Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Gletsjers in West-Europa... tijdens de ijstijden: Pleistocene glaciaties in middelgebergten ten noorden van de Alpen

Hanne Hendrickx UGent, Jasper Van Nieuland and Jan Nyssen UGent (2012)
abstract
Tijdens de periode van maximale ijsbedekking gedurende de laatste ijstijd lag er een grote ijskap op het Scandinavische vasteland en de Britse eilanden. Ook op de Alpen lag er één grote ijskap waar nu nog kleine relicten van terug te vinden zijn als gletsjers. In middelgebergtes gelegen tussen de Scandinavische en de Alpiene ijskap waren in die tijd ook gletsjers terug te vinden vergelijkbaar met deze die we nu aantreffen in de Alpen. De aanwijzingen die het bestaan van deze gletsjers verraden, worden nu nog teruggevonden als sedimenten afgezet door een gletsjer en specifieke reliëfvormen die enkel toegeschreven worden aan glaciaties. Aan de hand van deze aanwijzingen en door dateringen kunnen vroegere gletsjers gereconstrueerd worden en kan de omvang geschat worden. Vaak verloopt dit niet probleemloos omdat niet alle overblijfselen even goed bewaard zijn. Bepaalde condities maakten deze vergletsjering mogelijk. Het heersende klimaat is de meest voor de hand liggende. Maar de verschillende gebieden hier besproken, hebben niet altijd dezelfde klimaatsomstandigheden ondergaan en hebben verschillende hoogteliggingen en reliëf. Het gaat hier om lokale veranderingen tussen de gebieden en aan de hand daarvan wordt er een verklaring gezocht waar wel en waar geen glaciaties hebben plaatsgevonden. Niet enkel de hoogteligging is hierbij belangrijk maar ook de oorsprong van het gebergte, dat een bepalende factor is voor het reliëf. Maximale vergletsjering van de gebieden gebeurde niet overal gelijktijdig door de afstand tot de meest nabije zee, die zorgde voor verschillende klimaatsomstandigheden.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
book
publication status
published
subject
keyword
glaciale afzettingen, middelgebergten, Pleistocene vergletsjeringen, paleoklimaat, chronologie
pages
40 pages
publisher
Printforce
place of publication
Alphen a/d Rijn, Nederland
ISBN
9789461933225
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B1
copyright statement
I have retained and own the full copyright for this publication
id
2939440
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2939440
date created
2012-06-27 10:07:51
date last changed
2017-01-02 09:56:48
@book{2939440,
 abstract   = {Tijdens de periode van maximale ijsbedekking gedurende de laatste ijstijd lag er een grote ijskap op het Scandinavische vasteland en de Britse eilanden. Ook op de Alpen lag er {\'e}{\'e}n grote ijskap waar nu nog kleine relicten van terug te vinden zijn als gletsjers. In middelgebergtes gelegen tussen de Scandinavische en de Alpiene ijskap waren in die tijd ook gletsjers terug te vinden vergelijkbaar met deze die we nu aantreffen in de Alpen. De aanwijzingen die het bestaan van deze gletsjers verraden, worden nu nog teruggevonden als sedimenten afgezet door een gletsjer en specifieke reli{\"e}fvormen die enkel toegeschreven worden aan glaciaties. Aan de hand van deze aanwijzingen en door dateringen kunnen vroegere gletsjers gereconstrueerd worden en kan de omvang geschat worden. Vaak verloopt dit niet probleemloos omdat niet alle overblijfselen even goed bewaard zijn. Bepaalde condities maakten deze vergletsjering mogelijk. Het heersende klimaat is de meest voor de hand liggende. Maar de verschillende gebieden hier besproken, hebben niet altijd dezelfde klimaatsomstandigheden ondergaan en hebben verschillende hoogteliggingen en reli{\"e}f. Het gaat hier om lokale veranderingen tussen de gebieden en aan de hand daarvan wordt er een verklaring gezocht waar wel en waar geen glaciaties hebben plaatsgevonden. Niet enkel de hoogteligging is hierbij belangrijk maar ook de oorsprong van het gebergte, dat een bepalende factor is voor het reli{\"e}f. Maximale vergletsjering van de gebieden gebeurde niet overal gelijktijdig door de afstand tot de meest nabije zee, die zorgde voor verschillende klimaatsomstandigheden.},
 author    = {Hendrickx, Hanne and Van Nieuland, Jasper and Nyssen, Jan},
 isbn     = {9789461933225},
 keyword   = {glaciale afzettingen,middelgebergten,Pleistocene vergletsjeringen,paleoklimaat,chronologie},
 language   = {dut},
 pages    = {40},
 publisher  = {Printforce},
 title    = {Gletsjers in West-Europa... tijdens de ijstijden: Pleistocene glaciaties in middelgebergten ten noorden van de Alpen},
 year     = {2012},
}

Chicago
Hendrickx, Hanne, Jasper Van Nieuland, and Jan Nyssen. 2012. Gletsjers in West-Europa... Tijdens De Ijstijden: Pleistocene Glaciaties in Middelgebergten Ten Noorden Van De Alpen. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce.
APA
Hendrickx, Hanne, Van Nieuland, J., & Nyssen, J. (2012). Gletsjers in West-Europa... tijdens de ijstijden: Pleistocene glaciaties in middelgebergten ten noorden van de Alpen. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce.
Vancouver
1.
Hendrickx H, Van Nieuland J, Nyssen J. Gletsjers in West-Europa... tijdens de ijstijden: Pleistocene glaciaties in middelgebergten ten noorden van de Alpen. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce; 2012.
MLA
Hendrickx, Hanne, Jasper Van Nieuland, and Jan Nyssen. Gletsjers in West-Europa... Tijdens De Ijstijden: Pleistocene Glaciaties in Middelgebergten Ten Noorden Van De Alpen. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce, 2012. Print.