Advanced search
1 file | 393.93 KB

Werkgelegenheid en economische groei: Duitsland als voorbeeld voor Europa?

Freddy Heylen (UGent) and Tim Buyse (UGent)
Author
Organization
Abstract
In dit artikel beschrijven en evalueren we de macro-economische prestaties van Duitsland in het voorbije decennium. We gaan in op loonvorming, concurrentiekracht en exportprestaties. We stellen ons vooral de vraag in welke mate het Duitse model succesvol is ten aanzien van de lange termijn uitdagingen gesteld door de vergrijzing, en de nood aan hogere werkgelegenheid, productiviteit en economische groei. We vergelijken Duitsland met verschillende andere Europese landen, waaronder ook België, Nederland en de Scandinavische landen. We besluiten dat het succes van het Duitse model vooralsnog partieel is. De ‘gids’ overtuigt niet op belangrijke aspecten, zoals investeringen in menselijk kapitaal en volledige benutting van het arbeidspotentieel. Ook de relatieve positie van laaggeschoolden op de arbeidsmarkt en van langdurig werklozen is in de voorbije jaren nauwelijks verbeterd.
Keywords
menselijk kapitaal, arbeidsmarktbeleid, gewerkte uren, Loonvorming

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 393.93 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Heylen, Freddy, and Tim Buyse. 2012. “Werkgelegenheid En Economische Groei: Duitsland Als Voorbeeld Voor Europa?” Tijdschrift Voor Arbeidsvraagstukken (2): 224–239.
APA
Heylen, F., & Buyse, T. (2012). Werkgelegenheid en economische groei: Duitsland als voorbeeld voor Europa? TIJDSCHRIFT VOOR ARBEIDSVRAAGSTUKKEN, (2), 224–239.
Vancouver
1.
Heylen F, Buyse T. Werkgelegenheid en economische groei: Duitsland als voorbeeld voor Europa? TIJDSCHRIFT VOOR ARBEIDSVRAAGSTUKKEN. 2012;(2):224–39.
MLA
Heylen, Freddy, and Tim Buyse. “Werkgelegenheid En Economische Groei: Duitsland Als Voorbeeld Voor Europa?” TIJDSCHRIFT VOOR ARBEIDSVRAAGSTUKKEN 2 (2012): 224–239. Print.
@article{2987617,
 abstract   = {In dit artikel beschrijven en evalueren we de macro-economische prestaties van Duitsland in het voorbije decennium. We gaan in op loonvorming, concurrentiekracht en exportprestaties. We stellen ons vooral de vraag in welke mate het Duitse model succesvol is ten aanzien van de lange termijn uitdagingen gesteld door de vergrijzing, en de nood aan hogere werkgelegenheid, productiviteit en economische groei. We vergelijken Duitsland met verschillende andere Europese landen, waaronder ook Belgi{\"e}, Nederland en de Scandinavische landen. We besluiten dat het succes van het Duitse model vooralsnog partieel is. De {\textquoteleft}gids{\textquoteright} overtuigt niet op belangrijke aspecten, zoals investeringen in menselijk kapitaal en volledige benutting van het arbeidspotentieel. Ook de relatieve positie van laaggeschoolden op de arbeidsmarkt en van langdurig werklozen is in de voorbije jaren nauwelijks verbeterd.},
 author    = {Heylen, Freddy and Buyse, Tim},
 issn     = {0169-2216},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR ARBEIDSVRAAGSTUKKEN},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {224--239},
 title    = {Werkgelegenheid en economische groei: Duitsland als voorbeeld voor Europa?},
 year     = {2012},
}