
'Dat dan de Schouwburg nooit op godsdienst schempe of smaal...' De herziene Schouwburgdrukken van 1729 en het verbod op godsdienstig en onbetamelijk toneel in de Amsterdamse Schouwburg
- Author
- Kornee van der Haven (UGent)
- Organization
- Abstract
- In de vroege achttiende eeuw waren toneelstukken met een godsdienstige inhoud in de Amsterdamse Schouwburg uit den boze. Er zijn echter maar weinig gevallen bekend van censuur en aanpassing van teksten. Een uniek situatie deed zich voor in 1729 bij het kuisen van twee toneelteksten: de Gysbrecht van Aemstel en De Spaanschen Brabander. Deze herziening geeft inzicht in de wijze waarop de Schouwburgbestuurders in de praktijk de toelaatbaarheid van bepaalde teksten beoordeelden. Religie speelde daarbij een belangrijke rol, maar ook de eerbaarheid van het taalgebruik, de moraal van een tekst en de eerbied voor hooggeplaatste personen.
- Keywords
- religion, censorship, Theatre, Amsterdam
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-2974892
- MLA
- van der Haven, Kornee. “‘Dat Dan de Schouwburg Nooit Op Godsdienst Schempe of Smaal...’ De Herziene Schouwburgdrukken van 1729 En Het Verbod Op Godsdienstig En Onbetamelijk Toneel in de Amsterdamse Schouwburg.” DE ACHTTIENDE EEUW, vol. 36, no. 1, 2004, pp. 1–20.
- APA
- van der Haven, K. (2004). “Dat dan de Schouwburg nooit op godsdienst schempe of smaal...” De herziene Schouwburgdrukken van 1729 en het verbod op godsdienstig en onbetamelijk toneel in de Amsterdamse Schouwburg. DE ACHTTIENDE EEUW, 36(1), 1–20.
- Chicago author-date
- Haven, Kornee van der. 2004. “‘Dat Dan de Schouwburg Nooit Op Godsdienst Schempe of Smaal...’ De Herziene Schouwburgdrukken van 1729 En Het Verbod Op Godsdienstig En Onbetamelijk Toneel in de Amsterdamse Schouwburg.” DE ACHTTIENDE EEUW 36 (1): 1–20.
- Chicago author-date (all authors)
- van der Haven, Kornee. 2004. “‘Dat Dan de Schouwburg Nooit Op Godsdienst Schempe of Smaal...’ De Herziene Schouwburgdrukken van 1729 En Het Verbod Op Godsdienstig En Onbetamelijk Toneel in de Amsterdamse Schouwburg.” DE ACHTTIENDE EEUW 36 (1): 1–20.
- Vancouver
- 1.van der Haven K. “Dat dan de Schouwburg nooit op godsdienst schempe of smaal...” De herziene Schouwburgdrukken van 1729 en het verbod op godsdienstig en onbetamelijk toneel in de Amsterdamse Schouwburg. DE ACHTTIENDE EEUW. 2004;36(1):1–20.
- IEEE
- [1]K. van der Haven, “‘Dat dan de Schouwburg nooit op godsdienst schempe of smaal...’ De herziene Schouwburgdrukken van 1729 en het verbod op godsdienstig en onbetamelijk toneel in de Amsterdamse Schouwburg,” DE ACHTTIENDE EEUW, vol. 36, no. 1, pp. 1–20, 2004.
@article{2974892, abstract = {{In de vroege achttiende eeuw waren toneelstukken met een godsdienstige inhoud in de Amsterdamse Schouwburg uit den boze. Er zijn echter maar weinig gevallen bekend van censuur en aanpassing van teksten. Een uniek situatie deed zich voor in 1729 bij het kuisen van twee toneelteksten: de Gysbrecht van Aemstel en De Spaanschen Brabander. Deze herziening geeft inzicht in de wijze waarop de Schouwburgbestuurders in de praktijk de toelaatbaarheid van bepaalde teksten beoordeelden. Religie speelde daarbij een belangrijke rol, maar ook de eerbaarheid van het taalgebruik, de moraal van een tekst en de eerbied voor hooggeplaatste personen.}}, author = {{van der Haven, Kornee}}, issn = {{0929-9890}}, journal = {{DE ACHTTIENDE EEUW}}, keywords = {{religion,censorship,Theatre,Amsterdam}}, language = {{dut}}, number = {{1}}, pages = {{1--20}}, title = {{'Dat dan de Schouwburg nooit op godsdienst schempe of smaal...' De herziene Schouwburgdrukken van 1729 en het verbod op godsdienstig en onbetamelijk toneel in de Amsterdamse Schouwburg}}, volume = {{36}}, year = {{2004}}, }