Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Tussentaal in het Vlaamse onderwijs: doodnormaal of problematisch?

Steven Delarue UGent (2012) Dag van het Nederlands : taal en (nieuwe) taalbeschouwing, Abstracts.
abstract
In de loop van de laatste decennia is de taalsituatie in Vlaanderen onmiskenbaar veranderd: terwijl er vroeger enkel sprake was van standaardtaal en dialect, is er daartussen steeds nadrukkelijker een derde variëteit verschenen: tussentaal. Die tussentaal verdringt zowel het dialect, dat steeds minder wordt gebruikt als opvoedingstaal en daardoor onherroepelijk aan het verdwijnen is, als het Standaardnederlands, dat als 'stijf', 'onnatuurlijk' en 'overdreven formeel' wordt gecatalogeerd. Tussentaal is daarentegen de variëteit waarin de jongere generaties zich het meest comfortabel voelen, en die ze dan ook in een toenemend aantal situaties en contexten inzetten - waaronder het onderwijs. In deze workshop proberen we een antwoord te geven op de vraag hoe je daar als leerkracht Nederlands mee moet of kan omgaan. - Hoe maak je leerlingen bewust van de taalvariëteit(en) die ze zelf spreken? - Welke houding neem je aan tegenover tussentaal in de klas, en hoe breng je die over naar je leerlingen? - In hoeverre heeft de leerkracht Nederlands nog steeds een voorbeeldfunctie wat zijn (of haar) eigen taalgebruik betreft?
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
conference
publication status
published
subject
in
Dag van het Nederlands : taal en (nieuwe) taalbeschouwing, Abstracts
conference name
Dag van het Nederlands : taal en (nieuwe) taalbeschouwing
conference location
Antwerpen
conference start
2012-10-03
conference end
2012-10-03
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
C3
id
2973460
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2973460
alternative location
http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*CNO&n=42454&ct=42922&groep=50&id=12/NED/001&action=showinfo&desc=Dag%20van%20het%20Nederlands:%20taal%20en%20(nieuwe)%20taalbeschouwing
date created
2012-08-21 13:55:10
date last changed
2016-12-19 15:35:30
@inproceedings{2973460,
 abstract   = {In de loop van de laatste decennia is de taalsituatie in Vlaanderen onmiskenbaar veranderd: terwijl er vroeger enkel sprake was van standaardtaal en dialect, is er daartussen steeds nadrukkelijker een derde vari{\"e}teit verschenen: tussentaal. Die tussentaal verdringt zowel het dialect, dat steeds minder wordt gebruikt als opvoedingstaal en daardoor onherroepelijk aan het verdwijnen is, als het Standaardnederlands, dat als 'stijf', 'onnatuurlijk' en 'overdreven formeel' wordt gecatalogeerd. Tussentaal is daarentegen de vari{\"e}teit waarin de jongere generaties zich het meest comfortabel voelen, en die ze dan ook in een toenemend aantal situaties en contexten inzetten - waaronder het onderwijs. In deze workshop proberen we een antwoord te geven op de vraag hoe je daar als leerkracht Nederlands mee moet of kan omgaan. - Hoe maak je leerlingen bewust van de taalvari{\"e}teit(en) die ze zelf spreken? - Welke houding neem je aan tegenover tussentaal in de klas, en hoe breng je die over naar je leerlingen? - In hoeverre heeft de leerkracht Nederlands nog steeds een voorbeeldfunctie wat zijn (of haar) eigen taalgebruik betreft?},
 author    = {Delarue, Steven},
 booktitle  = {Dag van het Nederlands : taal en (nieuwe) taalbeschouwing, Abstracts},
 language   = {dut},
 location   = {Antwerpen},
 title    = {Tussentaal in het Vlaamse onderwijs: doodnormaal of problematisch?},
 url     = {http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*CNO\&n=42454\&ct=42922\&groep=50\&id=12/NED/001\&action=showinfo\&desc=Dag\%20van\%20het\%20Nederlands:\%20taal\%20en\%20(nieuwe)\%20taalbeschouwing},
 year     = {2012},
}

Chicago
Delarue, Steven. 2012. “Tussentaal in Het Vlaamse Onderwijs: Doodnormaal of Problematisch?” In Dag Van Het Nederlands : Taal En (nieuwe) Taalbeschouwing, Abstracts.
APA
Delarue, S. (2012). Tussentaal in het Vlaamse onderwijs: doodnormaal of problematisch? Dag van het Nederlands : taal en (nieuwe) taalbeschouwing, Abstracts. Presented at the Dag van het Nederlands : taal en (nieuwe) taalbeschouwing.
Vancouver
1.
Delarue S. Tussentaal in het Vlaamse onderwijs: doodnormaal of problematisch? Dag van het Nederlands : taal en (nieuwe) taalbeschouwing, Abstracts. 2012.
MLA
Delarue, Steven. “Tussentaal in Het Vlaamse Onderwijs: Doodnormaal of Problematisch?” Dag Van Het Nederlands : Taal En (nieuwe) Taalbeschouwing, Abstracts. 2012. Print.