Advanced search
1 file | 4.89 MB Add to list

De overdracht van kredietrisico: de kredietderivaten en de effectisering

Filip Bogaert (UGent)
(2012)
Author
Promoter
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
De financiële crisis heeft de aandacht gevestigd op twee technieken die financiële instellingen gebruiken voor het beheer van hun blootstelling aan kredietrisico: de kredietderivaten en de effectisering. Het onderzoek neemt een aanvang met een situering, omschrijving en operationalisering van het kredietrisico. Vervolgens worden de kredietderivaten geanalyseerd en wordt nagegaan onder welke voorwaarden zij kunnen worden gebruikt om een overdracht van kredietrisico te verwezenlijken. Daarbij wordt onder meer nagegaan of de kredietderivaten op hun beurt blootstelling genereren aan tegenpartijrisico en juridisch risico en op welke wijze deze risico’s desgevallend kunnen worden afgedekt. Tot slot wordt de effectisering onderzocht en worden de juridische en boekhoudkundige voorwaarden geïdentificeerd, waaraan de effectisering moet beantwoorden om een overdracht van kredietrisico te realiseren.
Keywords
effectisering, verzekering, kredietderivaten, securitisation, credit default swap, credit derivative, CDO, CDS, asset backed security, covered bond, gedekte obligatie, pfandbrief, Dodd Frank Act, EMIR, central counterparty, centrale tegenpartij, clearing and settlement, verrekening en vereffening, kredietrisico, risico, kredietverzuimswap, total return swap

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 4.89 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Bogaert, Filip. “De Overdracht Van Kredietrisico: De Kredietderivaten En De Effectisering.” 2012 : n. pag. Print.
APA
Bogaert, Filip. (2012). De overdracht van kredietrisico: de kredietderivaten en de effectisering. Ghent University, Department of Business law, Ghent, Belgium.
Chicago author-date
Bogaert, Filip. 2012. “De Overdracht Van Kredietrisico: De Kredietderivaten En De Effectisering”. Ghent, Belgium: Ghent University, Department of Business law.
Chicago author-date (all authors)
Bogaert, Filip. 2012. “De Overdracht Van Kredietrisico: De Kredietderivaten En De Effectisering”. Ghent, Belgium: Ghent University, Department of Business law.
Vancouver
1.
Bogaert F. De overdracht van kredietrisico: de kredietderivaten en de effectisering. [Ghent, Belgium]: Ghent University, Department of Business law; 2012.
IEEE
[1]
F. Bogaert, “De overdracht van kredietrisico: de kredietderivaten en de effectisering,” Ghent University, Department of Business law, Ghent, Belgium, 2012.
@phdthesis{2985013,
 abstract   = {De financiële crisis heeft de aandacht gevestigd op twee technieken die financiële instellingen gebruiken voor het beheer van hun blootstelling aan kredietrisico: de kredietderivaten en de effectisering. Het onderzoek neemt een aanvang met een situering, omschrijving en operationalisering van het kredietrisico. Vervolgens worden de kredietderivaten geanalyseerd en wordt nagegaan onder welke voorwaarden zij kunnen worden gebruikt om een overdracht van kredietrisico te verwezenlijken. Daarbij wordt onder meer nagegaan of de kredietderivaten op hun beurt blootstelling genereren aan tegenpartijrisico en juridisch risico en op welke wijze deze risico’s desgevallend kunnen worden afgedekt. Tot slot wordt de effectisering onderzocht en worden de juridische en boekhoudkundige voorwaarden geïdentificeerd, waaraan de effectisering moet beantwoorden om een overdracht van kredietrisico te realiseren.},
 author    = {Bogaert, Filip},
 keywords   = {effectisering,verzekering,kredietderivaten,securitisation,credit default swap,credit derivative,CDO,CDS,asset backed security,covered bond,gedekte obligatie,pfandbrief,Dodd Frank Act,EMIR,central counterparty,centrale tegenpartij,clearing and settlement,verrekening en vereffening,kredietrisico,risico,kredietverzuimswap,total return swap},
 language   = {dut},
 pages    = {448},
 publisher  = {Ghent University, Department of Business law},
 school    = {Ghent University},
 title    = {De overdracht van kredietrisico: de kredietderivaten en de effectisering},
 year     = {2012},
}