Advanced search
1 file | 612.14 KB

Slimme microgrids en virtual power plants, bouwstenen van het net van de toekomst

Tine Vandoorn (UGent) , Lieven Vandevelde (UGent) , Greet Van Eetvelde (UGent) , Bart Meersman (UGent) and Brecht Zwaenepoel (UGent)
Author
Organization
Abstract
De sterke toename aan decentrale generatoren heeft een grote invloed op de uitbating van de distributienetten. Steeds vaker worden we geconfronteerd met congestie- en spanningsproblemen. Om deze reden wordt aan de Universiteit Gent een gecoördineerde integratie van decentrale generatoren onderzocht, in plaats van de huidige “fit-and-forget” strategie. Microgrids en virtual power plants (VPPs) zijn twee nieuwe concepten met dit doel voor ogen. Microgrids zijn kleinschalige netten die zowel in eilandbedrijf als gekoppeld aan het distributienet kunnen werken. Beide werkingsmodi leveren specifieke voordelen op voor zowel de participanten in het microgrid als voor de netbeheerders. In tegenstelling tot microgrids, die een fysische aggregatie van decentrale generatoren, lasten en eventueel opslag zijn, betreffen VPPs een virtuele aggregatie van deze elementen. Vaak bestaan VPPs uit een aggregatie van microgrids. In dit artikel worden microgrids en VPPs met hun gemeenschappelijke elementen en hun voornaamste verschillen besproken.
Keywords
microgrid, virtual power plant, decentrale generatie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 612.14 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Vandoorn, Tine, Lieven Vandevelde, Greet Van Eetvelde, Bart Meersman, and Brecht Zwaenepoel. 2012. “Slimme Microgrids En Virtual Power Plants, Bouwstenen Van Het Net Van De Toekomst.” Elektrotechnisch Ingenieur : Belgotronic 140: 18–21.
APA
Vandoorn, T., Vandevelde, L., Van Eetvelde, G., Meersman, B., & Zwaenepoel, B. (2012). Slimme microgrids en virtual power plants, bouwstenen van het net van de toekomst. ELEKTROTECHNISCH INGENIEUR : BELGOTRONIC, 140, 18–21.
Vancouver
1.
Vandoorn T, Vandevelde L, Van Eetvelde G, Meersman B, Zwaenepoel B. Slimme microgrids en virtual power plants, bouwstenen van het net van de toekomst. ELEKTROTECHNISCH INGENIEUR : BELGOTRONIC. 2012;140:18–21.
MLA
Vandoorn, Tine, Lieven Vandevelde, Greet Van Eetvelde, et al. “Slimme Microgrids En Virtual Power Plants, Bouwstenen Van Het Net Van De Toekomst.” ELEKTROTECHNISCH INGENIEUR : BELGOTRONIC 140 (2012): 18–21. Print.
@article{2988003,
 abstract   = {De sterke toename aan decentrale generatoren heeft een grote invloed op de uitbating van de distributienetten. Steeds vaker worden we geconfronteerd met congestie- en spanningsproblemen. Om deze reden wordt aan de Universiteit Gent een geco{\"o}rdineerde integratie van decentrale generatoren onderzocht, in plaats van de huidige {\textquotedblleft}fit-and-forget{\textquotedblright} strategie. Microgrids en virtual power plants (VPPs) zijn twee nieuwe concepten met dit doel voor ogen. Microgrids zijn kleinschalige netten die zowel in eilandbedrijf als gekoppeld aan het distributienet kunnen werken. Beide werkingsmodi leveren specifieke voordelen op voor zowel de participanten in het microgrid als voor de netbeheerders. In tegenstelling tot microgrids, die een fysische aggregatie van decentrale generatoren, lasten en eventueel opslag zijn, betreffen VPPs een virtuele aggregatie van deze elementen. Vaak bestaan VPPs uit een aggregatie van microgrids. In dit artikel worden microgrids en VPPs met hun gemeenschappelijke elementen en hun voornaamste verschillen besproken.},
 author    = {Vandoorn, Tine and Vandevelde, Lieven and Van Eetvelde, Greet and Meersman, Bart and Zwaenepoel, Brecht},
 issn     = {2031-3489},
 journal   = {ELEKTROTECHNISCH INGENIEUR : BELGOTRONIC},
 language   = {dut},
 pages    = {18--21},
 title    = {Slimme microgrids en virtual power plants, bouwstenen van het net van de toekomst},
 volume    = {140},
 year     = {2012},
}