Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Participatory development of a land value assessment tool for agriculture to support rural planning in Flanders

Eva Kerselaers (2012)
abstract
In dicht bevolkte regio’s zoals Vlaanderen wordt het platteland met nieuwe uitdagingen geconfronteerd, zoals verstedelijking en nieuwe maatschappelijke verwachtingen ten opzichte van de landbouwsector en de open ruimte. Eén zeer concreet gevolg is dat landbouwgrond wordt ingenomen door andere landgebruiken, zoals bebouwing, industrie, natuur of bos. Wanneer de doelstellingen van verschillende actoren op het platteland met elkaar in conflict komen, leidt dit tot spanningen. Landbouwers staan liever geen grond af; voor andere actoren is landbouwgrond vaak de enige optie om hun eigen doelstellingen te realiseren. Het voorgestelde doctoraatsonderzoek wil een bijdrage leveren om constructief met dit spanningsveld om te gaan. Een eerste doelstelling daarbij is om een bestaande tool, ontwikkeld om rurale planningsprocessen in Vlaanderen te ondersteunen, wetenschappelijk te onderbouwen. Deze tool, gekend als de landbouwimpactstudie bij ADLO en de landbouwgevoeligheidsanalyse bij VLM, maakt het mogelijk om de waarde van landbouwgrond in Vlaanderen te differentiëren en om van daaruit prioriteiten te stellen omtrent het behoud van landbouwgrond. Een tweede deel van het onderzoek plaatst de ontwikkelde tool, het landbouwwaarderingsinstrument of LWI, in de realiteit van de huidige rurale planningsprocessen. Inzicht in de positie van landbouw in deze planningsprocessen helpt om te bepalen op welke manier het ontwikkelde LWI best kan ingezet worden. Bovendien maakt het ook expliciet welke knelpunten niet door LWI kunnen opgelost worden en waar dus andere stappen ondernomen moeten worden. In de ontwikkeling van het LWI werden verschillende stakeholders betrokken. Deze participatieve aanpak bleek een belangrijke meerwaarde voor de ontwikkeling van het instrument. Bovendien konden vanuit dit participatieve proces ook wetenschappelijke lessen getrokken worden over de inzet van participatie in de ontwikkeling van beslissingsondersteunende instrumenten.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
promoter
UGent and UGent
organization
alternative title
Participatieve ontwikkeling van een landbouwwaarderingsinstrument om rurale planning in Vlaanderen te ondersteunen
year
type
dissertation
publication status
published
subject
keyword
farmland preservation, participatory tool development, agriculture, spatial planning, multicriteria decision analysis
pages
XII, 259 pages
publisher
Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering
place of publication
Ghent, Belgium
defense location
Gent : Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (A0.030)
defense date
2012-09-21 17:00
ISBN
9789059895461
language
English
UGent publication?
yes
classification
D1
additional info
dissertation in part contains copyrighted material
copyright statement
I don't know the status of the copyright for this publication
id
2988920
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2988920
date created
2012-09-18 22:33:31
date last changed
2017-01-16 10:40:31
@phdthesis{2988920,
 abstract   = {In dicht bevolkte regio{\textquoteright}s zoals Vlaanderen wordt het platteland met nieuwe uitdagingen geconfronteerd, zoals verstedelijking en nieuwe maatschappelijke verwachtingen ten opzichte van de landbouwsector en de open ruimte. E{\'e}n zeer concreet gevolg is dat landbouwgrond wordt ingenomen door andere landgebruiken, zoals bebouwing, industrie, natuur of bos. Wanneer de doelstellingen van verschillende actoren op het platteland met elkaar in conflict komen, leidt dit tot spanningen. Landbouwers staan liever geen grond af; voor andere actoren is landbouwgrond vaak de enige optie om hun eigen doelstellingen te realiseren.
Het voorgestelde doctoraatsonderzoek wil een bijdrage leveren om constructief met dit spanningsveld om te gaan. Een eerste doelstelling daarbij is om een bestaande tool, ontwikkeld om rurale planningsprocessen in Vlaanderen te ondersteunen, wetenschappelijk te onderbouwen. Deze tool, gekend als de landbouwimpactstudie bij ADLO en de landbouwgevoeligheidsanalyse bij VLM, maakt het mogelijk om de waarde van landbouwgrond in Vlaanderen te differenti{\"e}ren en om van daaruit prioriteiten te stellen omtrent het behoud van landbouwgrond. Een tweede deel van het onderzoek plaatst de ontwikkelde tool, het landbouwwaarderingsinstrument of LWI, in de realiteit van de huidige rurale planningsprocessen. Inzicht in de positie van landbouw in deze planningsprocessen helpt om te bepalen op welke manier het ontwikkelde LWI best kan ingezet worden. Bovendien maakt het ook expliciet welke knelpunten niet door LWI kunnen opgelost worden en waar dus andere stappen ondernomen moeten worden.
In de ontwikkeling van het LWI werden verschillende stakeholders betrokken. Deze participatieve aanpak bleek een belangrijke meerwaarde voor de ontwikkeling van het instrument. Bovendien konden vanuit dit participatieve proces ook wetenschappelijke lessen getrokken worden over de inzet van participatie in de ontwikkeling van beslissingsondersteunende instrumenten.},
 author    = {Kerselaers, Eva},
 isbn     = {9789059895461},
 keyword   = {farmland preservation,participatory tool development,agriculture,spatial planning,multicriteria decision analysis},
 language   = {eng},
 pages    = {XII, 259},
 publisher  = {Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Participatory development of a land value assessment tool for agriculture to support rural planning in Flanders},
 year     = {2012},
}

Chicago
Kerselaers, Eva. 2012. “Participatory Development of a Land Value Assessment Tool for Agriculture to Support Rural Planning in Flanders”. Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering.
APA
Kerselaers, E. (2012). Participatory development of a land value assessment tool for agriculture to support rural planning in Flanders. Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering, Ghent, Belgium.
Vancouver
1.
Kerselaers E. Participatory development of a land value assessment tool for agriculture to support rural planning in Flanders. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering; 2012.
MLA
Kerselaers, Eva. “Participatory Development of a Land Value Assessment Tool for Agriculture to Support Rural Planning in Flanders.” 2012 : n. pag. Print.