Advanced search
1 file | 268.08 KB Add to list

Wird rein durch Feuer, Wasser, Luft und Erden: Teleologie, universalisme en de symboliek van de elementen in de godsdienst-filosofie van Franz Cumont

Danny Praet (UGent)
Author
Organization
Abstract
De vroegste publicaties van Franz Cumont (1868-1947) over de oplichter-godsdienst-stichter Alexander van Abonoteichos, over de heidense keizer Julianus "de Afvallige", over de Mithras-cultus die als grootste concurrent van het christendom gezien werd, en over de eeuwigheid versus de geschapenheid-verwoestbaarheid van de wereld, laten een ideologisch profiel vermoeden; zijn bekendste werk over "de oosterse religies" is gestructureerd volgens een opgang doorheen de vijf antieke elementen, op basis van een identificatie van de oosterse godheden met een van de elementen Cybele =aarde, Isis = vuur, Baals = lucht, Mithras = vuur; hij voegde een vijfde hoofdstuk toe over de astrale religie (aether als vijfde element) als eindfase van het antieke heidendom om die te laten evolueren tot een universele, morele spiritualiteit die het materiële oversteeg, de mensheid centraal plaatste en de ziel op een antiek-wetenschappelijke "objectieve" wijze wist te koppelen aan de hele kosmos. Zijn werk is beïnvloed door Hegel en Comte, en het artikel sluit af met de open vraag waardoor Cumont zich heeft laten inspireren voor deze symbolische-historische reis van de antieke mens doorheen de vijf elementen.
Keywords
symboliek, comte, hegel, cumont, Mysterieculten, oosterse godsdiensten, antieke filosofie, vrijmetselarij

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 268.08 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Praet, Danny. “Wird Rein Durch Feuer, Wasser, Luft Und Erden: Teleologie, Universalisme En De Symboliek Van De Elementen in De Godsdienst-filosofie Van Franz Cumont.” Door Denken En Doen : Essays Bij Het Werk Van Ronald Commers. Ed. Tom Claes. Gent: Academia Press, 2012. 177–219. Print.
APA
Praet, D. (2012). Wird rein durch Feuer, Wasser, Luft und Erden: Teleologie, universalisme en de symboliek van de elementen in de godsdienst-filosofie van Franz Cumont. In Tom Claes (Ed.), Door denken en doen : essays bij het werk van Ronald Commers (pp. 177–219). Gent: Academia Press.
Chicago author-date
Praet, Danny. 2012. “Wird Rein Durch Feuer, Wasser, Luft Und Erden: Teleologie, Universalisme En De Symboliek Van De Elementen in De Godsdienst-filosofie Van Franz Cumont.” In Door Denken En Doen : Essays Bij Het Werk Van Ronald Commers, ed. Tom Claes, 177–219. Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
Praet, Danny. 2012. “Wird Rein Durch Feuer, Wasser, Luft Und Erden: Teleologie, Universalisme En De Symboliek Van De Elementen in De Godsdienst-filosofie Van Franz Cumont.” In Door Denken En Doen : Essays Bij Het Werk Van Ronald Commers, ed. Tom Claes, 177–219. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Praet D. Wird rein durch Feuer, Wasser, Luft und Erden: Teleologie, universalisme en de symboliek van de elementen in de godsdienst-filosofie van Franz Cumont. In: Claes T, editor. Door denken en doen : essays bij het werk van Ronald Commers. Gent: Academia Press; 2012. p. 177–219.
IEEE
[1]
D. Praet, “Wird rein durch Feuer, Wasser, Luft und Erden: Teleologie, universalisme en de symboliek van de elementen in de godsdienst-filosofie van Franz Cumont,” in Door denken en doen : essays bij het werk van Ronald Commers, T. Claes, Ed. Gent: Academia Press, 2012, pp. 177–219.
@incollection{2097868,
 abstract   = {De vroegste publicaties van Franz Cumont (1868-1947) over de oplichter-godsdienst-stichter Alexander van Abonoteichos, over de heidense keizer Julianus "de Afvallige", over de Mithras-cultus die als grootste concurrent van het christendom gezien werd, en over de eeuwigheid versus de geschapenheid-verwoestbaarheid van de wereld, laten een ideologisch profiel vermoeden; zijn bekendste werk over "de oosterse religies" is gestructureerd volgens een opgang doorheen de vijf antieke elementen, op basis van een identificatie van de oosterse godheden met een van de elementen Cybele =aarde, Isis = vuur, Baals = lucht, Mithras = vuur; hij voegde een vijfde hoofdstuk toe over de astrale religie (aether als vijfde element) als eindfase van het antieke heidendom om die te laten evolueren tot een universele, morele spiritualiteit die het materiële oversteeg, de mensheid centraal plaatste en de ziel op een antiek-wetenschappelijke "objectieve" wijze wist te koppelen aan de hele kosmos. Zijn werk is beïnvloed door Hegel en Comte, en het artikel sluit af met de open vraag waardoor Cumont zich heeft laten inspireren voor deze symbolische-historische reis van de antieke mens doorheen de vijf elementen.},
 author    = {Praet, Danny},
 booktitle  = {Door denken en doen : essays bij het werk van Ronald Commers},
 editor    = {Claes, Tom},
 isbn     = {9789038219431},
 keywords   = {symboliek,comte,hegel,cumont,Mysterieculten,oosterse godsdiensten,antieke filosofie,vrijmetselarij},
 language   = {dut},
 pages    = {177--219},
 publisher  = {Academia Press},
 title    = {Wird rein durch Feuer, Wasser, Luft und Erden: Teleologie, universalisme en de symboliek van de elementen in de godsdienst-filosofie van Franz Cumont},
 year     = {2012},
}