Advanced search
1 file | 124.51 KB

Over ketellogica en het herroepen van de wet: een psychoanalytisch perspectief op psychopathie

Author
Organization
Abstract
Het begrip psychopathie heeft zich altijd geleend voor reductionistisch denken, waardoor het statuut van dit begrip binnen psychiatrie en psychoanalyse zwaar gecontesteerd is gebleven. Vertrekkende vanuit eigen onderzoek met gedetineerden en op basis van de inzichten van de Belgische psychiater-psychoanalyticus Léon Cassiers beschrijft de auteur in dit artikel enkele terugkerende patronen in de verhouding van de psychopaat tegenover de Ander en tegenover de taal. Aan de basis van psychopathie wordt het defensiemechanisme van de Herroeping van de Wet onderscheiden, waarbij een initiële Bejahung van de Wet gevolgd wordt door een Herroeping met als doel te ontsnappen aan het tekort en de verdeeldheid door de betekenaar. Een gevalstudie van een oplichter wordt gebruikt om de theorie te illustreren.
Keywords
Oplichter, Gevalstudie, Forensisch, Psychopathie, Herroeping

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 124.51 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Willemsen, Jochem. 2012. “Over Ketellogica En Het Herroepen Van De Wet: Een Psychoanalytisch Perspectief Op Psychopathie.” Psychoanalytische Perspectieven 30 (2): 185–200.
APA
Willemsen, J. (2012). Over ketellogica en het herroepen van de wet: een psychoanalytisch perspectief op psychopathie. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, 30(2), 185–200.
Vancouver
1.
Willemsen J. Over ketellogica en het herroepen van de wet: een psychoanalytisch perspectief op psychopathie. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN. 2012;30(2):185–200.
MLA
Willemsen, Jochem. “Over Ketellogica En Het Herroepen Van De Wet: Een Psychoanalytisch Perspectief Op Psychopathie.” PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN 30.2 (2012): 185–200. Print.
@article{2152979,
 abstract   = {Het begrip psychopathie heeft zich altijd geleend voor reductionistisch denken, waardoor het statuut van dit begrip binnen psychiatrie en psychoanalyse zwaar gecontesteerd is gebleven. Vertrekkende vanuit eigen onderzoek met gedetineerden en op basis van de inzichten van de Belgische psychiater-psychoanalyticus L{\'e}on Cassiers beschrijft de auteur in dit artikel enkele terugkerende patronen in de verhouding van de psychopaat tegenover de Ander en tegenover de taal. Aan de basis van psychopathie wordt het defensiemechanisme van de Herroeping van de Wet onderscheiden, waarbij een initi{\"e}le Bejahung van de Wet gevolgd wordt door een Herroeping met als doel te ontsnappen aan het tekort en de verdeeldheid door de betekenaar. Een gevalstudie van een oplichter wordt gebruikt om de theorie te illustreren.},
 author    = {Willemsen, Jochem},
 issn     = {0771-5862},
 journal   = {PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN},
 keyword   = {Oplichter,Gevalstudie,Forensisch,Psychopathie,Herroeping},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {185--200},
 title    = {Over ketellogica en het herroepen van de wet: een psychoanalytisch perspectief op psychopathie},
 volume    = {30},
 year     = {2012},
}