Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Versnipperd Vlaanderen

Barbara Tempels UGent, Kirsten Bomans and Thomas Verbeek (2012) RUIMTE (BRUSSEL). 14(juni). p.18-23
abstract
De Vlaamse ruimte is sterk bebouwd en versnipperd. Dit geeft aanleiding tot het stereotiepe beeld van Vlaanderen als één homogeen verstedelijkt veld. Analyses van de bebouwing en versnippering tonen echter aan dat er binnen de Vlaamse ruimte belangrijke verschillen zijn. Deze analyses leveren niet enkel meer gedetailleerde inzichten in de ruimtelijke realiteit van Vlaanderen, maar stellen ook de gangbare manier van denken over verstedelijkte ruimte in vraag. Zeker wat betreft de open ruimte worden bebouwing en versnippering vaak als een eenduidige verstoring gezien, die het gebied eensklaps minder waardevol maken. Deze conservatieve houding gaat voorbij aan de unieke eigenschappen en potenties van dergelijke gebieden. Gebieden met veel verspreide bebouwing vergen immers een andere ontwerpaanpak dan verlinte of verkavelde gebieden, en ook kleinere openruimtefragmenten kunnen een belangrijke socioculturele en zelfs ecologisch rol spelen. Het exploreren van deze potenties komt niet enkel de waarde van deze versnipperde ruimten ten goede, maar kan ook een interessant uitgangspunt vormen voor het nadenken over toekomstige verstedelijkingsprocessen.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
journal title
RUIMTE (BRUSSEL)
Ruimte (Bruss.)
volume
14
issue
juni
pages
18 - 23
ISSN
2032-0809
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A4
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
2103594
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2103594
date created
2012-05-10 11:10:11
date last changed
2016-12-19 15:38:10
@article{2103594,
 abstract   = {De Vlaamse ruimte is sterk bebouwd en versnipperd. Dit geeft aanleiding tot het stereotiepe beeld van Vlaanderen als {\'e}{\'e}n homogeen verstedelijkt veld. Analyses van de bebouwing en versnippering tonen echter aan dat er binnen de Vlaamse ruimte belangrijke verschillen zijn. Deze analyses leveren niet enkel meer gedetailleerde inzichten in de ruimtelijke realiteit van Vlaanderen, maar stellen ook de gangbare manier van denken over verstedelijkte ruimte in vraag. Zeker wat betreft de open ruimte worden bebouwing en versnippering vaak als een eenduidige verstoring gezien, die het gebied eensklaps minder waardevol maken. Deze conservatieve houding gaat voorbij aan de unieke eigenschappen en potenties van dergelijke gebieden. Gebieden met veel verspreide bebouwing vergen immers een andere ontwerpaanpak dan verlinte of verkavelde gebieden, en ook kleinere openruimtefragmenten kunnen een belangrijke socioculturele en zelfs ecologisch rol spelen. Het exploreren van deze potenties komt niet enkel de waarde van deze versnipperde ruimten ten goede, maar kan ook een interessant uitgangspunt vormen voor het nadenken over toekomstige verstedelijkingsprocessen.},
 author    = {Tempels, Barbara and Bomans, Kirsten and Verbeek, Thomas},
 issn     = {2032-0809},
 journal   = {RUIMTE (BRUSSEL)},
 language   = {dut},
 number    = {juni},
 pages    = {18--23},
 title    = {Versnipperd Vlaanderen},
 volume    = {14},
 year     = {2012},
}

Chicago
Tempels, Barbara, Kirsten Bomans, and Thomas Verbeek. 2012. “Versnipperd Vlaanderen.” Ruimte (brussel) 14 (juni): 18–23.
APA
Tempels, B., Bomans, K., & Verbeek, T. (2012). Versnipperd Vlaanderen. RUIMTE (BRUSSEL), 14(juni), 18–23.
Vancouver
1.
Tempels B, Bomans K, Verbeek T. Versnipperd Vlaanderen. RUIMTE (BRUSSEL). 2012;14(juni):18–23.
MLA
Tempels, Barbara, Kirsten Bomans, and Thomas Verbeek. “Versnipperd Vlaanderen.” RUIMTE (BRUSSEL) 14.juni (2012): 18–23. Print.