Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Bouwen voor de natie: de Albertina op de Brusselse Kunstberg als monumentaal totaalproject

Hannes Pieters (2012)
abstract
De Koninklijke Albert I-Bibliotheek te Brussel kan beschouwd worden als een van de meest intrigerende 20ste-eeuwse overheidsgebouwen in de Belgische hoofdstad. Het indrukwekkende complex, ontworpen en uitgevoerd door de architecten Maurice Houyoux en Roland Delers Delers (1954-1969), maakt deel uit van het grotere stedenbouwkundig geheel van de Kunstberg naar een ontwerp van Jules Ghobert (1956-1958). Het ontwerp-, bouw- en afwerkingsproces van de nieuwe Koninklijke bliotheek liep om talrijke redenen zeer grote vertragingen op waardoor het uiteindelijk gerealiseerde bouwwerk verschillende visies vertolkt rond de ‘geschikte’ ontwerpstijl voor een nationale bibliotheek. Zo spreekt de combinatie van het strakke monumentale exterieur met de voor de jaren 1960 erg moderne inrichting en vooruitstrevende uitrusting boekdelen. Waar de plechtstatige zuilenpartij van de gevel langs de Kunstberg nog appelleert aan een vooroorlogse architectuur met referenties aan de klassieke bouwkunst, straalt het interieur, opgevat en ontworpen als een totaalproject door de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene, veeleer de sfeer uit van een standingvol eigentijds kantoorgebouw uit de golden sixties. Het boek ‘Bouwen voor de natie: de Albertina op de Brusselse Kunstberg’ wil deze fascinerende gelaagdheid blootleggen. Op basis van uitvoerig archiefwerk gekoppeld aan gesprekken met ontwerpers, biedt het de eerste diepgravende analyse van de ontstaans- en bouwgeschiedenis van dit markante architectuurcomplex. De studie concentreert zich hierbij niet enkel op de architectuur, maar strekt zich uit over verschillende schaalniveaus, gaande van de stedenbouwkundige ontwikkeling van Brussel en de Kunstbergwijk, over de productie van monumentale architectuur tot en met de inrichting en uitrusting van een bibliotheek met nationaal prestige.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
book
publication status
published
subject
keyword
design, national representation, Kunstberg, representing the nation, nationale representatie, Mont des Arts, Albertine, Albertina, Albert I-Bibliotheek, België, Koninklijke Bibliotheek van België, Bibliothèque Royale, Bibliothèque Royale de Belgique, Belgique, National Library, De Coene, Koninklijke Bibliotheek, Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene, Maurice Houyoux, Belgium, Philippe Neerman, Jules Ghobert, Brussel, Bibliothèque Nationale, Nationale Bibliotheek, Brussels, Bruxelles, KNOLL
pages
329 pages
publisher
Academia Press
place of publication
Gent
ISBN
9789038218991
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B1
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
2101076
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2101076
date created
2012-05-08 10:41:47
date last changed
2017-01-02 09:56:49
@book{2101076,
 abstract   = {De Koninklijke Albert I-Bibliotheek te Brussel kan beschouwd worden als een van de meest intrigerende 20ste-eeuwse overheidsgebouwen in de Belgische hoofdstad. Het indrukwekkende complex, ontworpen en uitgevoerd door de architecten Maurice Houyoux en Roland Delers Delers (1954-1969), maakt deel uit van het grotere stedenbouwkundig geheel van de Kunstberg naar een ontwerp van Jules Ghobert (1956-1958). Het ontwerp-, bouw- en afwerkingsproces van de nieuwe Koninklijke bliotheek liep om talrijke redenen zeer grote vertragingen op waardoor het uiteindelijk gerealiseerde bouwwerk verschillende visies vertolkt rond de {\textquoteleft}geschikte{\textquoteright} ontwerpstijl voor een nationale bibliotheek. Zo spreekt de combinatie van het strakke monumentale exterieur met de voor de jaren 1960 erg moderne inrichting en vooruitstrevende uitrusting boekdelen. Waar de plechtstatige zuilenpartij van de gevel langs de Kunstberg nog appelleert aan een vooroorlogse architectuur met referenties aan de klassieke bouwkunst, straalt het interieur, opgevat en ontworpen als een totaalproject door de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene, veeleer de sfeer uit van een standingvol eigentijds kantoorgebouw uit de golden sixties. Het boek {\textquoteleft}Bouwen voor de natie: de Albertina op de Brusselse Kunstberg{\textquoteright} wil deze fascinerende gelaagdheid blootleggen. Op basis van uitvoerig archiefwerk gekoppeld aan gesprekken met ontwerpers, biedt het de eerste diepgravende analyse van de ontstaans- en bouwgeschiedenis van dit markante architectuurcomplex. De studie concentreert zich hierbij niet enkel op de architectuur, maar strekt zich uit over verschillende schaalniveaus, gaande van de stedenbouwkundige ontwikkeling van Brussel en de Kunstbergwijk, over de productie van monumentale architectuur tot en met de inrichting en uitrusting van een bibliotheek met nationaal prestige.},
 author    = {Pieters, Hannes},
 isbn     = {9789038218991},
 keyword   = {design,national representation,Kunstberg,representing the nation,nationale representatie,Mont des Arts,Albertine,Albertina,Albert I-Bibliotheek,Belgi{\"e},Koninklijke Bibliotheek van Belgi{\"e},Biblioth{\`e}que Royale,Biblioth{\`e}que Royale de Belgique,Belgique,National Library,De Coene,Koninklijke Bibliotheek,Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene,Maurice Houyoux,Belgium,Philippe Neerman,Jules Ghobert,Brussel,Biblioth{\`e}que Nationale,Nationale Bibliotheek,Brussels,Bruxelles,KNOLL},
 language   = {dut},
 pages    = {329},
 publisher  = {Academia Press},
 title    = {Bouwen voor de natie: de Albertina op de Brusselse Kunstberg als monumentaal totaalproject},
 year     = {2012},
}

Chicago
Pieters, Hannes. 2012. Bouwen Voor De Natie: De Albertina Op De Brusselse Kunstberg Als Monumentaal Totaalproject. Gent: Academia Press.
APA
Pieters, H. (2012). Bouwen voor de natie: de Albertina op de Brusselse Kunstberg als monumentaal totaalproject. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Pieters H. Bouwen voor de natie: de Albertina op de Brusselse Kunstberg als monumentaal totaalproject. Gent: Academia Press; 2012.
MLA
Pieters, Hannes. Bouwen Voor De Natie: De Albertina Op De Brusselse Kunstberg Als Monumentaal Totaalproject. Gent: Academia Press, 2012. Print.