Advanced search
1 file | 935.30 KB

Invloed van adipokinen uit het vetweefsel op de vaatwand

Nele Maenhaut (UGent) and Johan Van de Voorde (UGent)
(2012) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 68(14-15). p.695-702
Author
Organization
Abstract
Recente studies tonen aan dat vetweefsel een actief endo- en paracrien orgaan is dat verschillende stoffen vrijstelt, de zogenaamde adipokinen. Adipokinen zijn hormonen, inflammatoire cytokinen en andere eiwitten. Obesitas leidt tot disfunctioneel vetweefsel, waardoor er meer inflammatoire en minder anti-inflammatoire adipokinen worden gevormd. De opstapeling van disfunctioneel vetweefsel in geval van obesitas is een grote risicofactor voor ziekten, zoals diabetes mellitus type 2, cardiovasculaire aandoeningen en hypertensie. Aan adipokinen zijn verschillende fysiologische functies toegeschreven, waaronder de regeling van de vaatwandtonus. Adipokinen zoals adiponectine, omentine, visfatine en de tot nu toe onbekende ‘’vetcelafkomstige relaxerende factor’’ (VARF) zijn vasorelaxerend. Andere adipokinen zijn vasoconstrictoren, waaronder angiotensine II en resistine. Daarnaast zijn er adipokinen die zowel vasorelaxerende als vasoconstrictorische eigenschappen hebben, zoals ‘’reactive oxygen species’’ (ROS), leptine, tumornecrosisfactor-alfa (TNF-alfa), interleukine-6 (IL-6) en apeline. Een ontregelde aanmaak van deze vasoactieve adipokinen kan aan de basis liggen van een gecompromitteerde vasculaire reactiviteit in geval van obesitas en obesitasgerelateerde ziekten.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 935.30 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Maenhaut, Nele, and Johan Van de Voorde. 2012. “Invloed Van Adipokinen Uit Het Vetweefsel Op De Vaatwand.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 68 (14-15): 695–702.
APA
Maenhaut, N., & Van de Voorde, J. (2012). Invloed van adipokinen uit het vetweefsel op de vaatwand. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 68(14-15), 695–702.
Vancouver
1.
Maenhaut N, Van de Voorde J. Invloed van adipokinen uit het vetweefsel op de vaatwand. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2012;68(14-15):695–702.
MLA
Maenhaut, Nele, and Johan Van de Voorde. “Invloed Van Adipokinen Uit Het Vetweefsel Op De Vaatwand.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 68.14-15 (2012): 695–702. Print.
@article{2964402,
 abstract   = {Recente studies tonen aan dat vetweefsel een actief endo- en paracrien orgaan is dat verschillende stoffen vrijstelt, de zogenaamde adipokinen. Adipokinen zijn hormonen, inflammatoire cytokinen en andere eiwitten. Obesitas leidt tot disfunctioneel vetweefsel, waardoor er meer inflammatoire en minder anti-inflammatoire adipokinen worden gevormd. De opstapeling van disfunctioneel vetweefsel in geval van obesitas is een grote risicofactor voor ziekten, zoals diabetes mellitus type 2, cardiovasculaire aandoeningen en hypertensie. Aan adipokinen zijn verschillende fysiologische functies toegeschreven, waaronder de regeling van de vaatwandtonus. Adipokinen zoals adiponectine, omentine, visfatine en de tot nu toe onbekende {\textquoteleft}{\textquoteright}vetcelafkomstige relaxerende factor{\textquoteright}{\textquoteright} (VARF) zijn vasorelaxerend. Andere adipokinen zijn vasoconstrictoren, waaronder angiotensine II en resistine. Daarnaast zijn er adipokinen die zowel vasorelaxerende als vasoconstrictorische eigenschappen hebben, zoals {\textquoteleft}{\textquoteright}reactive oxygen species{\textquoteright}{\textquoteright} (ROS), leptine, tumornecrosisfactor-alfa (TNF-alfa), interleukine-6 (IL-6) en apeline. Een ontregelde aanmaak van deze vasoactieve adipokinen kan aan de basis liggen van een gecompromitteerde vasculaire reactiviteit in geval van obesitas en obesitasgerelateerde ziekten.},
 author    = {Maenhaut, Nele and Van de Voorde, Johan},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {14-15},
 pages    = {695--702},
 title    = {Invloed van adipokinen uit het vetweefsel op de vaatwand},
 volume    = {68},
 year     = {2012},
}