Advanced search
1 file | 12.51 MB Add to list

Voorspellende regelaars voor directe koppelcontrole van draaiveldmachines

Thomas Vyncke (UGent)
(2012)
Author
Promoter
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
Koppelcontrole van elektrische machines vormt de basis van een performante elektrische aandrijflijn. Voor een nauwkeurige, flexibele en efficiënte controle wordt gebruik gemaakt van digitaal gestuurde vermogenselektronische omvormers. Tegenwoordig wordt daarbij meestal een draaiveldmachine (inductiemachine of permanent-magneetbekrachtigde synchrone machine) gevoed door een spanningsinvertor. Bij directe koppelcontrole (Direct Torque Control, DTC) wordt getracht de meest geschikte spanningsvector te selecteren voor de invertor opdat koppel en flux van de motor binnen bepaalde grenzen zouden blijven. Deze, oorspronkelijk analoge, techniek is echter suboptimaal en bij de digitale implementatie kunnen bijkomende problemen ontstaan. In het proefschrift wordt de digitale implementatie van DTC geanalyseerd en een verbeterd bemonsteringsschema voorgesteld. Daarbij wordt DTC beschouwd als een voorspellend statorflux-gebaseerd algoritme met directe controle van de invertorschakeltoestand. Binnen dit kader ligt de weg open naar verbeteringen door gebruik te maken van een modelgebaseerde voorspellende controle (Model Based Predictive Control, MBPC). Daarbij wordt aan een hoge beslissingsfrequentie online en in real-time de optimale schakeltoestand van de omvormer bepaald. In dit werk worden verschillende varianten voor dit type regelaar voorgesteld en geanalyseerd. Door het grote aantal berekeningen en de hoge beslissingsfrequentie is een performante implementatie noodzakelijk. In het proefschrift wordt daarom een realisatie in programmeerbare digitale hardware voorgesteld. Naast de toepassing op spanningsinvertoren met twee spanningsniveaus wordt de MBPC-techniek in het proefschrift ook succesvol aangewend bij omvormers met meerdere uitgangsspanningsniveaus. Specifiek wordt een topologie gebruikt op basis van condensatoren zonder vaste spanningsreferentie, zogenaamde zwevende condensatoren, waarbij de spanning over deze condensatoren geregeld moet worden. In het proefschrift wordt de gecombineerde controle van de uitgangsvariabelen en de interne toestand van de omvormer bestudeerd voor twee toepassingen: stroomcontrole en directe koppelcontrole. Een geschikte afstelling van de controle, de spanningskwaliteit en de praktische implementeerbaarheid staan hierbij centraal.

Downloads

 • PhDtvynckeDEF.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 12.51 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Vyncke, Thomas. “Voorspellende Regelaars Voor Directe Koppelcontrole Van Draaiveldmachines.” 2012 : n. pag. Print.
APA
Vyncke, T. (2012). Voorspellende regelaars voor directe koppelcontrole van draaiveldmachines. Ghent University, Department of Electrical energy, systems and automation, Ghent, Belgium.
Chicago author-date
Vyncke, Thomas. 2012. “Voorspellende Regelaars Voor Directe Koppelcontrole Van Draaiveldmachines”. Ghent, Belgium: Ghent University, Department of Electrical energy, systems and automation.
Chicago author-date (all authors)
Vyncke, Thomas. 2012. “Voorspellende Regelaars Voor Directe Koppelcontrole Van Draaiveldmachines”. Ghent, Belgium: Ghent University, Department of Electrical energy, systems and automation.
Vancouver
1.
Vyncke T. Voorspellende regelaars voor directe koppelcontrole van draaiveldmachines. [Ghent, Belgium]: Ghent University, Department of Electrical energy, systems and automation; 2012.
IEEE
[1]
T. Vyncke, “Voorspellende regelaars voor directe koppelcontrole van draaiveldmachines,” Ghent University, Department of Electrical energy, systems and automation, Ghent, Belgium, 2012.
@phdthesis{2105335,
 abstract   = {Koppelcontrole van elektrische machines vormt de basis van een performante elektrische aandrijflijn. Voor een nauwkeurige, flexibele en efficiënte controle wordt gebruik gemaakt van digitaal gestuurde vermogenselektronische omvormers. Tegenwoordig wordt daarbij meestal een draaiveldmachine (inductiemachine of permanent-magneetbekrachtigde synchrone machine) gevoed door een spanningsinvertor. Bij directe koppelcontrole (Direct Torque Control, DTC) wordt getracht de meest geschikte spanningsvector te selecteren voor de invertor opdat koppel en flux van de motor binnen bepaalde grenzen zouden blijven. Deze, oorspronkelijk analoge, techniek is echter suboptimaal en bij de digitale implementatie kunnen bijkomende problemen ontstaan. In het proefschrift wordt de digitale implementatie van DTC geanalyseerd en een verbeterd bemonsteringsschema voorgesteld. Daarbij wordt DTC beschouwd als een voorspellend statorflux-gebaseerd algoritme met directe controle van de invertorschakeltoestand. Binnen dit kader ligt de weg open naar verbeteringen door gebruik te maken van een modelgebaseerde voorspellende controle (Model Based Predictive Control, MBPC). Daarbij wordt aan een hoge beslissingsfrequentie online en in real-time de optimale schakeltoestand van de omvormer bepaald. In dit werk worden verschillende varianten voor dit type regelaar voorgesteld en geanalyseerd. Door het grote aantal berekeningen en de hoge beslissingsfrequentie is een performante implementatie noodzakelijk. In het proefschrift wordt daarom een realisatie in programmeerbare digitale hardware voorgesteld. Naast de toepassing op spanningsinvertoren met twee spanningsniveaus wordt de MBPC-techniek in het proefschrift ook succesvol aangewend bij omvormers met meerdere uitgangsspanningsniveaus. Specifiek wordt een topologie gebruikt op basis van condensatoren zonder vaste spanningsreferentie, zogenaamde zwevende condensatoren, waarbij de spanning over deze condensatoren geregeld moet worden. In het proefschrift wordt de gecombineerde controle van de uitgangsvariabelen en de interne toestand van de omvormer bestudeerd voor twee toepassingen: stroomcontrole en directe koppelcontrole. Een geschikte afstelling van de controle, de spanningskwaliteit en de praktische implementeerbaarheid staan hierbij centraal.},
 author    = {Vyncke, Thomas},
 isbn     = {9789085784920},
 language   = {dut},
 pages    = {410},
 publisher  = {Ghent University, Department of Electrical energy, systems and automation},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Voorspellende regelaars voor directe koppelcontrole van draaiveldmachines},
 year     = {2012},
}