraan gekoppelde recht op vrij verkeer binnen de EU, de verhouding tussen het Europees recht en de nationale welvaartsstaat een nieuwe dimensie heeft gegeven. Door de nauwgezette en doelgerichte constructie van een fundamenteel “vrij verkeer van Unieburgers” werden in de rechtspraak van het Hof van Justitie immers additionele welvaartsrechten (bijvoorbeeld op het vlak van sociale zekerheid, sociale bijstand en studiefinanciering) gecreëerd, los van de economische status van de betrokken Unieburgers. Deze nieuwe EU-solidariteitsrechten zetten druk op de bestaande Europese welvaartscoördinatie, zodat niet alleen het huidig wetgevend kader voor het vrij verkeer van personen in de Unie in vraag moet worden gesteld, maar ook de nood aan een uitgebreidere coördinatieregeling inzake grensoverschrijdende toegang tot welvaartsvoordelen zich sterker opdringt.},
 author    = {Van Overmeiren, Filip},
 keywords   = {coordination of social security,study grants,Citizenship of the Union,EU citizenship,burgerschap van de Unie,social security,social assistance,unemployment,social law,citizenship},
 language   = {dut},
 pages    = {732},
 publisher  = {Ghent University, Department of Labour law and social security law},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Cives Europaei sociales sumus: additionele welvaartsrechten door het burgerschap van de Unie},
 year     = {2011},
}