Advanced search
1 file | 990.47 KB

Gletsjers in West-Europa... tijdens de ijstijden: Pleistocene glaciaties in middelgebergten ten noorden van de Alpen

Hanne Hendrickx (UGent) , Jasper Van Nieuland (UGent) and Jan Nyssen (UGent)
(2012)
Author
Organization
Abstract
Tijdens de periode van maximale ijsbedekking gedurende de laatste ijstijd lag er een grote ijskap op het Scandinavische vasteland en de Britse eilanden. Ook op de Alpen lag er één grote ijskap waar nu nog kleine relicten van terug te vinden zijn als gletsjers. In middelgebergtes gelegen tussen de Scandinavische en de Alpiene ijskap waren in die tijd ook gletsjers terug te vinden vergelijkbaar met deze die we nu aantreffen in de Alpen. De aanwijzingen die het bestaan van deze gletsjers verraden, worden nu nog teruggevonden als sedimenten afgezet door een gletsjer en specifieke reliëfvormen die enkel toegeschreven worden aan glaciaties. Aan de hand van deze aanwijzingen en door dateringen kunnen vroegere gletsjers gereconstrueerd worden en kan de omvang geschat worden. Vaak verloopt dit niet probleemloos omdat niet alle overblijfselen even goed bewaard zijn. Bepaalde condities maakten deze vergletsjering mogelijk. Het heersende klimaat is de meest voor de hand liggende. Maar de verschillende gebieden hier besproken, hebben niet altijd dezelfde klimaatsomstandigheden ondergaan en hebben verschillende hoogteliggingen en reliëf. Het gaat hier om lokale veranderingen tussen de gebieden en aan de hand daarvan wordt er een verklaring gezocht waar wel en waar geen glaciaties hebben plaatsgevonden. Niet enkel de hoogteligging is hierbij belangrijk maar ook de oorsprong van het gebergte, dat een bepalende factor is voor het reliëf. Maximale vergletsjering van de gebieden gebeurde niet overal gelijktijdig door de afstand tot de meest nabije zee, die zorgde voor verschillende klimaatsomstandigheden.
Keywords
glaciale afzettingen, middelgebergten, Pleistocene vergletsjeringen, paleoklimaat, chronologie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 990.47 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Hendrickx, Hanne, Jasper Van Nieuland, and Jan Nyssen. 2012. Gletsjers in West-Europa... Tijdens De Ijstijden: Pleistocene Glaciaties in Middelgebergten Ten Noorden Van De Alpen. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce.
APA
Hendrickx, Hanne, Van Nieuland, J., & Nyssen, J. (2012). Gletsjers in West-Europa... tijdens de ijstijden: Pleistocene glaciaties in middelgebergten ten noorden van de Alpen. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce.
Vancouver
1.
Hendrickx H, Van Nieuland J, Nyssen J. Gletsjers in West-Europa... tijdens de ijstijden: Pleistocene glaciaties in middelgebergten ten noorden van de Alpen. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce; 2012.
MLA
Hendrickx, Hanne, Jasper Van Nieuland, and Jan Nyssen. Gletsjers in West-Europa... Tijdens De Ijstijden: Pleistocene Glaciaties in Middelgebergten Ten Noorden Van De Alpen. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce, 2012. Print.
@book{2939440,
 abstract   = {Tijdens de periode van maximale ijsbedekking gedurende de laatste ijstijd lag er een grote ijskap op het Scandinavische vasteland en de Britse eilanden. Ook op de Alpen lag er {\'e}{\'e}n grote ijskap waar nu nog kleine relicten van terug te vinden zijn als gletsjers. In middelgebergtes gelegen tussen de Scandinavische en de Alpiene ijskap waren in die tijd ook gletsjers terug te vinden vergelijkbaar met deze die we nu aantreffen in de Alpen. De aanwijzingen die het bestaan van deze gletsjers verraden, worden nu nog teruggevonden als sedimenten afgezet door een gletsjer en specifieke reli{\"e}fvormen die enkel toegeschreven worden aan glaciaties. Aan de hand van deze aanwijzingen en door dateringen kunnen vroegere gletsjers gereconstrueerd worden en kan de omvang geschat worden. Vaak verloopt dit niet probleemloos omdat niet alle overblijfselen even goed bewaard zijn. Bepaalde condities maakten deze vergletsjering mogelijk. Het heersende klimaat is de meest voor de hand liggende. Maar de verschillende gebieden hier besproken, hebben niet altijd dezelfde klimaatsomstandigheden ondergaan en hebben verschillende hoogteliggingen en reli{\"e}f. Het gaat hier om lokale veranderingen tussen de gebieden en aan de hand daarvan wordt er een verklaring gezocht waar wel en waar geen glaciaties hebben plaatsgevonden. Niet enkel de hoogteligging is hierbij belangrijk maar ook de oorsprong van het gebergte, dat een bepalende factor is voor het reli{\"e}f. Maximale vergletsjering van de gebieden gebeurde niet overal gelijktijdig door de afstand tot de meest nabije zee, die zorgde voor verschillende klimaatsomstandigheden.},
 author    = {Hendrickx, Hanne and Van Nieuland, Jasper and Nyssen, Jan},
 isbn     = {9789461933225},
 keyword   = {glaciale afzettingen,middelgebergten,Pleistocene vergletsjeringen,paleoklimaat,chronologie},
 language   = {dut},
 pages    = {40},
 publisher  = {Printforce},
 title    = {Gletsjers in West-Europa... tijdens de ijstijden: Pleistocene glaciaties in middelgebergten ten noorden van de Alpen},
 year     = {2012},
}